Ειδησεογραφικό site

Αυτοί είμαστε…

52

Του Αβέρκιου Λουδάρου*

Το βραβείο του περιοδικού Gramophone που θεωρείται το «όσκαρ της κλασικής μουσικής»στην κατηγορία του «καλλιτέχνη της χρονιάς» κατέκτησε ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική ομάδα που κάνει την ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης, φέρνει στο φως συγκλονιστικά ευρήματα που μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι εργασίες βρίσκονται ουσιαστικά στην αρχή.

Η πρώτη είδηση πέρασε στα ψιλά. Ποιος νοιάζεται γι’ αυτές τις επιτυχίες, ποιος νοιάζεται για την κλασική μουσική όσο υπάρχουν τα καψουροτράγουδα και τα σκυλάδικα, που έχουν επισκιάσει τον Χατζιδάκι και τους άλλους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες. Ποιος νοιάζεται για οτιδήποτε προκαλεί χαρά και δίνει τον αισιόδοξο τόνο της δημιουργικότητας στη ζωή μας;

Εμποτισμένοι με τον αρνητισμό και τη μιζέρια, «βουλιάζουμε» στην κρίση και δεν πιανόμαστε από αυτά που δίνουν τον ρυθμό της χαράς για να μην πάμε στον πάτο. Ο Καβάκος θα μπορούσε να συγκεντρώσει βλέμματα θαυμασμού μόνο εάν ερμήνευε με το βιολί του συνθέσεις του Μπραμς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απολυμένων από το Δημόσιο, ή έξω από το κτίριο της ΕΡΤ.

Η δεύτερη είδηση, αυτή για την ανασκαφή, απασχολεί μεν το πανελλήνιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση «βγάζουμε» τα αρνητικά της νοοτροπίας μας. Ουδείς έχει υπομονή να περιμένει τα επιστημονικά αποτελέσματα. Όλοι μας έχουμε και μία θεωρία για το πώς είναι ο τύμβος και ποιος ο νεκρός. Έχουμε «ντυθεί» αρχαιολόγοι, όπως όταν κάνει σεισμό «ντυνόμαστε» σεισμολόγοι, όταν γίνονται εκλογές εκλογολόγοι, όταν αλλάζει ο καιρός μετεωρολόγοι, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε καιροσκόποι.

*Ο Αβέρκιος Λουδάρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «άκου νεοέλληνα – οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση» (εκδόσεις Λυκόφως)

Τα σχόλια είναι κλειστά.