Ειδησεογραφικό site

Αιχμές Σαμαρά κατά Τουρκίας: «Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η πολιτική της δεν έχει σχέση με τον 21ο αιώνα»

35

Τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο, και με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σημείωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προωθεί τη συνεννόηση με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Κατά την επίσκεψή του στο Καίρο και την τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιχειρηθεί η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος σε αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σε κακό σημείο βοηθά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαιναν ότι η Ελλάδα αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία έντονη αντίδραση της Τουρκίας και πολύ περισσότερο σε ένα θερμό επεισόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης με αποχώρηση της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Νταβούτογλου την εβδομάδα που μας πέρασε και το ταξείδι του κ. Αβραμόπουλου για να συντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι πίσω από τις κινήσεις τη ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση συζήτησης και επιδίωξης λύσης με την Τουρκία.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας δήλωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας: «Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απευθυόμενος πορς τον κ. Αναστασιάδη τόνισε: «στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που όπως είπε πράγματι δοκιμάζεται. Ανέφερε συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή την καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Απευθύνθηκε και προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο: «Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ταξίδι στο Κάιρο σε συνδυασμό με την ανάγκη ευρύτερης περιφερειακής συνεννόησης: «Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.