Ειδησεογραφικό site

Το νέο «μνημόνιο» αποκάλυψε ο Ντάισελμπλουμ: Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις και με συμμετοχή του ΔΝΤ – Ποιό είναι και τι προβλέπει το ECCL

37

Νέα Επιτροπεία για τους επόμενους 6 ώς 15 μήνες και 3 σενάρια, το εξής ένα με βάση τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, η βοήθεια υπό όρους και οι δόσεις. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup. Το Δεκέμβριο το επόμενο κρίσιμο ραντεβού.

Να “ανέβασει ταχύτητα” στην αξιολόγηση της τρόικα ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το Eurogroup της Πέμπτης, ασκώντας παράλληλα πίεση για να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Την ώρα πάντως που παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι τροϊκανοί στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης το σχήμα που θα διαδεχθεί το μνημόνιο τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, αυτό θα αποτελεί μία Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), της οποίας ωστόσο οι όροι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Αυτό που είναι, πάντως, σίγουρο σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ είναι ότι στη Γραμμή αυτή “χρειάζεται να συμμετέχει το ΔΝΤ”, καθώς όπως είπε υπάρχει συμφωνία ότι η παρουσία του ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της συμμετοχής του Ταμείου.

Παράλληλα, καλωσόρισε τα θετικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών Τραπεζών και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη «έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια» αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να λάβει μία σειρά από μέτρα.

Όπως αποκάλυψε, η ελληνική πλευρά απέστειλε «πακέτο επιπλέον μέτρων» στην τρόικα αλλά παρότι αυτό είναι μια «σημαντική κίνηση», απομένουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν και επανέλαβε τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, όπως αυτή που αφορά τη νέα φάση μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Ο υπουργός κ. Χαρδούβελης παρουσίασε την άποψη της κυβέρνησης για το θέμα αυτό» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως ότι το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί, και στο οποίο απομένουν να γίνουν λεπτομερέστερες συζητήσεις μετά το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, είναι εκείνο της προληπτικής γραμμής πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL) από τον ESM.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι τότε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, «δεν θα υπάρχει τίποτα», γεγονός βασικό για την εμπιστοσύνη των αγορών. Γι’ αυτό -πρόσθεσε- «είναι κρίσιμο» να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρέχουσα αξιολόγηση.

Ο Γ.Ντάισεμπλουμ επίσης χαρακτήρισε «πρόωρο συμπέρασμα» ότι για την προληπτική γραμμή στήριξης θα χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, επιμένοντας ότι το μέγεθος του προληπτικού εργαλείου θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βάσει των συμπερασμάτων της για τις ανάγκες της χώρας.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι “όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει ικανοποιητικά την αξιολόγηση και θελήσει στήριξη τότε υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Ευρωζώνης να βοηθήσει”, πρόσθεσε όμως ότι “αυτό θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο”.

Ποιό είναι και τι προβλέπει το ECCL

Τι εστί ECCL; Επί της ουσίας είναι ένα μεταβατικό πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM. Ο πλήρης τίτλος του προγράμματος είναι «ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή», περιγράφοντας ακριβώς την ταυτότητα του…

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη σύμβαση του ECCL, προβλέπεται η υπογραφή Μνημονίου (Memorandum of Understanding – MoU) μεταξύ της χώρας που αιτείται το πρόγραμμα και του ESM, η πιστωτική γραμμή θα είναι διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων και θα δύναται να υπάρχει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εποπτεία της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του Eurogroup, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή πίστωσης ECCL προβλέπει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα (conditionality), δηλαδή προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, καθώς και παρακολούθηση (monitoring), αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί όπως και οι επιμέρους διευθετήσεις θα πρέπει να συζητηθούν. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.

Ο νέος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελληνική οικονομία από το νέο έτος δεν έχει καθοριστεί ακόμα, όμως ο Γέρουν Ντάισενμπλουμ τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να δίνει το παρόν. Σχετικά με το ΔΝΤ ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι ο οργανισμός θα έχει συμμετοχή στο νέο σύστημα στήριξης, αφού υπήρξε συναίνεση ότι η συμμετοχή του αυξάνει την αξιοπιστία. Ερωτηθείς, όμως, εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίμηνες επιθεωρήσεις, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να συζητηθούν με τον οργανισμό, αφού έχει τους δικούς του κανόνες.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι για τη νέα γραμμή στήριξης είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά οι δεσμεύσεις και ο βαθμός εποπτείας να έχουν πιο χαλαρή μορφή χωρίς να υπάρχει η «καθημερινή διαχείριση» (micromanagement) από την πλευρά της τρόικας, κάτι που δεν φάνηκε να αποκλείει ο πρόεδρος του Εurogroup.

Σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ, με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «χτίσει» τη νέα γραμμή στήριξης, ο κ. Ντάισενμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα για να φανούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στο θέμα της τρόικας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση, η οποία μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες φθάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Μια νέα σχέση με τους εταίρους

Κυριότερη αλλαγή θα αποτελέσει η νέα σχέση που θα έχει από το νέο έτος η Ελληνική διοίκηση με τους ετέρους. Δεν θα υπάρξει η «καθαρή έξοδος» (clean exit) της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, καθώς η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια ενδιάμεση περίοδο διάρκειας μεταξύ μισού και ενός έτους, όπου θα επικρατεί μειωμένος αριθμός ελέγχων.

Το Υπουργείο οικονομικών θα έχει επίσης μεγαλύτερη αυτονομία αποφάσεων με μειωμένη μικρό-διαχείριση ως προς τις κινήσεις του από τους Ευρωπαίους ετέρους.

Πηγή: 7imeres.gr, protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.