Ειδησεογραφικό site

Βουλή: Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Τσιάρα για την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, με φόντο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, οφείλει να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για το υλικό που έχει συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως «ακούσαμε να μεταφέρει την είδηση ότι ένα κομμάτι του νόμου του 2021 κρίθηκε αντισυνταγματικό και αυτό δημιουργεί την δυνατότητα η ΑΔΑΕ να κρίνει την υπόθεση από εδώ και πέρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που αξίζει να έχει κανείς υπόψη του είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα φρόντισε να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων με τον 5002 του 2022. Εκεί μπήκε και το φίλτρο για τα πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση «σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται συνεχώς να μπορεί κανείς με ασφαλιστικές δικλείδες και με συγκεκριμένο τρόπο να διασφαλίζει και τον λόγο που γίνεται η άρση του απορρήτου, να διασφαλίζει την προστασία προσωπικών δεδομένων και να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ασφάλειας στην ΕΥΠ. Και αυτό έγινε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από το ΣτΕ, αλλά αντίθετα σε μια προηγούμενη ρύθμιση η οποία προφανώς διορθώθηκε με έναν πολύ συγκεκριμένο νόμο».

Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές απαρίθμησαν τρία συμπεράσματα μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και επισημαίνουν, αρχικά για τη ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021 η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και δεν επέτρεπε την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πως «η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο».

Συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεωτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα “σύστημα με εσωτερική συνοχή”, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του». Τέλος οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

«Ως εδώ κύριε Μητσοτάκη» είπε ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση καθώς και τον πρώην υπουργό σημειώνοντας ότι «καταντάει κωμωδία για την αντισυνταγματική διάταξη που κρίθηκε πριν από λίγο από το ΣτΕ χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη ο εφευρέτης κ. Τσιάρας. Μας λέει ότι τα κάνανε όλα καλά, αλλά βγήκε αντισυνταγματική η τροπολογία». Απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό του είπε «μάλλον δεν διαβάσατε καλά την απόφαση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε λέγοντας ότι «περιμένω να ενημερωθώ». «Είναι ιστορική απόφαση, όχι μόνο για εμένα έχει νομικό νόημα αλλά και πολιτικό μήνυμα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι «ως εδώ κύριε Μητσοτάκη με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανοίγει και για άλλους ανθρώπους ο δρόμος, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ενώ την κατηγόρησε ότι έστησε ένα τέτοιο κράτος υποκλοπών και παρακρατικής συγκάλυψης. «Το κράτος δικαίου είναι ισχυρό και περήφανο. Σας στέλνει ένα μήνυμα “ως εδώ”. Είναι μια νίκη της δημοκρατικής παράταξης», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης δεν είναι α λα καρτ» ανταπάντησε ο κ. Τσιάρας. «Όταν μας αρέσει είναι καλή η δικαιοσύνη, όταν δεν μας αρέσει τότε η δικαιοσύνη χειραγωγείται», ανέφερε ο βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. Το γάντι σήκωσε ξανά ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας «ότι ο κ. Τσιάρας μιλώντας για α λα καρτ σεβασμό στην δικαιοσύνη δεν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε άλλους γιατί εμείς τιμούμε την ελληνική δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι και τις ανεξάρτητες αρχές και την διάκριση εξουσιών». Υψώνοντας κι άλλο τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ανέφερε: «Είστε ένα κόμμα ντροπή για την διάκριση των εξουσιών». «Έχετε ένα βέρτιγκο μετά την απόφαση του ΣτΕ κ. Τσιάρα» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει ένα και μόνο πράγμα, δεν χρειάζεται να έχουμε μόνο νόμους αλλά και πολιτικά πρόσωπα που σέβονται τους νόμους. Για αυτό στις 9 Ιουνίου καλώ τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που οδήγησε με τις πρακτικές της την χώρα πίσω και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό που είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα λογισμικά εις βάρος της δημοκρατίας. Είμαι περίεργος και με μεγάλη χαρά την Δευτέρα θα πάω στην ανεξάρτητη αρχή να μάθω τον λόγο που αποφάσισε το παρακράτος του Μαξίμου την ώρα που έθεσα να την υποψηφιότητα να ηγηθώ της Δημοκρατικής παράταξης να με παρακολουθεί. Θέλατε ΠΑΣΟΚ αποκούμπι».

«Χρειάζεται μονομέτωπος αγώνας» τόνισε ο Παππάς

Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. «Κόλαφος για τη Ν.Δ. η απόφαση του ΣτΕ. Χρειάζεται μονομέτωπος αγώνας κατά των υποκλοπών, της καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου, των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να ζητήσουν και οι υπουργοί που παρακολουθούνταν να ενημερωθούν για τους λόγους που παρακολουθούνταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Παππάς, απέφυγε να απαντήσει στις αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τα όσα είπε προηγουμένως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε ωστόσο την παρουσία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καθώς και τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, καταλήγοντας ότι χρειάζεται ένας μονομέτωπος αγώνας σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

«Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη η απόφαση» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στην οποία τονίζεται πως: «Κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας, έκρινε ότι είναι υπέρμετρο και άρα αντισυνταγματικό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, ακόμη κι αν η “επίκληση” είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει πλέον το λόγο. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της.

Υ.Γ. Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του.
Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…».

«Αρχιερέας της συγκάλυψης ο Μητσοτάκης» λέει η Νέα Αριστερά

Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Αριστερά σημειώνοντας: «Η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Το Δίκιο πρέπει να νικήσει, και θα νικήσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων. Λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί. Έναν νόμο που υπερασπίστηκαν για χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη και το σύστημα Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση της αντισυνταγματικότητας για ένα και μόνο στόχο: Την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την προστασία του παρακράτους που είχε στηθεί δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Είναι μια μικρή αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης ,αυτό υποχωρεί διαρκώς. Συνιστά όμως και την απόλυτη δικαίωση όλων των επιχειρημάτων που προέβαλλαν την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής τροπολογίας.

Η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Το Δίκιο πρέπει να νικήσει, και θα νικήσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.