Ειδησεογραφικό site

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

161

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η επιστροφή στην αντιπολίτευση θα είναι ούτως ή άλλως μια οδυνηρή εμπειρία, αφού η εικαζόμενη μεγάλη ήττα, θα οδηγήσει αναμφίβολα και σε αναστοχασμό της κυβερνητικής εμπειρίας της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και των λαθών της ηγεσίας του. Ένα ποσοστό κάτω από το όριο του 25% ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Γιατί οι εκλογολόγοι εκτιμούν, ότι θα είναι σημάδι μιας τάσης αποδρομής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως λένε, δεν έχει τις ιστορικές ρίζες άλλων κομμάτων και αυτό φάνηκε και στις δημοτικές εκλογές.

Αυτό υπαινίχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και την δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά», απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας θα έχει αρκετές περιπέτειες τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστεί», αλλά εκείνος δεν ασχολείται με τα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, ούτε θέλει να ξεμπερδέψει με κανέναν.

Οταν αργά το βράδυ ο κ. Τσίπρας κλήθηκε από την Ελλη Στάη να σχολιάσει την πρόβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαμογέλασε και είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «καρβέλια ονειρεύεται» και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα, αφού οι αριστεροί είναι αλληλέγγυοι κτλ. Μόνο που το χαμόγελο φανέρωνε μια αμηχανία.

Και η αμηχανία οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι προβλέπουν ότι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα, πόσο μάλλον αν είναι συντριπτική- όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες- θα προκαλέσει έναν ευρύ διάλογο, από τον οποίο δεν θα μπορεί να λείπουν οι ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος.

Το καρφί του Νίκου Φίλη

Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετά υψηλό, πάνω από το όριο του 25%, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι εμπεδώνεται στην συνείδηση των εκλογέων ως η εναλλακτική δύναμη, και ο βασικός εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς. Στοχεύει επίσης και ελπίζει ότι θα εκλέξει πολλούς δικούς του ανθρώπους στην νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να δημιουργήσει και πάλι μια ισχυρή προεδρική ομάδα, που θα τον στηρίξει στην επόμενη φάση.

Ακόμα όμως και σε αυτό το καλό σενάριο, η επόμενη φάση κρύβει κινδύνους για τον κ. Τσίπρα. Η κυβερνητική θητεία και η απώλεια της βουλευτικής έδρας για πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει μια ομάδα δυσαρεστημένων στελεχών, που δεν θα μείνουν σιωπηλά. Το καρφί του Νίκου Φίλη, για τις αυταπάτες που είχαν κάποιοι στο κόμμα του για τον Κώστα Καραμανλή, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η συζήτηση που θα γίνει για τα αίτια της ήττας, θα επαναφέρει στο τραπέζι, την αμφιλεγόμενη επιλογή Τσίπρα για την συγκυβέρνηση με τον Καμμένο, αλλά και θέματα ήθους και ύφους της εξουσίας, όπως οι διακοπές με το κότερο και οι σχέσεις Παππά με Πετσίτη. Ακόμα, το τι θα αποκαλυφθεί στην υπόθεση Novartis είναι άγνωστο. Ενώ η προσπάθεια του απερχόμενου πρωθυπουργού να μεταλλάξει το κόμμα του σε κανονικό κόμμα της κεντροαριστεράς, με την βοήθεια των λεγόμενων «Πρεσπαδόρων», των μεταγραφών δηλαδή από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, συναντά πάντα την αντίδραση και την ενόχληση των παλαιών κομματικών.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να δηλώνει ότι είναι πολύ νέος για να αποχωρίσει, αλλά θα είναι και ο μοναδικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης – με εξαίρεση τον Ανδρέα Παπανδρέου- που θα έχει χάσει τις εκλογές και δεν θα παραιτηθεί. Όλα όμως θα κριθούν από το αποτέλεσμα… Υπομονή λίγες ακόμα ημέρες

Τα σχόλια είναι κλειστά.