Ειδησεογραφικό site

Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Θανάσιμη επιδημία χτυπά μαζικά αχινούς και απειλεί τα κοράλλια

58

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς εξαπλώνεται μία θανάσιμη επιδημία, η οποία έχει σκοτώσει ένα ολόκληρο είδος αχινών στον κόλπο της Άκαμπα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.

Σε αυτήν τη διαπίστωση προχώρησε μία ισραηλινή ερευνητική ομάδα. Ολόκληρος ο πληθυσμός των μαύρων αχινών, ένα είδος που είναι γνωστό ότι κρατάει υγιείς τους κοραλλιογενείς υφάλους στα ύδατα που είναι επίσης γνωστά ως Κόλπος του Εϊλάτ, εξαλείφθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται σε δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις, επικαλούνται μαζική θνησιμότητα σε άλλες χώρες στην περιοχή, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Το «ένοχο» παράσιτο

Ο πιθανός ένοχος είναι ένα παράσιτο που προκαλεί μια ασθένεια η οποία επιφέρει ένα γρήγορο θάνατο – ίσως είναι το ίδιο που κατέστρεψε πληθυσμούς αχινού στην Καραϊβική.

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ένας υγιής Diadema setosum -μαύρος αχινός με μακριά αγκάθια- γίνεται σκελετός, εμφανίζοντας μαζική απώλεια ιστού, λέει ο επικεφαλής των ερευνητών Όμρι Μπρονστάιν του Μουσείου Στάινχαρτ Φυσικής Ιστορίας και της Σχολής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Μερικοί ξεβράζονται νεκροί στην ακτή. Άλλους τρώνε τα ψάρια, επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό τη μετάδοση της ασθένειας.

Ενδείξεις και στην Ελλάδα

Οι πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα εμφανίσθηκαν στη Μεσόγειο, όπου οι αχινοί αυτοί είχαν εισβάλει στη διάρκεια των ετών, πιθανόν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και είχαν εγκατασταθεί. Ο Μπρονστάιν δήλωσε πως πριν από μήνες υπήρχαν αναφορές για θανάτους αχινών στην Ελλάδα και την Τουρκία

Τα σχόλια είναι κλειστά.