Ειδησεογραφικό site

Στα κάγκελα Πόντιοι και Αρμένιοι με τη σειρά της Disney για τον Κεμάλ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα σειρά της Disney+ για τον Μουσταφά Κεμάλ με τις ποντιακές οργανώσεις να ζητούν να ακυρωθεί η προβολή της και κάνουν λόγο για έναν γενοκτόνο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Χίτλερ!

Η σειρά της Disney για τον Μουσταφά Κεμάλ έχει προκαλέσει την οργή των Αρμενίων και των Ποντίων, οι οποίοι μέσα από τις ανακοινώσεις τους ζητάνε από την γνωστή πλατφόρμα να αποσύρει τη σειρά καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν πως γίνεται να «δοξάσει» μια φιγούρα που σχετίζεται με μια μαύρη σελίδα της ιστορίας και έχει συνδεθεί με γενοκτονίες και καταπίεση.

«Καλούμε την Disney Plus να ακυρώσει τη σειρά της που δοξάζει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – έναν Τούρκο δικτάτορα και δολοφόνο που έχει διαπράξει γενοκτονίες και έχει το αίμα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων χριστιανών μαρτύρω στα χέρια του».

Η πολυπληθής Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), με μια χαρακτηριστική ανάρτηση αναφέρεται στο «ξέπλυμα» του μακελάρη Κεμάλ, που επιχειρείται από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια και καλεί τον τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κολοσσό να ακυρώσει τη σειρά.

Η σειρά με τον τίτλο «Atatürk» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Οκτώβριο σύμφωνα με την ιστοσελίδα imdb.com.

Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος: «Καλούμε την Disney να ακυρώσει τη σειρά “Ατατούρκ” ως ένδειξη σεβασμού σε όσους υπέφεραν εξαιτίας του καταπιεστικού δικτάτορα»

«Η ανάδειξη μιας προσωπικότητας χωρίς την ανάλογη εμβάθυνση στο σύνολο των πεπραγμένων της δεν εισφέρει στο δημόσιο διάλογο, αλλά στη διαμόρφωση αναληθών εντυπώσεων τις οποίες ο θεατής εκλαμβάνει ως τις μόνες πραγματικές.

Σαφώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πλήρες περιεχόμενο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ωστόσο διατηρούμε ακέραια την πεποίθηση ότι η νέα βιογραφική σειρά “Ataturk” που αναμένεται να προβληθεί τον Οκτώβριο από την πλατφόρμα Disney+ και αφορά στον γενοκτόνο Μουσταφά Κεμάλ,

θα εστιάσει στον υποτιθέμενο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των πράξεων του, που μετέτρεψαν τη σύγχρονη Τουρκία σε ενα κοσμικό κράτος.

Είμαστε βέβαιοι πως η πραγματική διάσταση των εγκλημάτων που διέπραξαν ο Κεμάλ και οι υφιστάμενοι του είτε θα αποσιωπηθεί είτε θα συρρικνωθεί δραματικά, μέσα από την παρουσίαση των πάγιων τουρκικών προπαγανδιστικών θέσεων.

Πλέον, με τη δύναμη της επικοινωνίας και την άνεση της μετάδοσης της πληροφορίας είναι ανεπίτρεπτο οι παθόντες να παραμένουν απαθείς απέναντι σε ενέργειες ημιμάθειας, αδιαφορίας ή/και σκοπιμότητας.

Συμπράττουμε με τους αρμενικούς φορείς που αγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με προεξάρχουσα την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, υπέρ της κατάργησης της εν λόγω σειράς, που -αξίζει να σημειωθεί- θα προβληθεί για πρώτη φορά ανήμερα της 100ής επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο συμβολισμός αυτός αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα στη φαρέτρα μας σχετικά με την ωραιοποιημένη εικόνα, που θεωρούμε ότι θα επιδιώξουν να αναδείξουν οι συντελεστές της σειράς, για τον γενοκτόνο Κεμάλ».

Μια εικόνα που κάποιοι αγνοούν ή σκόπιμα αποκρύπτουν πως βασίστηκε στα εκατομμύρια θύματά του» αναφέρει η ΠΟΕ σε ανακοίνωση της.

Έντονη ήταν η αντίδραση και μια γνωστής Κούρδισσας δικηγόρου της Ουάσιγκτον, της Samira Ghaderi, η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της:

«Η Disney+ θα κυκλοφορήσει τη σειρά «Ataturk» για την 100η επέτειο της Τουρκίας. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς η Disney Plus μπορεί να δοξάσει μια φιγούρα που σχετίζεται με μια ιστορία που έχει αμαυρωθεί από γενοκτονία και καταπίεση. Οι Κούρδοι, ειδικότερα, έχουν υποστεί το κύριο βάρος των συνεπειών που απορρέουν από τη φασιστική ιδεολογία του Ατατούρκ, η οποία συνεχίζει να αντηχεί σε όλη την Τουρκία σήμερα. Και η Emma Watson — αλήθεια;»

Η μίνι σειρά “Ατατούρκ” αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου 2023, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Disney+ κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για μια νέα σειρά με τίτλο “Atatürk”, η οποία θα εστιάζει στη ζωή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που θεωρείται ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το τρέιλερ εστιάζει στη ζωή του τότε αντισυνταγματάρχη Μουσταφά Κεμάλ, πριν από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, στη μάχη του Τσουνούκ Μπέιρ – μια μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που διεξήχθη μεταξύ των Οθωμανών και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1915

Τα σχόλια είναι κλειστά.