Ειδησεογραφικό site

Σάλος και παρασκήνιο για την επιστροφή της Θάνου στο Μαξίμου

81

Νομικοί δηλώνουν: «Οταν μάθαμε ότι θα προΐσταται της νομικής υπηρεσίας, καταλάβαμε τι θα πει πολιτική και πολιτικοί στην Ελλάδα του 2017»

Για τις ανήκεστες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι σε εξέλιξη πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ομοβροντία αντιδράσεων τόσο κατά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και βασικών κυβερνητικών στελεχών που είτε έχουν τεθεί κάτω από τα φτερά της προστασίας του Πρωθυπουργού, είτε τους ανατέθηκαν   υπουργικά καθήκοντα μετά από προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα.

Όπως παρατηρούσαν νομικοί, η έξαρση των αντιδράσεων κατά των κυβερνητικών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη και στους ίδιους τους δικαστές, προκλήθηκε μόλις ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ότι δέκα μέρες μετά τη συνταξιοδότησή της η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι νομικοί ανέφεραν ενδεικτικά ότι η κυρία Θάνου μια Παρασκευή πριν 1,5 μήνα περίπου είχε επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και του ζήτησε μετά τη συνταξιοδότησή της να της ανατεθούν καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως έλεγαν τότε από το περιβάλλον της κυρίας Θάνου, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε προσωρινά το ενδεχόμενο υπουργοποίησής της, λόγω κομματικών δεσμεύσεων. Όμως βρέθηκε η λύση να αναλάβει η κυρία Θάνου σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Δικαιοσύνης.

Μετά την επίσκεψη στο Μαξίμου, όταν το περιβάλλον της κυρίας Θάνου διέδιδε ότι θα γίνει νομική σύμβουλος του κ. Τσίπρα, οι ίδιοι νομικοί όπως έλεγαν, «πιστέψαμε ότι ήταν ένας τρόπος υπεκφυγής του κ. Τσίπρα για να απαλλαγεί από τις πιέσεις της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου». Όμως , συνέχιζαν οι νομικοί, «έλα που όταν μάθαμε ότι θα προΐσταται της νομικής υπηρεσίας, καταλάβαμε τι θα πει πολιτική και πολιτικοί στην Ελλάδα του 2017, όπως καταλάβαμε και χίλια άλλα πράγματα που δεν θέλαμε να πιστέψουμε».

Η ανάθεση των νέων καθηκόντων στην κυρία Θάνου, πυροδότησε ένα «κύμα» σκληρών αντιδράσεων, από δικαστικές Ενώσεις, πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων κατά των κυβερνητικών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη και στους δικαστές, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες,
 από τις δικαστικές Ενώσεις, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), από τους πρώην προέδρους του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό, και Γιάννη Αδαμόπουλο, κ.ά.


Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Τον κύκλο των νέων αντιδράσεων άνοιξε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία καταδίκασε «τις απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τοποθετήσεις» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν ότι ο «υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ, άλλωστε, όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις».

Όμως, σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές «η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις της οικείας υπ’ αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών».

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

 

Ακολούθησε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία καταδίκασε «τις ανοίκειες και θεσμικά επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δηλώσεις στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας  εναντίον των δικαστικών λειτουργών και της Δικαιοσύνης εν γένει».

Ακόμη, τα μέλη του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκφράζουν, συγχρόνως, «τον βαθύτατο προβληματισμό της για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας».
 

Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά δύο επιτυχημένων κατά κοινή ομολογία, πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, των Μαρίνου Σκανδάμη και Γιάννη Ιωαννίδη.

Αφορμή για τη δήλωση των κ.κ. Σκανδάμη και Ιωαννίδη απετέλεσε, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η κατάληψη της θέσης της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την  Βασιλική Θάνου, ενώ παράλληλα προτείνουν νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει φραγμούς σε παρόμοια φαινόμενα.

Αναλυτικότερα, οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς χαρακτηρίζουν θλιβερή την κατάσταση  των  ιδιαίτερων σχέσεων των κυβερνήσεων με τους δικαστικούς λειτουργούς και τον εναγκαλισμό της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η μεταφορά της κυρίας Θάνου από την κορυφή του Αρείου Πάγου στο Μαξίμου «αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών» και συνεχίζουν:

«Βεβαίως, αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά, αποτελεί μια οικεία πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα κόμματα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν αλλά ως κυβέρνηση με πάθος ευνοούν».

Και εξηγούν οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς: «Δηλαδή, ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win – win παίγνιο, όπου δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας».

Όμως σημειώνουν οι κ.κ. Σκανδάμης και Ιωαννίδης: «Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Για την αποφυγή των φαινομένων αυτών οι δύο γενικοί γαρμματείς προτείνουν: «Αν θέλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους πολίτες για την ασφάλεια των δικαιωμάτων τους, πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα βέβαιο χρονικό όριο μετά τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδηση τους σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

Γιώργος Παναγιωτόπουλος


Ο σκληρότερος όλων από πλευράς περιεχομένου δηλώσεων είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
 Γεώργιος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι δεν είναι μόνο «νομικά άσχετοι, είναι και «θεσμικά κατάπτυστοι» όλοι αυτοί οι οποίοι ασχημονούν και υβρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη και προσθέτει  ότι ζούμε σε «καθεστώς στυγνής δικτατορίας».

Κατ’ αρχάς, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζει «διεθνή πρωτοτυπία» την  παντελή σιωπή  των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας στις ύβρεις που δέχεται η σύσσωμη Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή  καλεί του δικαστές να  γυρίσουν την πλάτη τους στους υβριστές και να συνεχίσουν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνει κατ΄αρχάς ότι «αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία  το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης εκτοξεύοντο ασχημίες και ύβρεις, η δε υπηρεσιακή ηγεσία των Ελληνικών δικαστηρίων παραμένει τελείως σιωπηλή».

Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος,  «τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να ανακαλύψουν «μονοπάτια», προκειμένου να παραβιάσουν απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος, «γράφουν μαντινάδες, για να λοιδορήσουν δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους, εκτός από τυφλούς, αποκαλούν και κωφούς, απαρνούμενοι, με τον τρόπο αυτόν, «την ίδια τους την μάνα και το πατρικό τους σπίτι» μέσα στο οποίο ανδρώθηκαν». Έτσι λοιπόν, τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος «καταρρακώνονται πλήρως οι θεσμοί και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «μετά από 40 χρόνια πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας δικαιούμαι νομίζω να απευθύνω προς τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς την ευχήν να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τα δικαστικά τους καθήκοντα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι ασχημονούν και υβρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, όλοι αυτοί δεν είναι μόνον νομικά άσχετοι, είναι και θεσμικά κατάπτυστοι».

Κλείνοντας την δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ σημειώνει ότι «οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί μόνο με την στάση αυτή θα δώσουν την ελπίδα ότι στην Πατρίδα μας θα λειτουργήσουν οι Δημοκρατικοί θεσμοί».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επέλεξε να απαντήσει στην προχθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από το βήμα του διήμερου Φόρουμ για την ενίσχυση της ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα που πραγματοποιεί  η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση  της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έψεξε τους εισαγγελείς ότι «δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία», ενώ έκανε εντέχνως αναφορά έκανε λόγο για κατρακύλισμα της εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε: «Υπενθυμίζω ότι η Ένωση Εισαγγελέων όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία.

Αναρωτιέμαι αν αυτοί  που υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής. Γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχει  κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας  και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται;». Καταλήγοντας,  ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε:
«Αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη των όσων συζητά δημόσια ο Ελληνικός λαός και όσα συζητούν κάτι ιδίων όταν βρίσκονται μόνοι τους οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η συγκάλυψης της».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.