Ειδησεογραφικό site

Politico: Η Ευρώπη στερεύει – Η νέα κρίση είναι το νερό

Μπροστά σε μία νέα μεγάλη απειλή βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, ενόψει του καλοκαιριού. Η επόμενη μεγάλη κρίση, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico, θα αφορά στο νερό, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ακόμη μία ξηρασία μετά από έναν χειμώνα με λίγες βροχές χιόνια.

Από τις χώρες που κινδυνεύουν δεν την έχει γλιτώσει η χώρα μας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κίνδυνο για την Ελλάδα.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη πριν από το καλοκαίρι μόνο ενθαρρυντική δεν είναι.

Στην Καταλονία της Ισπανίας, την οποία σαρώνει κύμα καύσωνα Απρίλιο μήνα, το νερό δεν θα φτάνει για τους εκατομμύρια κατοίκους. Στη Γαλλία οι συγκρούσεις και για το νερό κατά την περίοδο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχουν οδηγήσει πολλά χωριά σε λειψυδρία. Την ίδια ώρα η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου έχει μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Ιούνιο.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηπείρου βρίσκεται σε συνθήκες ξηρασίας από τον Απρίλιο και πολλές χώρες προετοιμάζονται για μια επανάληψη -ή και χειρότερη- του περσινού ξηρού καλοκαιριού.

Μελέτη με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων επιβεβαίωσε νωρίτερα φέτος ότι η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία από το 2018. Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσχεραίνει την ομαλοποίηση της κατάστασης, αφήνοντας την ήπειρο κολλημένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο επισφαλές.

«Πριν από μερικά χρόνια θα έλεγα ότι έχουμε αρκετό νερό στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τόρστεν Μάγερ-Γκουρ επικεφαλής δορυφορικής μελέτης. «Τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα».

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ελλείψεις, επιχειρώντας παράλληλα να διαχειριστούν τις εντάσεις που προκύπτουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το νερό.

Ο Αντρέα Τορέτι, ανώτερος ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι φέτος τα νερά από τα χιόνια και το λιώσιμο των πάγων θα συμβάλλουν πολύ λιγότερο στα αποθέματα νερού.

Ενόψει του φετινού καλοκαιριού, η Ισπανία, η νότια Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στη ξηρασία, σύμφωνα με τον Τορέτι.

Παράλληλα, άσχημα τα πράγματα είναι και για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τορέτι. Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι μέσα στην ζώνη κινδύνου.

«Η Πολωνία και άλλες περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα παρουσιάζουν συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία», είπε.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας υποδεικνύει επίσης πίεση σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Ευρώπη αφυπνίζεται σιγά-σιγά για την απειλή

Οι πρωτεύουσες – σημαδεμένες από τις καταστροφικές συνέπειες του περασμένου καλοκαιριού σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και η βιομηχανία – προσπαθούν να καταρτίσουν σχέδια στις τρέχουσες και αναμενόμενες ελλείψεις.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Ιταλία εξέδωσε διάταγμα για την ξηρασία με το οποίο μειώθηκε η γραφειοκρατία για τις υποδομές ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων αφαλάτωσης.

Η Ισπανία δημοσίευσε τον Ιανουάριο μια νέα σειρά σχεδίων διαχείρισης υδάτων. Η νέα εθνική στρατηγική διαχείρισης των υδάτων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποσκοπεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης νερού κατά 10% έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε τομέας θα κληθεί να καταρτίσει προτάσεις για τη μείωση της χρήσης νερού. Η στρατηγική της Γερμανίας, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει μέτρα για να καταστεί η χρήση του νερού «βιώσιμη» σε 10 τομείς έως το 2050, καθώς και μια σειρά 78 μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι χώρες κάνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την κακή διαχείριση των πόρων, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης της διαθεσιμότητας του νερού

Τα σχόλια είναι κλειστά.