Ειδησεογραφικό site

Οι κουτοπονηριές για την επιστολική ψήφο της Κεραμέως και του Μαξίμου

56

Όταν εξασφαλίζεις συγκατάθεση για κάτι και στον δρόμο προσθέτεις – κουτοπόνηρα – και κάτι άλλο, δεν έχεις καλό σκοπό.

Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, η Νίκη Κεραμέως την επεκτείνει απροειδοποίητα και στις εθνικές εκλογές.

Το επιχείρημά της είναι για κορόιδα: «Αφού κόμματα με 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;»

Η απάντηση περιέρχεται στην ερώτηση: γιατί προσπαθεί να παρασύρει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σε κάτι που δεν έχουν συμφωνήσει – επειδή συμφώνησαν σε κάτι άλλο

Με κυνισμό μάλιστα τους ζητάει να αγνοήσουν τις θέσεις των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν την επέκταση χάριν της… Δημοκρατίας!

Κοντά στο νου κι η γνώση. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφο στις εθνικές εκλογές, με τον τρόπο που την επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, δεν παρέχει εγγυήσεις διασφάλισης των συνταγματικών παραμέτρων της ψηφοφορίας.

Ιδίως όταν διατηρείται το παράδοξο των εκλογικών καταλόγων: κάτοικοι των πόλεων θεωρούν «καθήκον» να εγγράφονται στα δημοτολόγια των χωριών τους – για «να δείχνουμε πολλοί και να μην χάνονται κονδύλια».

Έτσι κάποιος ζει σε μια περιοχή και ψηφίζει σε μια άλλη! Και είναι γνωστή η απόπειρα εξαγοράς του ψηφοφόρου από τα κόμματα, δια της δωρεάν μεταφοράς του στον τόπο που ψηφίζει.

Η Κεραμέως συντηρεί αυτό το χάσμα και με την επιστολική ψήφο, παρ’ ότι η σύγχυση ανάμεσα σε κάτοικο, δημότη και πολίτη – ψηφοφόρο, μόνο εκλογική διαφάνεια δεν διασφαλίζει.

Η παράκαμψη της μυστικότητας του παραβάν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπιστεί χαλαρά.

Το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου δεν μπορεί να είναι αντικίνητρο στην αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη. Ή να προβάλλεται ως… παροχή! Εκχωρείται μόνο σε όποιον πραγματικά δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, ευλόγως ψηφίζουν με επιστολή όσοι βρίσκονται εκτός της χώρας και έχουν εκλογικό δικαίωμα. Δεν νοείται όμως να το ασκούν επιστολικά και όσοι πήραν ελληνική ιθαγένεια… κληρονομικά και ας μην ξέρουν που πέφτει η Ελλάδα – ή δεν έχουν γεννηθεί επί ελληνικού εδάφους.

Στις ευρωεκλογές – με τη χώρα ως ενιαία περιφέρεια – το ενδεχόμενο αλλοιώσεων περιορίζεται. Αλλά στις εθνικές εκλογές – που αναδεικνύουν βουλευτές κατά εκλογική περιφέρεια – καιροφυλακτεί ο κίνδυνος να ορίζει την εκπροσώπηση ενός νομού, κάποιος που ζει αλλού – και δεν έτυχε απλώς να βρίσκεται αλλού την ημέρα των εκλογών…

Ο αιφνιδιασμός της Κεραμέως αλλάζει το πεδίο εφαρμογής των συμφωνηθέντων και ως χειρισμός ισούται με απόπειρα υποκλοπής. Όσοι δεν σέβονται το απόρρητο των τηλεφωνημάτων, γιατί θα σεβαστούν τη μυστικότητα της ψήφου;

Συνεπώς, επειδή και στην πολιτική το χούι φεύγει τελευταίο, όποιος φυλάει τις ψήφους του, δεν μένει με τις μισές…

Τα σχόλια είναι κλειστά.