Ειδησεογραφικό site

Oι τουρίστες επιλέγουν γάμο αλά… Σαντορίνη-ρεπορτάζ στο «Καρφί»

416

santorini gamoiTης Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Η καλντέρα στη Σαντορίνη, το ενετικό λιμάνι στα Χανιά, τα γραφικά εκκλησάκια της Πάρου είναι μερικά μόνο από τα πανέμορφα τοπία της Ελλάδας που επιλέγουν τουρίστες για να ζήσουν το όνειρό τους… Ένα γάμο αλά ελληνικά ή να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης με το ταίρι τους. Το 2013 υπολογίζεται ότι 2.000 ζευγάρια τουριστών επέλεξαν την Ελλάδα για να παντρευτούν, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι ο αντίστοιχος αριθμός θα υπερκαλυφθεί και με το παραπάνω.

Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος, που ισχυρίζεται ότι, αν η χώρα είχε τις κατάλληλες υποδομές και είχαν επιλυθεί οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του συστήματος όσον αφορά τους γάμους των αλλοδαπών, θα είχαν γίνει θαύματα και η Ελλάδα θα είχε καταστεί πρώτη επιλογή των τουριστών που αναζητούν εξωτικούς προορισμούς για την τέλεση του γάμου τους. Κι ενώ η χώρα μας ως προορισμός διακοπών για τους παντρεμένους τουρίστες δείχνει να κερδίζει πόντους, ο δρόμος μέχρι να γίνει πρώτη επιλογή για μελλονύμφους φαίνεται ακόμη πολύ μακρύς.

«ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Το ζητούμενο για τη Μαρία Κοκκινάκη, υπεύθυνη για θέματα τουρισμού στο Δήμο Χανίων, είναι «να αντιληφθούμε ότι εμείς οι ίδιοι μπλοκάρουμε τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι τοπικές κοινωνίες από το γαμήλιο τουρισμό». Και εξηγεί: «Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Δήμου Χανίων στους αρμόδιους φορείς να επεκταθεί η δυνατότητα των πολιτικών γάμων και πέραν του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς οι τουρίστες επιλέγουν συνήθως παραθαλάσσιες τοποθεσίες, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό». Από τη στιγμή που θα καμφθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σημειώνει η ίδια, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν στοχευμένες κινήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –τους Δήμους, την Περιφέρεια, αλλά πρωτίστως το υπουργείο Τουρισμού– για την προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού γαμήλιου προορισμού, ώστε η χώρα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη σχετική αγορά. Παράλληλα, υποστηρίζει η ίδια, πρέπει και τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας να εκσυγχρονιστούν προωθώντας ολοκληρωμένα πακέτα τουρισμού σε αλλοδαπούς που επέλεξαν τη χώρα μας για το γάμο τους. Πακέτα που θα περιλαμβάνουν την οργάνωση όλων των εγγράφων που απαιτούνται για την τέλεση γάμου, το «κλείσιμο» της εκκλησίας ή αντίστοιχου ατόμου που θα πραγματοποιήσει τη λειτουργία, ανάλογα με τη θρησκεία και την προτίμηση του ζευγαριού, τη γαμήλια δεξίωση, το catering κ.λπ.

Εκτιμάται ότι οι γάμοι που πραγματοποιούνται σε ταξιδιωτικούς προορισμούς αντιστοιχούν στο 24% της παγκόσμιας βιομηχανίας γάμων –που φθάνει τα 300 δισ. ευρώ–, ενώ καταγράφουν άνοδο 10% σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό, μας αποκαλύπτει η Μαρία Κοκκινάκη, έπειτα και από τη φετινή τέλεση των ομαδικών γάμων 16 ζευγαριών Κινέζων στα Χανιά, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει συνεργασία με τα προξενεία αλλά και με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για την προσέγγιση περισσότερων νεαρών ζευγαριών από τη Σκανδιναβία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία κ.λπ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Αν και η Σαντορίνη δεν έχει να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μας λέει ο αντιδήμαρχος του νησιού και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Ιωάννης Αργυρός, και δύο υπάλληλοι του Δήμου κάνουν τα μέγιστα για τους τουρίστες που έχουν επιλέξει να δεθούν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου στο νησί, δεν υπάρχουν συχνά οι κατάλληλες υποδομές, καθώς η Πολιτεία έχει «αποψιλώσει» τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η τουριστική αστυνομία ή η υπηρεσία καθαριότητας. «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε και βάζοντας πάντα πολλή προσωπική εργασία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός ότι οι προοπτικές της αγοράς τέλεσης γάμων σε ταξιδιωτικούς προορισμούς είναι απεριόριστες, δηλώνει η Βίκυ Καραντζάβελου, γενική διευθύντρια της Travel Media Applications. Αυτό, τονίζει, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη εξειδικευμένη έκθεση για γάμους Wedding Fair 2014 της Μπανγκόκ, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε μέσω του διαφημιστικού project yourweddingingreece.com. Επόμενος στόχος, κατά την ίδια, είναι η συμμετοχή της Τravel Media Applications στην έκθεση τουρισμού του Λονδίνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Σεπτεμβρίου. Όπως μας είπε, «στόχος μας είναι να προβάλουμε όχι μόνο τα νησιά της Ελλάδας, αλλά και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς με απερίγραπτη ομορφιά, όπως η Μονεμβασιά».

ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

Η Σαντορίνη δείχνει να κρατά τα σκήπτρα με τους περισσότερους γάμους αλλοδαπών στη χώρα. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, το 70% είναι Βρετανοί, το 20% Ρώσοι και το 10% υπήκοοι άλλων κρατών. Είναι αξιοσημείωτο, κατά τον ίδιο, ότι την τελευταία πενταετία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ομαδικοί γάμοι στο νησί. Και για όσους δεν το ξέρουν, οι πρώτοι ομαδικοί γάμοι Κινέζων έγιναν το 2006 στην Οία της Σαντορίνης.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για τη νέα αυτή μόδα. Φέτος 16 ζευγάρια από την Κίνα παντρεύτηκαν στα Χανιά, ενώ αντίστοιχη τελετή πραγματοποιήθηκε και στην Πάρο. Έτσι, χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο γεύονται ένα γάμο αλά ελληνικά!

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ

1. Αίτηση (χορηγείται από το Δήμο)

2. Διαβατήριο, βίζα σε ισχύ

3. Άδεια παραμονής (για υπηκόους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται)

4. Πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο από το υπουργείο Εξωτερικών

5. Διαζευκτήριο για όσους είναι χωρισμένοι και πράξη θανάτου για τους χήρους

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΑΜΟ

1. Πιστοποιητικό βαπτίσεως από την Ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας του

2. Πιστοποιητικό αγαμίας από το Δήμο της χώρας του και την Ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας του

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4. Άδεια παραμονής στην Ελλάδα, εφόσον ο αλλοδαπός δεν προέρχεται από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.