Ειδησεογραφικό site

Μαρόκο: Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

23

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο. Περισσότεροι από 1.200 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες αγνοούμενους ή τραυματίες.

Ανείπωτη τραγωδία στο Μαρόκο. Τουλάχιστον 1.037 νεκροί, 1200 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στο Μαρακές.

Oλόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, ενώ κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αναζητώντας εγκλωβισμένους.

 

Το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές». Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

 

Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές. Αυτό διαβεβαίωσε ο καθηγητής, Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον σεισμό στο Μαρόκο και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων. Σε αυτήν αναφέρει ότι «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Aegean, ένα αεροσκάφος Α320 θα αναχωρήσει χωρίς επιβάτες στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα), από την Αθήνα προς το Μαρακές και θα αναχωρήσει στις 2:10 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου, για να επιστρέψει στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.

Όσοι βρίσκονται στο Μαρακές και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30 210 3681730 / 1350 και με την εταιρεία Aegean Airlines στο τηλέφωνο κέντρο +30 210 6261000».

 

Την ίδια στιγμή, το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές». Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.