Ειδησεογραφικό site

Κατρούγκαλος: «Δώρο» επιδότηση λογαριασμών ΔΕΚΟ σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ

32

Επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αντισταθμίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, υπόσχεται τώρα στους συνταξιούχους ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που θέλαμε να προστατεύσουμε. Ψάχνουμε με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Χουλιαράκη αντισταθμιστικά μέτρα, να δώσουμε κάτι για να τους ελαφρύνουμε. Εξετάζουμε την επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ», ανέφερε μιλώντας στον Αlpha 989.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται και οι επικουρικές θα μειωθούν 10% στο σύνολο των συνταξιούχων. Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν «κληρονομιά» από τον αναγκαστικό συμβιβασμό, στην περικοπή του ΕΚΑΣ δεν θα φτάναμε μόνοι μας. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε να εξετάσει πώς θα βρίσκαμε αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και αυτό ήταν η Εθνική σύνταξη, η οποία προστατεύει τους συνταξιούχους από τη φτώχεια καλύτερα από το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ ήταν προνοιακή παροχή που δινόταν μετά από έλεγχο εισοδημάτων, η Εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους».

Την ίδια ώρα για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «ήταν ένα από τα πράγματα που πιεστήκαμε στο τέλος να δεχθούμε, το μοντέλο της Γαλλίας» ενώ για τις αναπηρικές ανέφερε ότι «έχουμε κρατήσει τις αναπηρικές εκεί που ήταν, έχουμε συγκροτήσει επιτροπή μαζί με την ΕΣΑμΕΑ ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ομογενοποιήσουμε τους κανόνες».

«Έχουμε βάλει «ανώτατο κατώφλι» τα 2.000 ευρώ μεικτά. Εξασφαλίσαμε σε έναν βαθμό και τις συντάξεις του παρελθόντος. Πάντα έλεγα ότι μοιράζουμε με έναν δίκαιο τρόπο μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα. Είχαμε τρύπα 9% έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, παρόλα αυτά δεν ιδιωτικοποιήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο κος Καρούγκαλος είπε ότι «η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή, όλα αυτά που γράφονται ότι «θα κοπούν επιδόματα, τριετίες, θα συζητηθεί ο 13ος -14ος μισθός» είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης και αυτό είναι ήδη μία επιτυχία. Προσπαθούμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η στρατηγική μας είναι να απομονώσουμε τον σκληρό παίχτη, το ΔΝΤ. Έχω καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στις ομαδικές απολύσεις και να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης για συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κόφτη τον Οκτώβριο».

Σε ερώτηση εάν το υπ. Εργασίας «πληρώνει σπασμένα» προηγούμενων ετών, ο κος Κατρούγκαλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι φανερό; Ποιος δεν ξέρει ότι είχαμε εργασιακή ζούγκλα, την πιο απορυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη και διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα; Το θέμα είναι να τα φέρουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, υπάρχουν τα περιθώρια. Δειλά βήματα ανάκαμψης έχουν γίνει».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.