Ειδησεογραφικό site

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη στα Τέμπη»

Για συγκάλυψη έκανε λόγο η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομιλία της να κλείνει δημιουργώντας ρίγη σιγκίνησης. «Αυτό μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών» είπε μεταξύ άλλων. Η υπόθεση των Τεμπών παραπέμπεται σε δύο ανεξάρτητες επιτροπές στη Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύμα συμπαράστασης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Με τις υπογραφές περίπου 1.335.000 Ελλήνων πολιτών, που ζητούν να αλλάξει ο νόμος για την ασυλία των πολιτικών και να διευκολυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης στη χώρα, παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού.

«Η φωνή μας γιγαντώθηκε» με τις υπογραφές είπε η Μαρία Καρυστιανού στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως σημείωσε η Μαρία Καρυστιανού, «αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.  Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Η Μαρία Καρυστιανού υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».

«Έχουμε τη βεβαιότητα πως η αλήθεια δεν θα λάμψει» με βάση τους ρυθμούς της έρευνας, είπε η κα Καρυστιανού, κατά την 5λεπτη παρέμβασή της, ζητώντας παράλληλα από το Ευρωκοινοβούλιο να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά.

«Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» τόνισε και ζήτησε:

«Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν».

«Στη μνήμη των νεκρών μας,  στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας. Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι εμείς. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα» κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.

Αντί δευτερολογίας, η Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα και τον τόπο του εγκλήματος.

Με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης σήκωσαν πανό που γράφει:

«Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή».

Με αφορμή την ομιλία της προγραμματίστηκε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, στις 6 το απόγευμα, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα ενώ και στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον σύλλογο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αυτή εναπόκειται στα κράτη μέλη, μπορεί όμως, να υποστηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα και να βρεθούν τα αίτια του δυστυχήματος, απάντησε στην κ. Καρυστιανού ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σε έκθεση του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγράψει σοβαρά προβλήματα των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα. Σχετικές συστάσεις υπάρχουν στην έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Παπανδρέου, Πέτρος Κόκκαλης, Εμμανουήλ Φράγκος ζήτησαν ομοφώνως να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, με τον κ. Κόκκαλη να ζητά να δημοσιοποιηθούν τα 17 κρυφά έγγραφα της Κομισιόν για τα Τέμπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.