Ειδησεογραφικό site

Καμμένος: Μόνο τα 36 από τα 70 ελικόπτερα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά

57

Μόνο τα 36 από τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα “Kiowa”, που θα αποκτηθούν από τις ΗΠΑ, θα αναλάβουν επιχειρησιακές αποστολές στην Αεροπορία Στρατού καθώς 24 ελικόπτερα αυτού του τύπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και 10 “Kiowa” προορίζονται για ανταλλακτικά.

Αυτό απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος αναφορικά με την απόκτηση από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού έναντι 44.156.061 δολαρίων (μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) των 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης ΟΗ- 58D “Kiowa”.

Οπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, «τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας – ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 60 Ε/Π, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες».

Τα έτη κατασκευής των υπό παραλαβή ελικοπτέρων κυμαίνονται μεταξύ του 1991 και 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης τους ανέρχεται σε 5.800. “Η εισήγηση για την προμήθεια των Ε/Π ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» έγινε από την Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, που είναι ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), με βάση την Επιμέρους Μελέτη Υποπρογράμματος (ΕΜΥΠ), για την οποία γνωμοδότησαν θετικά όλα τα αρμόδια συμβούλια, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «όλα τα Ε/Π προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των 36 Ε/Π, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα 70 Ε/Π. Όλοι οι σταθμοί ασυρμάτου είναι διαθέσιμοι για προμήθεια, καθόσον αποτελούν τα κύρια συστήματα επικοινωνιών που είναι εγκατεστημένα και χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό σε όλους τους τύπους Ε/Π που διαθέτει», ενώ συμπληρώνεται ότι έχει προβλεφθεί η εκτέλεση συντήρησης για την επαναφορά (regeneration) των ελικοπτέρων σε αξιοπλόϊμη κατάσταση, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Αμερικανικού Στρατού, με μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.