Ειδησεογραφικό site

Guardian: Απειλή για τη βοήθεια στην Ελλάδα οι αποφάσεις των δικαστηρίων

31

Τον κίνδυνο που αποτελούν για την Ελλάδα οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των περικοπών σε μισθούς, όπως συνέβη στην περίπτωση των ενστόλων, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian επιχειρώντας να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα εν όψει της νέας επίσκεψης των δανειστών και της έγκρισης της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από το σημερινό Eurogroup.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να φέρει σε πέρας το «Hράκλειο έργο» του να πείσει τους σκεπτικιστές δανειστές ότι μπορεί να καλύψει το κενό. Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας φοβούνται ότι κάθε ανατροπή αυτού του είδους θα εκτόξευε το χρηματοδοτικό κενό το οποίο ήδη υπολογίζουν σε 12 δισ. ευρώ καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει όσες περικοπές έγιναν κατ’ απαίτηση των δανειστών.

«Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωνει άνθρωπος με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τονίζοντας ότι η πεποίθηση της Αθήνας είναι πως το χρηματοδοτικό κενό του 2015 δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο υπολογίζουν οι Τροϊκανοί. «Δεν θα βρίσκεται καν κοντά στα 12 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει επίσης φόβους για μεταρρυθμιστική κόπωση, σημειώνεται στο άρθρο, που τροφοδοτήθηκε από τον ανασχηματισμό που έφερε «αντιμνημονιακούς λαϊκιστές» σε θέσεις κλειδιά.

«Είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές στην κυβέρνηση. Έχουμε ένα εκατομμύριο πολίτες χωρίς βασική κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν έχουμε χρήματα να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα και τώρα απαιτούν αυξήσεις μισθών. Είναι τελείως απίστευτο» δηλώνει στη Guardian η πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η αποκατάσταση των περικοπών σε μισθούς όχι μόνο θα βαθύνει το έλλειμμα – που έχει μειωθεί από 15% σε 4% τα τελευταία πέντε χρόνια – αλλά θα προκαλέσει μια αλυσίδα παρόμοιων απαιτήσεων.

«Η Ελλάδα έχει χτίσει κάποια αξιοπιστία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και αυτή δεν είναι η ώρα αυτή να αμφισβητηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία στο τέλος της χρονιάς για το χρέος της που είναι ο παράγοντας-κλειδί για το μέλλον της» συμπληρώνει ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economics, καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.