Ειδησεογραφικό site

Εισήγηση – βόμβα της ΕΕΑ: Να υποβιβασθούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

51

Mε ψήφους 3-2 η ΕΕΑ αποφάσισε να εισηγηθεί την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της και τον υποβιβασμό τους
Δέκα ημέρες μετά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της καταγγελίας του Ολυμπιακού στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την μετοχική σύνθεση της Ξάνθης και την πιθανή εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη με την ακριτική ΠΑΕ (πολυίδιοκτησία) η απόφαση της ΕΕΑ προκαλεί σεισμικές δονήσεις καθώς εισηγείται την αποβολή και των δύο από το πρωτάθλημα κάνοντας επί της ουσίας δεκτές όλες τις καταγγελίες των ερυθρόλευκων!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕΑ δεν επιβάλλει ποινές, αλλά αρμόδιο όργανο είναι ο αθλητικός δικαστής της διοργανώτριας αρχής, ο οποίος και θα επιληφθεί της υπόθεσης τις επόμενες ημέρες όταν διαβιβαστεί ο φάκελος της Επιτροπής.

Η απόφαση της Επιτροπής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη (αυτή την ώρα καθαρογράφεται) και οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα ότι έχουν γίνει οι παραβάσεις, αλλά υπήρξε διαφορετικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία αναφορικά με τις ποινες.

Συγκεκριμένα για την εισήγηση αποβολής (ή υποβιβασμός είναι το ίδιο πράγμα) οι ψήφοι ήταν 4 υπέρ και 1 κατά, ενώ για τον ΠΑΟΚ ήταν 3 υπέρ και 2 κατά.

Οι δύο ομάδες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία όμως δεν θα εξετάσει την ουσία των υποθέσεων, αλλά το αν οι ποινές αυτές πρέπει να επιβληθούν, ενώ έχουν και τη δυνατότητα της προσφυγής στο CAS (το Ανώτατο Διεθνές Ακυρωτικό Δικαστήριο).

Μπέρδεμα με το πότε εκτελείται η ποινή
Κι αν το άκουσμα της εισήγησης της ΕΕΑ ήταν ένα πραγματικό σοκ ειδικά για τον ΠΑΟΚ, που διατράνωνε την πεποίθηση του ότι δεν ευσταθεί καμία κατηγορία, πλέον από τη στιγμή που διέρρευσε η απόφαση τα νομικά επιτελεία ετοιμάζονται για την κατάθεση των εφέσεων, ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Η πρώτη αφορά την εισήγηση της ΕΕΑ, η οποία δεν είναι δεσμευτική για τον αθλητικό δικαστή της Super League, ωστόσο στο παρελθόν σχεδόν ποτέ δεν πάρθηκε μια απόφαση που να αλλάζει εντελώς το νόημα της εισήγησης.

Εφόσον λοιπόν ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει την επιβολή της αποβολής (υποβιβασμού) το ερώτημα είναι πότε εφαρμόζεται αυτή η απόφαση; Άμεσα μετά την ανακοίνωση τους ή εφόσον εκδικαστούν οι εφέσεις;
Ξεκάθαρη απάντηση δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς οι απόψεις διίστανται, κι εδώ προφανώς θα προκύψει κι ένα νέο δικαστικό μέτωπο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών

Τα σχόλια είναι κλειστά.