Ειδησεογραφικό site

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον – Μεγάλη κρίση για την κυβέρνηση Μέι

142

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε ο τρίτος υπουργός μέσα σε 24 ώρες που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ενάντια στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για ένα «μαλακό» Brexit.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Όπως επισημαίνει ο Guardian,  αποχώρηση του  Τζόνσον αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την κρίση απέναντι στο πρόσωπο της  Μέι και να  αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. Οι υποστηρικτές της, πάντως, εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, σε περίπτωση ήττας, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του  Brexit

Λίγες ώρες νωρίτερα σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.

Ο Ντέιβις λέγεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Αν και η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή μετά από δεκάωρη συνεδρίαση, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών που θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα «μαλακό» Brexit το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Η απόφασή του φέρεται να ακολούθησε συνάντησή του το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό.

Η παραίτηση Ντέιβις συνιστά ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία μόλις το Σάββατο είχε πετύχει  τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.