Bloomberg: Εφιαλτική πρόβλεψη για τον καιρό του Αυγούστου σε Μεσόγειο και Ελλάδα
Νέες υψηλές θερμοκρασίες και κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν τη Μεσόγειο μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με μετεωρολόγους που ερωτήθηκαν για την πρόγνωση του καιρού το επόμενο διάστημα από το πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να έχει βροχές και ανέμους τον Αύγουστο, με τις θερμοκρασίες να διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα φέρει πίσω το κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίας να «σκαρφαλώνουν» σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, που θα «φλερτάρουν» με νέα ιστορικά ρεκόρ.
Επίσης, οι ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες θα συνεχιστούν σε μέρη της Ελλάδας και της Ισπανίας, διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο κύμα καύσωνα η Ιταλία κατέγραψε ακραίες θερμοκρασίες, με τη Σαρδηνία να ξεπερνάει τους 48 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο. Αυτό το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας θα μπορούσε όμως να σπάσει πολύ σύντομα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του αμερικανικού πρακτορείου.
Προς το παρόν, θα παραμείνουν οι μεγάλες διαφορές στις καιρικές συνθήκες στις χώρες του βορρά και του νότου στην Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των περισσότερων γαλλικών περιοχών και των σκανδιναβικών χωρών να έχουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το συνηθισμένο.
Αυτό θα ανακουφίσει τους αγρότες. Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων σε όλη την Ευρώπη, με μόνο ένα μικρό τμήμα στο νότο να παραμένει υπό πίεση από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέφερε σε σημείωμά της η Commodity Weather Group. Θα ενισχύσει επίσης τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, βοηθώντας την ανάπτυξη των ζαχαρότευτλων.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε από τη ζέστη και την ξηρασία που ζήσαμε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπει τις αποδόσεις ηλίανθου και κριθαριού να βρίσκονται στον μέσο όρο της πενταετίας
Τα σχόλια είναι κλειστά.