Ειδησεογραφικό site

Το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου στη Σαντορίνη

Το βιβλιοπωλείο Atlantis στην Οία είναι ένα μικροσκοπικό υπόσκαφο υπόγειο κάτω από το κάστρο της Οίας, στον κεντρικό δρόμο, ανάμεσα σε καταστήματα με έργα τέχνης, μπιμπελό, σουβενίρ, καφέ και φαγητό.

 

 

 

 

 

 

Πολύς κόσμος περνάει μπροστά του κάθε καλοκαίρι, διάφοροι το παίρνουν χαμπάρι, κάποιοι κατεβαίνουν και τα σκαλάκια και μπαίνουν, κι αυτό που αντικρύζουν είναι κάτι το αναπάντεχο.

Atlantis-santorini9

Ο Guardian το είχε χαρακτηρίζει ως το ομορφότερο του κόσμου, ενώ συχνά πυκνά εμφανίζεται σε σχετικές λίστες και φιγουράρει σε περίοπτες θέσεις, όπως στη λίστα του BuzzFeed για τα 17 βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο που θα σας αλλάξουν τη ζωή, όχι μόνο για το εύρος των τίτλων που διαθέτουν αλλά και για τη σπάνια ομορφιά τους.

Ήδη, το Atlantis έχει κλείσει 10 χρόνια ζωής και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη Σαντορίνη. Όλα άρχισαν από μια… ξέφρενη ιδέα του Κρεγκ και του Ολιβερ, δύο Αμερικανών φοιτητών που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο Κυκλαδονήσι.

Atlantis-santorini8

Εμπνευσμένοι από το Shakespeare & Co., ένα βιβλιοπωλείο αγγλόφωνων βιβλίων στο Παρίσι, οι δύο φίλοι θέλησαν να ανοίξουν ένα δικό τους εκεί, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Γης. Τα κατάφεραν λίγα χρόνια μετά μαζί με μερικούς ακόμα, και το βιβλιοπωλείο για πολύ καιρό τα πήγαινε καλά, κι έγινε και πολύ γνωστό.

Atlantis-santorini10

«Οταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελειώσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να… ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», είχε διηγηθεί παλαιότερα στο «Έθνος» ο Κρεγκ Βάλζερ, ο ένας από τους δύο εμπνευστές του Atlantis. «Επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική, τελειώσαμε τις σπουδές μας και αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιό μας».

Atlantis-santorini1

Το 2003 η αρχή
Στο τέλος του 2003, οι νεαροί ήταν έτοιμοι να τολμήσουν. Στο εγχείρημά τους προσκάλεσαν φίλους τους από την Αγγλία, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Παπαγαπίου, μια Ελληνίδα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκε στη Λευκωσία, αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα μεγάλο ταξίδι στην Ινδία που έκανε μετά τις σπουδές της και είχε δουλέψει πρόσφατα σε ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, προσπαθώντας να διαπιστώσει τι ήθελε να κάνει στη ζωή της.

«Και τότε μια φίλη μου μου είπε για το πρότζεκτ. Η ιδέα μου άρεσε πολύ. Ημουν και η μόνη που ήξερα Ελληνικά -τα ελληνοκυπριακά της παροικίας- οπότε θα μπορούσα να βοηθήσω. Και είπα θα έρθω κι εγώ!», μας λέει.

Atlantis-santorini6

Στο βαν που ξεκίνησε από το Κέιμπριτζ και έφτασε… Σαντορίνη, πέρα από τον Κρεγκ, τον Ολιβερ και τη Μαρία, ήταν ακόμη τρία άτομα, ο Κρις, ο Τιμ και ο Γουίλιαμ. «Φτάνοντας στη Σαντορίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρους για να εγκαταστήσουμε το όνειρό μας. Σιγά σιγά, αναζητώντας κατάλληλη στέγη, γνωρίσαμε τους ντόπιους, οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Λίγο καιρό μετά, βρήκαμε έναν ερειπωμένο κτίριο-σπηλιά στην Οία, κάτω από το κάστρο, που το ερωτευτήκαμε… Και η επισκευή άρχισε…», μας λέει ο Κρεγκ.

Με υλικά των ντόπιων
«Αρχίσαμε να μαζεύουμε υλικά, οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε στις παραλίες ή άλλα που μας προσέφεραν οι ντόπιοι. Φτιάξαμε ράφια, χωρίσματα, κρεβάτια, τραπέζια. Εκτός από βιβλιοπωλείο, το Atlantis θα ήταν και το σπίτι μας. Ακόμη και βάρκα ανεβάσαμε στην ταράτσα μας για να τη γεμίσουμε βιβλία!», εξηγεί η Μαρία.

Atlantis-santorini5

«Χρειάστηκε να περάσουμε από την Εφορία, τους λογιστές, νομικούς, τραπεζικούς. Λίγη γραφειοκρατία, πολλή βοήθεια και τα καταφέραμε! Οι άνθρωποι εκεί πίστεψαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και μας βοήθησαν πολύ», συμπληρώνει.

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2004. Και ήταν όπως το είχε ονειρευτεί η παρέα από το Κέιμπριτζ.

Atlantis-santorini4

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις
Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά. Πελάτες ήταν, αρχικά, οι Σαντορινιοί, αλλά από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις.

«Σχετικά πρόσφατα, αρχίσαμε και τις δικές μας εκδόσεις, ένα εντελώς ξεχωριστό πρότζεκτ. Μικρές εκδόσεις σαν καρτ ποστάλ, από διηγήματα και ιστορίες που αγαπάμε όλοι μας. Τα μικρά αυτά βιβλιαράκια δεν βαραίνουν τις βαλίτσες των ταξιδιωτών και μπορούν να είναι ένα υπέροχο δώρο», είχε πει ο Κρεγκ.

Atlantis-santorini11

“Πιστεύουμε ότι το μέλλον των βιβλίων θα θέλει τα ίδια τα βιβλία ως έργα τέχνης. Το ίδιο το αντικείμενο θα δίνεται ως δώρο. Οπότε επενδύσαμε στο να βρούμε και να φέρουμε βιβλία από αυτά που είναι δύσκολο να βρεις online, ενώ παράλληλα αποφασίσαμε να φτιάξουμε και τα δικά μας. Αρχίσαμε έναν μικρό εκδοτικό οίκο στο Μπρούκλιν, και εκδίδουμε αυτά: Είναι μικρά βιβλιαράκια που έχουν μέσα ένα διήγημα. Η πρώτη σελίδα είναι κενή, για να γράψεις εσύ ένα γράμμα, και δίνουμε μαζί μια κάρτα και έναν φάκελο, για να μπορείς να το στείλεις σε όποιον θέλεις. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι ακόμα απολαμβάνουν να λαμβάνουν αλληλογραφία, και γι’ αυτό τα φτιάξαμε έτσι. Ονομάσαμε τον εκδοτικό μας οίκο Paravion Press. Par avion στα γαλλικά σημαίνει «από αέρος»”, είχε πει στον Θοδωρή Γεωργακόπουλο ο Κρις Μπλούμφιλντ.

Atlantis-santorini2

Όταν το 2011 άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αφού λόγω της κρίσης μειώθηκαν αισθητά οι πωλήσεις και υπήρχε ο κίνδυνος να μην ανοίξει καν για τη σεζόν οι ιδιοκτήτες του στράφηκαν στο Ίντερνετ και μέσω του indiegogo.com (υπηρεσία αντίστοιχη του Kickstarter) μάζεψαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το ποσό των 30.000 ευρώ για να σώσουν το βιβλιοπωλείο, να εξασφαλίσουν το μέλλον του και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ως επιχείρηση.

Πηγή: 7imeres.gr, iefimerida.gr, georgakopoulos.org

Τα σχόλια είναι κλειστά.