Ειδησεογραφικό site

Ρωσία: Προπαγάνδα το βίντεο με τον 10χρονο τζιχαντιστή-«εκτελεστή»

45

Για προπαγάνδα κάνουν λόγο Ρώσοι εγκληματολόγοι αναφερόμενοι στο φρικιαστικό βίντεο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, όπου εμφανίζεται ένα νεαρό αγόρι να πυροβολεί και να σκοτώνει δύο άνδρες που φέρονται ότι εργάζονταν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Moscow Times», το επτάλεπτο βίντεο, που δείχνει δύο γονατισμένους άνδρες να εκτελούνται από ένα παιδί με ασιατικά χαρακτηριστικά, δεν είναι αυθεντικό, όπως υποστηρίζουν Ρώσοι ειδικοί που μελετούν το περιεχόμενό του.

Το βίντεο ξεκινά με την ανάκριση του ενός από τους δύο άνδρες ο οποίος δηλώνει ότι κατάγεται από το Καζακστάν. Υποστηρίζει ότι στρατολογήθηκε από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) να προσεγγίσει έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Kommersat» που επικαλείται Ρώσο εγκληματολόγο ο οποίος δεν κατονομάζεται, ο ένας εκ των δύο ανδρών,ο Σεργκέι Ασίμοφ, είναι πράγματι από το Καζακστάν, όμως εργάστηκα για ένα φεγγάρι ως οδοκαθαριστής και, εν συνεχεία έβγαλε τον επιούσιο σε κατάστημα καλλυντικών ως υπάλληλος: με λίγα λόγια, δεν είχε ενταχθεί ουδέποτε στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

«Το βίντεο», όπως επισημαίνει ο εγκληματολόγος, «μας κίνησε την περιέργεια καθώς, μετά τους πυροβολισμούς, δεν υπήρχαν εικόνες από τους τραυματίες». Ο Βιλ Γκέντες, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στην εταιρεία «International Corporate Protection», δηλώνει πως, το να μην δείχνουν οι ισλαμιστές εικόνες από τους άνδρες που δέχτηκαν πυροβολισμούς , σημαίνει ότι αυτοί δεν έχουν πεθάνει». Αλλά και ο Σουηδός, Μάγκνους Ρασντόρκι, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, συμφώνησε με τα σχόλια του Γκέντες.

Για τον Τζαμουλά Μαμάγιεφ, τον δεύτερο άνδρα που φέρεται ότι εκτελείται στο βίντεο, το μόνο που γνωρίζουν οι Ρώσοι ειδικοί, είναι ότι κατάγεται κι αυτός από το Καζακστάν. Στο βίντεο φέρεται ότι ομολόγησε πως στο παρελθόν είχε εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (FSB) και ότι του ανατέθηκε να σκοτώσει έναν μαχητή του IS, που επίσης δεν κατονομάστηκε. Και οι δύο «πράκτορες» δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε να συλλέξουν πληροφορίες για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μετά τις σκηνές της «ανάκρισης», το βίντεο σταματά.

«Στην πραγματικότητα», επισημαίνει ο Γκέντες , και οι δύο άνδρες έχουν ασπαστεί το Ισλάμ τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.