Ειδησεογραφικό site

Παρέμβαση ΣΕΒ με επιστολή σε Ευρωπαίους ηγέτες: Ναι σε ευρώ, μεταρρυθμίσεις και διευθέτηση χρέους

48

Την επίσημη άποψη του ΣΕΒ για τα πραγματικά ζητήματα των επικείμενων εκλογών εξέφρασαν τα μέλη του με επιστολή που παρέδωσαν στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ, καθώς; και την BusinessEurope.

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας γίνεται λόγος για τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία της Ελλάδας, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ευρώ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την οριστική διευθέτηση του χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει η επιστολή του ΣΕΒ:

• Απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Είναι καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν  την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

• Χρειάζεται να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας: Ένας Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη, βασισμένος σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις. Επιπλέον η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το καθεστώς ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (QE) και το Επενδυτικό Σχέδιο «Γιούνκερ».

• Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει στη χώρα: Παρά τη μεγάλη συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην της οικοδομής) επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όταν η χρηματοδότηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΒ, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια από τις αρχές του 2009 μέχρι το τέλος του 2014 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

• Επιβάλλεται η επανεξέταση του δημοσίου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Η ελληνική οικονομία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα δίδυμα ελλείμματά της (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μια ευνοϊκή συμφωνία  της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (σύμφωνα με την «Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα», τον Νοέμβριο του 2012) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Κλείνοντας την επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να παραμείνει η Ελλάδα σταθερά στο δρόμο της ευημερίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε η Ευρώπη να αποφύγει τυχόν προβλήματα και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται  σήμερα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.