Ειδησεογραφικό site

Πέντε Έλληνες καλλιτέχνες που θα ξεχωρίσουν το 2015

88

Ηρθε επιτέλους η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Η στιγμή που η φράση «δεν το πιστεύω ότι ο μουσικός αυτός είναι Ελληνας» έχει αρχίσει να μοιάζει εξαιρετικά πασέ. Ναι, ισχύει. Γίνονται καλές παραγωγές στη χώρα μας, και ναι, υπάρχει μια εναλλακτική σκηνή η οποία προτιμάει να χρησιμοποιεί τον αγγλικό στίχο έναντι του ελληνικού. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε πάλι το γιατί. Το έχουμε ρωτήσει αρκετές φορές, και αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν πεντακόσιοι Ελληνες μουσικοί που το κάνουν, τότε μάντεψε… Εχουμε πάρει περίπου πεντακόσιες διαφορετικές απαντήσεις. Ας εστιάσουμε σε εκείνα που έχουν όντως σημασία.

Η φετινή χρονιά είχε πολλά να μας μάθει, αλλά και πολλά νέα πρότζεκτ να μας παρουσιάσει. Πολλά από αυτά τα προσεγγίσαμε για να τα γνωρίσουμε καλύτερα, ενώ όσον αφορά ορισμένα άλλα, αρκεστήκαμε να τα ακούμε στο ραδιόφωνο, να μαθαίνουμε ό,τι μπορούμε από το διαδικτυακό τους promo υλικό, ή να ρωτάμε φίλους και γνωστούς για περισσότερες πληροφορίες. Κρίνοντας από τη δυναμική που έδειξαν το 2014, επιλέγουμε τους μουσικούς που θα ξεχωρίσουν τη χρονιά που έρχεται.

Carte postale


Ξεκίνησαν από την Πάτρα. Και έμειναν εκεί. Ωστόσο, το τραγούδι τους με τίτλο “Rio” (που πιθανότατα να είχε ως πηγή έμπνευσης το Ρίο-Αντίρριο και όχι το Ρίο ντε Τζανέιρο) ταξίδεψε μέσα από τις περισσότερες ραδιοφωνικές συχνότητες της Αθήνας, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν ποιός είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το νεορομαντικό ποπ διαμαντάκι. Πρόκειται για τον Αντώνη Σπάθη, ο οποίος φαίνεται πως έχει πολύ μεράκι για την μπάντα που έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Ας ελπίσουμε να έχουν τη συνέχεια που τους αξίζει.

Δημήτρης Σαμόλης


Μιλήσαμε μαζί του στο τεύχος του “Μ” Οκτωβρίου και καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα για τον καλλιτέχνη που μας συστήθηκε μέσα από το “Fortune Cookie”, αλλά και τις εμφανίσεις του σε αρκετές παραστάσεις του σύγχρονου αθηναϊκού θεάτρου. Αυτό που πλέον ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι ο Δημήτρης Σαμόλης είναι σχεδόν έτοιμος να κυκλοφορήσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά. Ενα μοναδικό δώρο για τη νέα χρονιά που έρχεται. Τόσο για εμάς, όσο και για εκείνον.

Katerine Duska


Πρόκειται για μία περίπτωση “One in a million”. Κυριολεκτικά. Και ίσως, λέω ίσως, είναι η περίπτωση εκείνη στην οποία η ερώτηση «είναι όντως Ελληνίδα;» δικαιολογείται. Οχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι από τους λίγους εναλλακτικούς Ελληνες καλλιτέχνες που τα ελληνικά στοιχεία απουσιάζουν αισθητά. Τόσο στις μελωδίες, όσο και στην ενορχήστρωση και την προφορά. Λίγες μέρες πριν, κυκλοφόρησε το νέο της single με τίτλο “Won’t leave” και απέδειξε ότι αν και πολύ νέα στο χώρο της μουσικής, δεν έχει κανέναν ενδιασμό στο να πειραματιστεί και να αλλάξει. Ενα λαμπρό 2015 αχνοφαίνεται στον ορίζοντα για την Katerine.

Theodore


Εκανε αίσθηση. Πολλή. Κυρίως τη χρονιά που μας πέρασε. Εμφανίστηκε σε μέρη που για τον κάθε εναλλακτικό καλλιτέχνη θα ήταν όνειρο μακρινό. Από τον Κήπο του Μεγάρου μέχρι τη μοναδική σκηνή της «Τεχνόπολις», αλλά και σε μεγάλα ή μικρά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ο Θοδωρής Πολυχρονόπουλος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέσα από τις προσωπικές του ενορχηστρώσεις, πάνω σε κλασικά ή μη όργανα, μία ατμόσφαιρα απόλυτα προσωπική και μοναδικά εσωτερική. Η χρόνια που πέρασε ήταν ίσως η καλύτερή του. Εμείς, του στέλνουμε τις πιο θερμές μας ευχές για τη νέα σεζόν.

Kled Mone

Φτάνοντας στο σημείο που προείπα, στους καλλιτέχνες δηλαδή που δεν γνώρισα σε κανένα ραδιόφωνο ή έντυπο, αλλά μέσα από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, φτάνω στην περίπτωση του Kled Mone. Πριν από λίγο καιρό, η (για πάντα δεκαεφτάχρονη) Sma Rag Da μου συνέστησε αυτό τον υπέροχο κύριο. Οι μουσικές του επιρροές μοιάζουν να τείνουν προς electronic μονοπάτια, χωρίς να λείπουν στοιχεία που κάνουν τον ήχο του να μοιάζει τόσο εσωτερικός, όσο το πιο ακουστικό κομμάτι. Αν δεν γίνει talk-of-the-town τη χρονιά που έρχεται, τότε κάτι πάει πολύ λάθος.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.