Ειδησεογραφικό site

Μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

75

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουρίου του 1915, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ανήμερα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου του 1984, σε ηλικία 69 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Φέτος, συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα λαϊκού συνθέτη και 30 χρόνια από τον θάνατό του.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, το 1972, ο Βασίλης Τσιτσάνης είπε: «Τα μεγάλα μου τραγούδια ούτε εγώ ξέρω να σας πω, πώς γεννήθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν έγραφα είχε τέτοια φλόγα, τέτοιο μεράκι και καημό, που όταν τελειώνα ένα τραγούδι, έβαζα με το μυαλό μου ότι το τραγουδάει όλος ο κόσμος. Έλεγα ευχές μέσα μου να τ’ αγκαλιάσει τα τραγούδια μου ο κόσμος».

Γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση τού σημαντικότερου από τους δημιουργούς της ελληνικής λαϊκής μουσικής και τραγουδιού του 20ου αιώνα, του Βασίλη Τσιτσάνη (1915 – 1984), η αίθουσα τέχνης Ιανός πραγματοποιεί  ένα εικαστικό αφιέρωμα, που περιλαμβάνει την ομαδική έκθεση «Όταν συμβεί στα πέριξ…» και την εγκατάσταση «Το τσακμάκι του Τσιτσάνη».

Μικροαντικείμενα που τον θυμίζουν, πορτραίτα του ιδίου, εικονογραφίσεις συγκεκριμένων στίχων που επελέγησαν από τους καλλιτέχνες, προτείνουν ένα σύνθετο πλέγμα εικόνων, οι οποίες σκιαγραφούν τον συνθέτη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Σούλης, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και επιμέλεια της  Ίριδος Κρητικού και του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη, η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της, θα πραγματοποιηθούν, σε όλους τους χώρους του Ιανού, παράλληλες δραστηριότητες αντίστοιχης θεματικής (μουσικές βραδιές,  διαλέξεις κ.ά.). Κατόπιν, η έκθεση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα, τόπο διαμονής και καταγωγής του καλλιτέχνη αντίστοιχα.

Η εικαστική εγκατάσταση «Το τσακμάκι του Τσιτσάνη» αποτελεί ένα τρίπτυχο, το οποίο συνθέτουν τα έργα: «Τα σήμαντρα» του Δημήτρη Λάμπρου, «Δέκα και μία λαϊκές ζωγραφιές» της Ελεάννας Μαρτίνου και «Αργοσβήνεις μόνη» της Μαργαρίτας Πέτροβα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.