Ειδησεογραφικό site

Καταρρέει η οικονομία – Χαριστική βολή στην αγορά από τα capital controls

192

 

Απίστευτα μεγάλος είναι ο τελικός λογαριασμός των κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων ο οποίος στάλθηκε στον ελληνικό λαό ως αποτέλεσμα της «αξιοπρεπούς» και «εθνικά υπερήφανης» διαπραγμάτευσης που οδήγησε όμως στα capital controls.Ενας απολογισμός που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ουρές πολιτών στα ΑΤΜ, χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, απλήρωτους εργαζομένους, αδυναμία πληρωμών κάθε είδους υποχρεώσεων, ακόμα και των φορολογικών, επιταγές που σκάνε και οδηγούν υγιείς επιχειρήσεις στον «Τειρεσία» και ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί μετά την Κατοχή.

Ηδη φορείς όπως το ΕΒΕΑ, η ΕΣΕΕ, αλλά και το επιστημονικό όργανο της βιομηχανίας, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προειδοποιούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν ξεκαθάριζε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στη σφαίρα του 4%, αν και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις αναφέρονται ακόμα και σε 7%-8%! Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι της τρόικας ακόμα δεν έχουν μιλήσει. Οι καταστροφικές συνέπειες θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο σκληρά από τα ήδη γνωστοποιημένα μέτρα και σε μια οικονομία-ζόμπι η οποία τους επόμενους μήνες θα βρεθεί σε πολύ δυσχερέστερη από την ήδη δυσχερή σημερινή κατάσταση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το ισχυρό σοκ που έχουν υποστεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο μέσος πολίτης διστάζει να καταναλώσει ακόμα και μικρά ποσά, η αγορά λόγω αυτού του γεγονότος καταρρέει και ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο περαιτέρω μαζικοποίησης των λουκέτων σε επιχειρήσεις. Ηδη πληροφορίες από την ΕΣΕΕ κάνουν λόγο για κύμα λουκέτων που ξεπερνά τα 1.000 ημερησίως. Με βάση την έρευνα της Endeavor Greece, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων κατά το διάστημα 13-17 Ιουλίου, το νέο περιβάλλον μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ευθύνεται για την πτώση πωλήσεων που καταγράφουν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (69%), ενώ δύο στις δέκα (18%) αναφέρουν πτώση πάνω από 50%. Η έρευνα έδειξε ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν ξεμείνει από μετρητά, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και λειτουργούν με έναντι ή δανεικά και… υποσχέσεις πληρωμής. Και όλα αυτά ενώ οι αυξήσεις στον ΦΠΑ έφεραν σε δεινή θέση την ελληνική κοινωνία και απίστευτη πίεση σε μια περίοδο μεγάλης αδυναμίας της αγοράς. Παράλληλα, ο εγχώριος τουρισμός -πολύ σημαντικός για πιο ειδικές και όχι μαζικές τουριστικά περιοχές της χώρας- έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, με τις ακυρώσεις να έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα ολόκληρες ημιτουριστικές κυρίως περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και ευρύτερα της νησιωτικής χώρας, που θα εκφραστεί με κύμα λουκέτων εντός του φθινοπώρου. Μπορεί νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Ρόδος και άλλα κοσμικά να διατηρούν δυνάμεις λόγω του συνεχιζόμενου κύματος προσέλευσης ξένων τουριστών, όμως λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί που βασίζονται στους Ελληνες τουρίστες κινδυνεύουν.

Οι επιχειρήσεις στην κόψη του ξυραφιού 

Σαν να μην έφταναν οι παραπάνω εικόνες βιβλικής καταστροφής, οι επιχειρήσεις βιώνουν και οικονομική ασφυξία, καθώς οι επιταγές σκάνε και οι εναπομείνασες βιομηχανίες έχουν μεγάλα προβλήματα να συνεχίσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές αφού τα capital controls έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά πρώτων υλών και κατά συνέπεια στην ομαλή παρασκευή αγαθών. Το θέμα των επιταγών είναι ιδιαίτερα οξύ, καθώς οι μέχρι πρότινος υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και αντιμετωπίζουν τον ορατό κίνδυνο να μπουν στον «Τειρεσία». Και αυτά ενώ το Δημόσιο αρνείται να πληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις εδώ και μήνες, εξωθώντας σε αδιέξοδο την αγορά. Συνέπεια των παραπάνω είναι να επαπειλείται τεράστια αύξηση του κύματος ανεργίας, με τον δείκτη να φλερτάρει ακόμα και με το ιστορικό υψηλό του 30%, το οποίο σε καμία φάση της εξαετούς κρίσης δεν ξεπεράστηκε. Παράλληλα, το κύμα φυγής κεφαλαίων προς τη Βουλγαρία είναι μεγάλο, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη να μιλάει για 60.000 επιχειρήσεις που έχουν φύγει ή σκοπεύουν να φύγουν προς τη γειτονική Βουλγαρία.

Στα 6 δισ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ επί της ουσίας δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η τελική ζημιά σε δημοσιονομικό αλλά -πρωτίστως- κοινωνικό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα δημόσια έσοδα για τον Ιούνιο εκτροχιάστηκαν, με τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να είναι μειωμένα κατά 10% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 694 εκατ. ευρώ ή 20% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Ακόμη, αγώνα δρόμου δίνουν οι επιχειρήσεις ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά. Μπορεί οι ελλείψεις να μην είναι ορατές, ωστόσο αυτό οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι εταιρείες, με κόστος όμως την περαιτέρω αιμορραγία τους. Αν συνεχιστούν όμως αυτές οι συνθήκες στην αγορά, το πρόβλημα των ελλείψεων θα γίνει ορατό άμεσα, καθώς η παραγωγή αγαθών είναι ευθέως συνδεδεμένη με την εισαγωγή πρώτων υλών.

Ηδη βιομηχανίες πληρώνουν μετρητά τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, σε μια διαδικασία όμως με άμεσο τέλος που θα οδηγήσει εκτός από λουκέτα και σε δραματική ανατροπή του ήδη προβληματικού ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών και σε λογική δημοσιονομική εκτροπή σε αυτή τη βαθμίδα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εισαγωγικές εταιρείες με τη σειρά τους να βρίσκονται σε εξαιρετική αδυναμία, καθώς ήδη τα κοντέινερ στοιβάζονται στα λιμάνια.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.