Ειδησεογραφικό site

Και στο Συμπόσιο της Σύμης μετά το Λαύριο Καμίνης, Μπουτάρης – Έτοιμος να διαβεί τον «Ρουβίκωνα» ο Δήμαρχος Αθήνας

43


«Κρυφό χαρτί» σε πιθανές πολιτικές εξελίξεις ο προερχόμενος από την Αριστερά αλλά αποδεκτός και από συντηρητικά στρατόπεδα, Δήμαρχος Αθήνας. Στο Συμπόσιο της Σύμης μαζί με το Γ.Μπουτάρη και το Γ.Παπανδρέου. Οι «πολιτικές διαδρομές», το «Δίκτυο Υποστηριχτών» και ο ρόλος-έκπληξη.

Μετά το Λαύριο, τις αποσκευές τους και για τον Πόρο, όπου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου το Συμπόσιο της Σύμης, ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να παραβρεθούν στο τριήμερο ομώνυμο Συνέδριο, που επαναδιοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά μετά από το 2011 και δύο χρόνια “σιωπής”, από το «Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ), πιστό στην ημερομηνία διεξαγωγής του στα μέσα Ιουλίου.

Το Συμπόσιο της Σύμης επανέρχεται, λοιπόν από φέτος και θα διεξαχθεί στις Σπέτσες περί τα μέσα Ιουλίου, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί, ακόμα, η ακριβής ημερομηνία. Ως πιθανότερη, πάντως, θεωρείται η εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.

Στο Συμπόσιο της Σύμης ως γνωστόν μετείχαν πολλές, επιφανείς, διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, οι οικονομολόγοι Τζόζεφ Στιγκλιτς, Ρίταρντ Πάρκερ, Τζέημς Γκαλμπραίηθ και πολλοί άλλοι.

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι το Συμπόσιο επανέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις περί επικείμενων πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον, μέχρι, δηλαδή, το φθινόπωρο έχουν φουντώσει, παράλληλα με την κλιμακούμενη “επιστροφή” πολλών πρωταγωνιστών της ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου στο ,προσκήνιο με αναρτήσεις, παρεμβάσεις, δηλώσεις.

Ειδικά για το Δήμαρχο Αθηναίων, που έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο ευρύ κοινό, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της πρώτης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, όπου είχε προσκληθεί να παραβρεθεί και λίγους μήνες μετά προτάθηκε από κοινού με τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, ως ο υποψήφιος Δήμαρχος που “θα έπαιρνε το Δήμο από τη Δεξιά”, φαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις του έχουν πλέον και ‘πολιτική ουρά’

Έτσι λοιπόν μετά το “μανιφέστο” του στο ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού, στο οποίο μίλησε για ανάγκη ¨ανανέωσης¨σε θέσεις και πρόσωπα, ώστε να βρεθούν οι παραπόταμοι που θα ενωθούν με το “μεγάλο ποτάμι”, ο δήμαρχος Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ, θα πραγματοποιήσει μια απόλυτα πολιτική παρέμβαση στη συμμετοχή του στο Συμπόσιο της Σύμης, με μια “προβολή” του μοντέλου του Δικτύου στήριξης του Γιώργου Καμίνη, που περιελάμβανε “Δράσεις”, κινήματα, think tanks, συγχρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες ομάδων πόλης, διάφορες οργανώσεις μη κυβερνητικές η κρατικές, Δίκτυα Πολιτών για θέματα ρατσισμού, ατομικών ελευθεριών, μη νόμιμοποιημένων μεταναστών, αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και καινοτομιακές δράσεις, στην κύρια πολιτική σκηνή.

Οι σχέσεις του Γιώργου Καμίνη με το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, παραμένουν αρκετά θερμές, παρά τις τακτικές ισορροπίας που εξάσκησε με επιτυχία τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, τόσο με τη ΝΔ, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον κ.Δένδια, όσο και με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον Ευ.Βενιζέλο και την ηγετική ομάδα της Χαρ.Τρικούπη.
Παράληλληλα τόσο ο κ.Καμίνης όσο και ο κ.Μπουτάρης, φαίνεται να έχουν “ξεχάσει” τους ’58 και να κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από την Ελιά, ενώ Το Ποτάμι αποτελεί εκ των ων ουκ ανευ, ενδεχόμενο “συνομιλητή” για την ανασύσταση πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος διακυβέρνησης.

Τέλος κρίσιμη θεωρείται η νέα βάση πάνω στην οποία θα τεθεί επί της ουσίας η σχέση του Δημάρχου Αθήνας με τον Φώτη Κουβέλη. Σχέση που φαίνεται να ήταν σε “ψυχρή φάση” από την ώρα που ο ηγέτης της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να “βγει” από την συγκυβέρνηση, αλλά φαίνεται να επανεξετάζεται από τους επιτελείς του Δημάρχου Αθηναίων, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,
φαίνεται ότι ίσως αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη τόσο στην εκλογή ΠτΔ, όσο και σε σενάριο πρόωρων εκλογών και σχηματισμού προοδευτικής κατεύθυνσης κυβερνητικού πόλου διακυβέρνησης, ενώ στο νέο πλαίσιο φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι επιφυλάσσουν ρόλο – έκπληξη για τον προερχόμενο από την Αριστερά Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.