Ειδησεογραφικό site

Επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα: Η κυβέρνηση αγωνίζεται για έξοδο από μνημόνιο χωρίς υβρίδια – Ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης το σπάσιμο του διπολισμού

37

Το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε πολιτική εκδήλωση ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και, συγκεκριμένα, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που αγωνίζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για έξοδο από μνημόνιο και μετάβαση σε μια κατάσταση αυτοδυναμίας της χώρας, χωρίς μνημόνιο και τρόικα. Πρόσθεσε ότι αυτή η νέα κατάσταση πρέπει να προδιαγράφεται από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο και δεν έχει ανάγκη από υβρίδια, όπως η τρόικα.

Περιέγραψε τη νέα περίοδο λέγοντας ότι «πρόκειται για μια περίοδο χωρίς νέο πρόγραμμα και νέο δάνειο, με τη στήριξη όμως των εταίρων. Σημείωσε όμως ότι οι νέες συνθήκες θα πρέπει να συνοδευόνται με εγγυήσεις, που θα πρέπει να συνδέονται με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που τις θέλει η κοινωνία».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει πως μια χώρα ευρωπαϊκή, της ευρωζώνης, έχει υποχρέωσεις εποπτείας, με τους υφιστάμενους μηχανισμούς που απολογούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δημοκρατικά. Ανέφερε δε ότι στη νέα κατάσταση θα προβλέπεται η συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά με μια σχέση θεσμική.

Μιλώντας για την αντιπολίτευση είπε ότι «ενώ οι τράπεζες πέρασαν τα stress test και στρέφονται στην πραγματική οικονομία, η κατάσταση πολιτικά είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα εσωτερικό μέτωπο που δεν στρατεύεται στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης, δημιουργεί στάθεια και προσεύχεται για την αποτυχία της χώρας».

Είπε, επίσης, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, Αλέξης Τσίπρας, «από τη μια πλευρά λέει ότι κακώς η κυβέρνηση κάνει πρόωρα βήματα και από την άλλη, στην αντιπολίτευση λένε ότι είναι ψέμα πως η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο». Υπογράμμισε ότι η αλήθεια είναι πως η κρίση είναι αυτή που έφερε το μνημόνιο. «Η άλλη λύση θα ήταν η απόλυτη καταστροφή», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε η συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε στο επίγραμμα του Διονύσιου Σολωμού: «Στων Ψαρρών την ολόμαυρη ράχη…» και πρόσθεσε: «Η χώρα σώθηκε από αυτη την εμπειρία».

Σε αναφορά του στην περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ειναι σύμβολο ενότητας και διερρωτήθηκε: «Είναι αντικείμενο σύγκρουσης η εκλογή του;».

Απαντώντας στην προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγράψει στον προϋπολογισμό τις αξιώσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις, έθεσε το ερώτημα αν κάτι τέτοιο εγκριθεί από την ΕΕ και τις αγορές. «Δεν χρειάζονται πεντε ημέρες, φτάνουν πέντε λεπτά», είπε για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα πρεπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. «Εάν δεν επιτευχθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με σκληρά διλήμματα», προέβλεψε. Λίγο πιο κάτω στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η δημοκρατική επιλογή είναι πάντα σεβαστή, αλλά δεν ειναι πάντα ορθή και ακίνδυνη. Αντί γι’ αυτό ανέφερε πως υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές ειναι μια αδυσώπητη σύγκρουση.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα της συγκεκριμένης κυβερνησης μόνο, αλλά και την εθνική σταθερότητα.

Αναλύοντας τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπο το έθνος, είπε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι μακριά, «είναι εδώ, αφορούν στην Κύπρο, στην περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια και γι’ αυτό χρειάζεται εθνική συναίνεση». Αναγνώρισε, ωστόσο, πως στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και στην επιτροπή εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή η συζήτηση έγινε σε κλίμα σοβαρότητας

Σε σχέση με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης υπογράμμισε τα τρία σημεία που θέτει σε προτεραιότητα: Τα προγραμματικά θέματα, τα οργανωτικά και τα ζητήματα που άπτονται των προτάσεων για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος είπε: «Πλέον μιλάμε για ριζικά διαφορετική κατάσταση, που είναι μεταπλειοψηφική. Η Δημοκρατία έχει αξιώσεις, είναι μια Δημοκρατία της συναίνεσης και της υπευθυνότητας», σημείωσε και ανέφερε αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο στο κοινοβούλιο, αλλά και στις ανεξάρτητες αρχές, τη δικαστική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το εκλογικό συστημα. Αναφορικά με το τελευταίο υπογράμμισε ότι ανοίγει κατά ανάγκη το εκλογικό σύστημα, αφού άλλωστε, όπως είπε, «υπάρχει στο πλαίσιο της προγραμματικής μας συμφωνίας».

Ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη εγγυώνται την εθνική σταθερότητα «κι αυτός είναι ο ρόλος μας και στο μέλλον» και πως ο ρόλος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του τρίτου πόλου είναι «να σπάσει τον στείρο διπολισμό που δεν οδηγεί πουθενά».

«Δεν διεκδικούμε κανέναν ρόλο μεγαλύτερο απ’ αυτόν που μας αναθέτει ο λαός», συμπλήρωσε. «Πρέπει να αναστηλώσουμε την παράταξη για να κρατήσουμε τη χώρα σταθερή, να της δώσουμε προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους παριστάμενους, στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης να παίξουν καθοριστικό ρόλο προγραμματικά ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση της παράταξης για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα «μια που αρχίζει και η συζήτηση για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εφόσον ανοίγει η συζήτηση για τους θεσμούς και το Σύνταγμα ανοίγει εκ των πραγμάτων και κατ’ ανάγκη η συζήτηση και για το εκλογικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, είναι ζήτημα ανοικτό που υπάρχει και στην προγραμματική συμφωνία. «Δεν μπορεί», συνέχισε, «η χώρα να προχωρήσει με ένα εκλογικό σύστημα που είχε γεννηθεί υπό συνθήκες προ κρίσης πλειοψηφικές και τώρα αλλοιώνει τα δεδομένα σε συνθήκες μετά την κρίση που δεν είναι πλειοψηφικές, αλλά συνεργατικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από όλους να ενταχθούν στις επιτροπές και υποεπιτροπές για το συνέδριο αλλά και στις εκδηλώσεις ανά τη χώρα και τα κλιμάκια. Σε αυτά, κάλεσε να συμμετέχουν συντονισμένα υπουργοί, γραμματείς και στελέχη με τρόπο ώστε να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία, να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων τόσο στην περιφέρεια όσο και την Αττική και να δημιουργούν μια ευρύτερη συσπείρωση στην πορεία προς το συνέδριο.

Προηγουμένως, οι συντονιστές των τριών επιτροπών: για το πρόγραμμα, την οργανωτική ανασυγκρότηση και τα κοινωνικά κινήματα, Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Πρωτόπαπας και Τ. Αντωνίου, αντιστοίχως, παρουσίασαν εν συντομία το σχέδιο προγραμματισμού της κάθε επιτροπής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστημονικά κυρίως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλους του κοινωνικούς χώρους και τομείς και κυρίως της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και κυβερνητικά στελέχη του κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.