Ειδησεογραφικό site

Περιστέρη: «Αν έχουν μπει τυμβωρύχοι, θα βρούμε τα κόκαλα τους!» – Νέα κόντρα σήμερα με Παλλαγιά για την «καταγωγή» του τάφου – Αναζητείται άλλη είσοδος στον τρίτο θάλαμο (βίντεο)

74

Συνεχίζεται η «κόντρα» των αρχαιολόγων Όλγας Παλλαγιά και της διενεργούσης την ανασκαφή Κατερίνας Περιστέρη. Μετά τη χθεσινή δήλωση της Κατερίνας Περιστέρη που ανέτρεπε και πάλι τις εικασίες περί συλήσεως του τάφου και το ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό, σήμερα η καθηγήτρια Όλγα Παλλαγιά επανέρχεται και επιτίθεται με δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά 90.1 «, που φιλοξερνούνται παρακάτω.

Εν τω μεταξύ η πρόοδος των εργασιών στην Αμφίπολη παρουσιάστηκε από τους υπευθύνους της ανασκαφής οι οποίοι έλυσαν σχετικές απορίες και έδωσαν μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Στην προηγούμενη ενημέρωση, είχε ανακοινωθεί ότι οι ανασκαφικές εργασίες θα διακόπτονταν, έως ότου προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης και υποστήριξης της θόλου στον τρίτο θάλαμο (πίσω από τον τοίχο των Καρυατίδων).

Τα δεδομένα αυτά άλλαξαν, καθώς αυτό επέβαλε η ίδια η ανασκαφή, εφόσον προέκυψαν νέα στοιχεία.

Τη Δευτέρα, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι στο συγκεκριμένο χώρο απαιτείται μια καινούργια μέθοδος υποστήλωσης, βασιζόμενοι σε μετρήσεις που διεξάγονται με εξειδικευμένα όργανα και αφορούν σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία παραγόντων (στατικής, αντοχής υλικών, θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ).

Σημειώνεται χαρακτηριστικά «ότι αυτό το μνημείο, εκτός των άλλων, προάγει τις μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας. Μας διδάσκει και μας προσφέρει νέα τεχνογνωσία».

Η θερμοκρασία και η υγρασία εντός του μνημείου είναι ικανοποιητικές, όμως η διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, σκοπεύει να τις βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Και αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του τρόπου εισόδου στον τρίτο ταφικό θάλαμο.

Αυτό που πρόκειται να γίνει, όπως παραστατικά τονίζεται, είναι ότι στον τρίτο θάλαμο «θα μπούμε σαν κύριοι, από την κανονική είσοδο, δηλαδή αυτή της πύλης με το ιωνικό περιθύρωμα, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται θαμμένη σε χώμα ύψους τριών μέτρων».

Αποδείχθηκε ότι η διείσδυση από την οπή στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου δεν είναι πρακτική -αλλά ούτε και ασφαλής, εφόσον προϋπέθετε την αφαίρεση ενός επιπλέον λιθόπλινθου ώστε να διανοιχτεί περαιτέρω.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αποχωματωθεί ο διαφραγματικός τοίχος με το ιωνικού ρυθμού περιθύρωμα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και θα εκτελεστεί με τη μέθοδο των βαθμίδων, ή των «παταριών», όπως έγινε και στον πρώτο θάλαμο, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η στατικότητα του μνημείου.

Επίσης, έως αύριο το απόγευμα, θα φτάσουμε στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυατίδων, καθώς αφαιρούνται δύο ακόμη δόμοι (σειρές πλίνθων) από τον τοίχο σφράγισης εμπρός τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες υποστήλωσης με ταυτόχρονη αφαίρεση της επιχωμάτωσης. Πολύ απλά, το «ξεμπάζωμα» του τάφου, γίνεται την ίδια στιγμή με την υποστήλωση και αντιστήριξή του.

Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του Τύμβου, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην «ανακούφιση» του μνημείου από την πίεση που ασκούν χώματα που υπερβαίνουν σε ύψος -και σε ορισμένα σημεία- τα δέκα μέτρα.

Το κύριο μέλημα των ειδικών, είναι το πώς η αποχωμάτωση του τεχνητού λόφου δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον τάφο.

Τέλος, τονίζεται ότι για όλες τις εργασίες που αναφέρθηκαν, συν την ενίσχυση των μέτρων για την πλέον αποτελεσματική προστασία του μνημείου από τη βροχή, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους χρονοδιάγραμμα, εφόσον η ανασκαφή προχωρά με τον δικό της ρυθμό.

Η πρόοδος προς τον κυρίως ταφικό θάλαμο εξαρτάται αποκλειστικά από τα πορίσματα των ειδικών επιστημόνων που μελετούν διαρκώς τα επιμέρους στοιχεία του Τύμβου Καστά.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο του οριζόντιου «βάθους» ή του συνολικού μήκους της ανασκαφής εντός του Τύμβου, φτάνει τα 23 μέτρα από τις βαθμίδες της εισόδου.

Και πλέον, θυμίζει έντονα εξερεύνηση σπηλαίου -εξ ου και στη διεπιστημονική ομάδα των μελετητών έχει προστεθεί και ειδικός σπηλαιολόγος.

Το ξέσπασμα της Περιστέρη

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χρονολόγηση του τάφου στην αρχαία Αμφίπολη επιχειρεί, με δήλωσή της, η επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη.

Με δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, η κυρία Περιστέρη αποδοκίμασε έντονα τις εκ του μακρόθεν εκτιμήσεις διαφόρων αρχαιολόγων, περί χρονολόγησης του ταφικού μνημείου π.χ. στη ρωμαϊκή εποχή κ.λπ.

Επί τη ευκαιρία, διευκρίνισε ότι ο τάφος ανήκει, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα. Κατασκευάστηκε, δηλαδή, κατά την περίοδο 325-300 π.Χ. και θα μπορούσε να φιλοξενεί το νεκρό του Δεινοκράτη, του επιφανέστερου αρχιτέκτονα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Περιστέρη, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες της σε όλους όσοι εργάζονται στην ανασκαφή, την πολιτική ηγεσία κ.λπ, δήλωσε:

«Νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους, οι οποίοι, χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες κ.ο.κ, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά, για να φανούν οι ίδιοι. Αυτό για εμένα δεν είναι καλό. Προσβάλλει και την ανασκαφή, προσβάλλει όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται, όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, γίνεται για το καλό αυτού του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και χαίρομαι που συνάδελφοι αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κ.λπ., με παίρνουν τηλέφωνο για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μάς δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικά αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμη πιο πολύ».

»Από εκεί και πέρα, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Εξού και είναι μάταιο να βγαίνουν κάποιοι συνάδελφοί μου και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις, όπως πχ της κας Όλγας Παλαγγιά, η οποία μιλάει για ρωμαϊκά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει οτιδήποτε».

»Κάτι καινούργιο με αυτή την ανασκαφή είναι ότι προσπαθούμε να ενημερώσουμε, όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά όλο τον κόσμο, και τον πιο απλό άνθρωπο, και τον πιο απλό αγρότη, και τον μαθητή και όλους, με τα δελτία τύπου. Τα οποία εκδίδουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη που είναι στο πλευρό μας, με την Άννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υφυπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους. Αυτό βοηθά ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή. Μέχρι τώρα, ξέρουμε καλά ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά. Οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από κάποιες δεκαετίες να μελετηθούν, μετά από κάποιες δεκαετίες να μείνουν στις αποθήκες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους».

»Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί. Γιατί είναι καλό όχι μόνο της ανασκαφής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Έχουμε παραδείγματα, εδώ στο Μουσείο της Αμφίπολης, την επιγραφή του Εφηβαρχικού Νόμου, την οποία μελετά από το 1984 η κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, κα Καλλιόπη Λαζαρίδη και ακόμη δεν έχει μελετηθεί. Έρχονται ξένοι συνάδελφοι και ρωτούν τι γίνεται. Κι εγώ ως διευθύντρια του Μουσείου νιώθω άσχημα, διότι η έρευνα πρέπει να προχωρά. Πρέπει αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους, όχι μόνο στους δημοσιογράφους».

Νέα παρέμβαση από Παλαγγιά
Στην χθεσινή απάντηση της υπεύθυνης της ανασκαφής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, ήρθε να ανταπαντήσει σήμερα η συνάδελφός της Όλγα Παλλαγιά, με δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά FM». Σχολίασε:

«Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ…».
«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».
«Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει», σημείωσε ακόμη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.