Ειδησεογραφικό site

Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Τι εξετάζει η Ευρώπη

90

Με το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος στα χέρια μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup  στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας μετά και την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, θα θέσει στο τραπέζι των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και θα ζητήσει από τις χώρες της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2012.

Όπως ίδιος δήλωσε πρόσφατα από το βήμα του 3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, τα δυσκολότερα για την χώρα «είναι πίσω μας».

«Τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού. Η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Εξάλλου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας αναφέρθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε προεκλογική του ομιλία στη Γερμανία λέγοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και ότι ο όρος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εκπληρώθηκε.

Πάντως το αυριανό Eurogroup αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να δώσει οποιεσδήποτε ενδείξεις για την προωθούμενη λύση τόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και της επικείμενης απολογιστικής έκθεσης της τρόικας για το χρέος η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το φθινόπωρο.

Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να χαιρετίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα και να ανακοινώσουν την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο στο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα περιλαμβάνεται καμία σαφή αναφορά για το θέμα.

Πάντως να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση η λύση που συζητείται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος δεν αφορά σε άμεσο κούρεμα του χρέους, αλλά σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του (net present value) μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για τόκους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.