Ειδησεογραφικό site

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…

58

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Πάμε τώρα για τον Μάιο, αφού πέρασε και αυτό το Eurogroup και δεν γίναμε σε τίποτα σοφότεροι. Και το ίδιο θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα και τον Απρίλιο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μία συμφωνία τον Μάιο δεν είναι μία καλή συμφωνία. Απλά θα μας «γλιτώσει» από τα πολύ χειρότερα. Γιατί ήδη έχει συντελεστεί ζημιά που δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Επ’ αυτού, η ανησυχία ήταν προφανής στις δηλώσεις που έγιναν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup. Όσο για τα Brussels Group που αναβιώνουν, ανασύροντας μνήμες του 2015, συνδέονται και με την ανάγκη να μην γυρίσει η ελληνική αποστολή στην Αθήνα άκαρπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία αγορά που έχει ήδη  υποστεί σοκ… Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ έκρουσε τον κώδωνα ξεκάθαρα. «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις» είπε…

Φτάσαμε λοιπόν και πάλι στο «μη χείρον βέλτιστον». Θα πανηγυρίζουμε τον Μάιο, αν βέβαια όλα πάνε καλά, για την ολοκλήρωση μίας διαπραγμάτευσης που θα έχει ήδη αφήσει βαθιές νέες πληγές στην οικονομία. Μήπως θέλετε να θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία;  Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κεφάλαιο» στις 24/2, οι τράπεζες από το πρώτο δίμηνο είχαν καταγράψει εκροές καταθέσεων 3,6 δισ. ευρώ. Ενώ με βάση νεότερα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε η «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής οι εκροές έχουν φτάσει πλέον στα 4 δισ. ευρώ. Και ακόμη δεν έχουν καν συμπληρωθεί τρεις μήνες…

Πληροφορίες δε από την τραπεζική αγορά κάνουν λόγο και για νέες επισφάλειες, οι οποίες ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ μόνο στο πρώτο δίμηνο. Ενώ  τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μόνο τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή ήδη όπως έχει γίνει γνωστό, οδήγησε τις τράπεζες και πάλι στη λύση της απόκτησης (ακριβής) ρευστότητας  μέσω του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ. Για να μην θυμίσουμε τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το κακό οικονομικό κλίμα το πρώτο δίμηνο όπου κατεγράφη το ιστορικό χαμηλό πρόθεσης για αποταμίευση.

Οι «καμπάνες» ηχούν όμως ήδη και στα δημόσια ταμεία. Η κατάρρευση στο πρώτο δίμηνο συνολικά στα φορολογικά έσοδα μπορεί να «κουκουλώθηκε» επικοινωνιακά – χωρίς βέβαια να ξεγελά τους ξένους τεχνοκράτες – από την εσπευσμένη πληρωμή του μεγάλου μερίσματος της ΤτΕ (734 εκατ. αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό) στον τελικό λογαριασμό, αλλά δείχνει ξεκάθαρα πλέον την κόπωση. Η οποία θα φανεί ακόμα πιο έντονα τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε δε ότι μόνο τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων χτύπησαν «κόκκινο» στα 1,63 δισ. ευρώ.

Όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, από το στόχο των 260 εκατ. του νέου χαρατσιού ήδη υπάρχει τρύπα 100 εκατ. ευρώ! Να πάμε και στα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία; Με την ανεργία στο πρώτο δίμηνο να είναι στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών; Με 114.224 χαμένες θέσεις εργασίας μόνο σε πέντε μήνες (Οκτώβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017); Με ποια δεδομένα λοιπόν μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος ακόμα και αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ακόμα και τον Μάιο; Μόνο λόγω της αποφυγής της πλήρους καταστροφής αν δεν κλείσει καθόλου…

Όσο για την ανάπτυξη; Εκεί και αν ισχύει με όλη τη σημασία που απέδωσε η κοινωνία στη ρήση, το… Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Τα όποια σχέδια έχουν γίνει γνωστά προδιαθέτουν για έκρηξη της κρατισμού και της οικονομίας του σουβλατζίδικου… Δεν πάμε πουθενά έτσι.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.