Ειδησεογραφικό site

WSJ: Το παρασκήνιο των επαφών Σαμαρά-Μέρκελ-ΔΝΤ στην πορεία προς την προεδρική εκλογή

27

Το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα ξανά στο «μάτι του κυκλώνα» και ξύπνησε τους φόβους για μια νέα κρίση, αναλύει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα και η Γερμανία αναθέρμαναν την ευρωπαϊκή κρίση», ξεκινώντας από την άνοιξη του 2014 όταν ο Σαμαράς ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ μια ελάφρυνση του χρέους.

Το σχόλιο της Μέρκελ προμήνυε από τώρα ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ήταν εύκολη. Η καγκελάριος αφού ζήτησε τη μετάφραση δήλωσε απερίφραστα ότι «η φράση αυτή δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά».

Το σχέδιο του Σαμαρά για την έξοδο από το μνημόνιο

Ο Αντώνης Σαμαράς, τότε ήθελε να θέσει τις βάσεις για να ανακηρύξει το τέλος του μνημονίου λίγους μήνες αργότερα, καθώς μάλιστα έβλεπε τον ανταγωνισμό από τον νεότερο… «εαυτό» του, τον Αλέξη Τσίπρα, που τασσόταν κατά τον μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Για να πετύχει το σχέδιό του όμως και να ανακηρύξει νίκη στα τέλη του 2014 η Ελλάδα έπρεπε να περάσει την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούσαν ότι η χώρα δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2014.

Το παρασκήνιο των πρώτων συνομιλιών στο Παρίσι

Ένα βράδυ κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών στο Παρίσι, σε μια βίλα διπλωμάτη, η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε την πρώτη νύξη, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν να είναι σε στρατόπεδο κι ότι πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, δειπνώντας σε εστιατόριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, η τρόικα πρότεινε να δώσει περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση και μια παράταση του μνημονίου το 2015. Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θέλει άλλα χρήματα από το ΔΝΤ και την Ευρώπη το 2015, αλλά η τρόικα παρέμεινε σκεπτική.

Πίσω στη βίλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, τερμάτισε τη συζήτηση διαβάζοντας τη λίστα με τις εκκρεμότητες και λέγοντας ότι «είναι αδύνατο για να δεχτούμε να μην κάνετε τίποτα για όλα αυτά».

Η συνάντηση με τη Μέρκελ

Τότε ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε σε μια υψηλότερη δύναμη. Στις 23 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας της να δεχτεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει άλλα αντιλαϊκά μέτρα το 2014 κι ότι αν η Ευρώπη πίεζε πολύ θα είχε να διαπραγματευτεί με μια λιγότερο συνεργάσιμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήταν μεγάλη νίκη για την Ευρώπη εάν η Ελλάδα, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση, έβγαινε πανηγυρικά από το μνημόνιο» φέρεται να της είπε αλλά η γερμανική πλευρά αναρωτήθηκε κατά πόσο η Ελλάδα μπορούσε να βασιστεί μόνο στις εκδόσεις ομολόγων καθώς εάν αυτό δεν ήταν εφικτό θα χρειαζόταν ένα ακόμα μνημόνιο. Στο τέλος απεφάνθη ότι η ελληνική πλευρά προσπαθούσε να τα έχει όλα δικά της, να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να έχει ελάχιστους ελέγχους από την τρόικα, κι έτσι απέρριψε το σχέδιο του Σαμαρά.

Η δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι

Οι εξελίξεις έκτοτε ήταν ραγδαίες. Η τρόικα αρνήθηκε να γυρίσει στην Αθήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που την εξόργισε κι ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι όπου και πάλι οι συνομιλίες βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

«Τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης» τους είπε χαρακτηριστικά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με την Wall Street Journal, για να λάβει την «πληρωμένη» απάντηση από το ΔΝΤ ότι «δεν αναμειγνύεται στα πολιτικά μιας χώρας». Η ΕΚΤ παρατηρούσε ήσυχα και συμφώνησε με το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ λίγα.

Παρά τις μετέπειτα προσπάθειες της κυβέρνησης να κάνουν παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ ο χρόνος είχε παρέλθει και το μοναδικό όπλο του Σαμαρά ήταν η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, που τελικά οδήγησε στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας, καταλήγει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πάντως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα μνημόνιο με μεγαλύτερη διάρκεια. Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι πριν λίγους μήνες.

H πικρή συνταγή της Γερμανίας για να καταστήσει την Ευρωζώνη πιο ανταγωνιστική άσκησε τόσο μεγάλη πίεση στα πιο αδύναμα κράτη μέλη του ευρώ που απειλεί το 2015 με τεράστιες πολιτικές αναταραχές στο Νότο από τον ΣΥΡΙΖΑ έως και το Podemos.

Η αναβίωση του ελληνικού δράματος δείχνει πώς τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση μειώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στα καθιερωμένα και συστημικά κόμματα αλλά και αναδεικνύοντας τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.