Ειδησεογραφικό site

Βουλή: Συνδικαλιστικές οργανώσεις «χάλασαν» το πάρτι της κυβέρνησης για τις συντάξεις

226

Σφοδρή επίθεση από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – «Με τον νόμο Κατρούγκαλου που διατηρείτε ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός χάνει 330 ευρώ το μήνα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ – «Παραπληροφορείς, δεν κάνω διάλογο μαζί σου» του απάντησε ο Πετρόπουλος

Το άγριο τσεκούρι που έχει επιφέρει στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Βουλή χαλώντας το πάρτι που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο που ακυρώνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπρατης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού ΠΕ κατηγορίας με 35 χρόνια υπηρεσίας «ο οποίος μετά τις τρεις μειώσεις των νόμων του 2011, 2012 βγάζει σύνταξη 1.315 ευρώ σήμερα και με τις ασφαλιστικές διατάξεις του κ. Πετρόπουλου, η σύνταξή του γίνεται 984 ευρώ, μείωση 330 ευρώ το μήνα».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τις ημέρες ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυριζόταν ότι οι συντάξεις εως 1.300 ευρώ δεν θα υποστούν καμία περικοπή για να προσθέσει «προφανώς, ή δεν γνώριζε τι ψήφιζε ή πραγματικά παραπλανούσε συνειδητά τους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο νόμος 4387 για εμάς, είναι ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό σύστημα».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και για τα ποσοστά αναπλήρωσης λεγοντας « στα 35 χρόνια δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 33,8%, που σημαίνει πως αν έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, παίρνει 331 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη συν τα 384 ευρώ. Ξέρετε πόσο έδινε ο νόμος Λοβέρδου, ν. 3865, που εμείς ως ΑΔΕΔΥ λέγαμε να καταργηθεί; Έδινε 45,65%. Στα δε 40 χρόνια δίνει ποσοστό 42,8%, ενώ ο ν. 3865 έδινε 60%. Τι μας λέτε δηλαδή, ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις; Ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει ακριβώς τις συντάξεις, αυτές που έλεγε ότι δεν θα μειωθούν, σαρώνει τις συντάξεις από 900 – 1.300 ευρώ και τις φέρνει στα 900 ευρώ, 850 ευρώ, 800 ευρώ».

«Εάν τα στοιχεία μου δεν είναι αληθινά, προκαλώ τον Υφυπουργό, εγώ δηλώνω ότι θα παραιτηθώ από Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και από μέλος του Δ.Σ. εάν οι μειώσεις στα 35 χρόνια δεν είναι αυτές που θα καταθέσω, 330 ευρώ» τόνισε ο κ. Μπράτης

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Δήμος Κουμπούρης ανέφερε ότι «Η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει υιοθετεί όλα τα προηγούμενα. Γιατί ο καβγάς και η φασαρία; Υιοθετεί όλα τα προηγούμενα και προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη λογική «ο γέγονε γέγονε». Όλοι θα κριθούμε και εμείς και για τα παιδιά μας και τα λοιπά. Εμείς, δε μπορεί να αποδεχτούμε αυτή τη λογική, διότι, η σημερινή κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο αυτό και με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τις συντάξεις. Να αναφερθούμε στο ΕΚΑΣ, στη χηρεία στον επανυπολογισμό των συντάξεων που τις χαμηλώνουν και τις κάνουν προνοιακά βοηθήματα;»

«Διατηρείτε το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι θετικός ο νόμος αυτός για τους συνταξιούχους; Γιατί είναι θετικός, αφού προβλέπει την προσωπική διαφορά του ΕΚΑΣ, τις περικοπές, όλα αυτά που ζήσαμε; Έρχεστε και καταργείτε το νόμο 4472 που ψήφισε στη συνέχεια η κυβέρνηση, τον οποίο, είχατε προβλέψει ότι θα γίνουν καινούργιες περικοπές, αλλά τώρα το αναιρείτε και δεν θα τις κάνετε – λέτε – για τους παλιούς συνταξιούχους. Όμως, ο επανυπολογισμός έχει γίνει με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης στους νέους συνταξιούχους και πάει λέγοντας» ανέφερε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «Παγώνει όλες τις συντάξεις για μια τετραετία. Ο κ. Κατρούγκαλος όταν ψήφιζε το νόμο μας έλεγε ότι θα παίρνουμε αυξήσεις αυτό το διάστημα. Όχι αυξήσεις δεν παίρνουμε, θα ζούμε σε λίγο με συντάξεις επαιτείας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Δεν είναι το κοινωνικοασφαλιστικό πρόβλημα, πρόβλημα οικονομικό, έχει βάση οικονομική. Είναι πρόβλημα μεταρρυθμιστικό για εσάς και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τη σημερινή που ευθυγραμμίστηκε. Και ποια είναι η μεταρρύθμιση; Η μεταρρύθμιση είναι ότι θέλετε να καταργήσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Αυξήσατε τα όρια ηλικίας από τα 67 στα 70 έτη, αφαιρέσατε τις κρατικές εισφορές που έπρεπε να δίνονται ουσιαστικά, ωθείτε τον κόσμο να πηγαίνει στους τρεις πυλώνες, δηλαδή, κυρίως στην εμπορευματοποίηση και της κοινωνικής ασφάλισης και πάει λέγοντας»

Τ. Πετρόπουλος: Η ΑΔΕΔΥ παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει

Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ για απόκρυψη στοιχείων και προσπάθεια εντυπωσιασμού προκαλώντας την αντίδραση του συνδικαλιστή με τον οποίο ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να έχει διάλογο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης):… Ήδη μίλησε, καταλήγοντας στην ομιλία του, για δύο νόμους, οι οποίοι δεν ίσχυσαν ποτέ. Καμία διάταξη του 3863 δεν εφαρμόστηκε. Και επικαλείται ένα νόμο, που έγινε το 2010 και ο οποίος δεν εφαρμόστηκε , για να μας πει ότι εκείνος ο νόμος έδινε καλύτερες συντάξεις, λησμονώντας –αν και δεν νομίζω λησμονώντας, αλλά αποκρύπτοντας. Γι’ αυτό είπα ότι ήταν παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση. Αποκρύπτοντας, λοιπόν, τις περικοπές που έγιναν στη συνέχεια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΡΑΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ)): (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν θα συζητήσουμε μαζί, κύριε Μπράτη, αναφέρομαι στο Σώμα, δεν γίνεται διάλογος. Έγινε μια συζήτηση, ακούσαμε και εγώ δίνω μερικές διευκρινίσεις αναγκαίες, ώστε ο ελληνικός λαός να μην παραπληροφορείται.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πως ασκούν κριτική μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά όχι στις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, λοιπόν, θα συγκρίνουμε ίδια δεδομένα, όχι άλλα! Δεν θα επιλέγουμε κάτι όπως ας πούμε για την περίπτωση του παραδείγματος που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ, που επικαλείται το επίδομα τέκνου. Το επίδομα τέκνου χορηγείται, πλέον, από το σύστημα πρόνοιας, όπως και τα επιδόματα. Δεν μπορεί να μας βάζει ένα επίδομα το οποίο πια δεν χορηγείται με τον τρόπο που χορηγούνταν παλιά! Πρέπει να δούμε ίδιες περιπτώσεις. Ας συγκρίνουμε μια σύνταξη κάποιου που δεν έχει επίδομα τέκνου. Άλλωστε, το επίδομα τέκνου έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια προσδιορισμένη με την ενηλικίωση του παιδιού που θα είναι 18 ή 24 ετών, ανάλογα με το εάν σπουδάσει» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να συνεχίσει «Μη δημιουργούμε, λοιπόν, τέτοιες εντυπώσεις, διότι, πράγματι, υπάρχει στο παράδειγμα αυτό μια διαφορά περίπου 103 €. Είναι αλήθεια, αλλά αυτή είναι, δεν είναι 480 € και υπάρχει σχετική ανάλυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Δεν επιδίωξα εγώ να φτιάξω ένα παράδειγμα στα δικά μου μέτρα. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν μελετήσει ακριβώς το παράδειγμα αυτό της ΑΔΕΔΥ και βγάζουν αυτό το συμπέρασμα. Δεν θα το αναλύσω άλλο.

Θα πω, όμως, πώς εξηγείτε να βγαίνουν καθημερινά τα φύλλα των εφημερίδων τα γνωστά και να λένε ότι αδικούνται οι παλιοί συνταξιούχοι, διότι προκύπτουν αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους; Δεν το έχετε ακούσει αυτό; Εσείς πώς το εξηγείτε; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι 620.000 από τους παλιούς συνταξιούχους θα πάρουν αύξηση; Λογικά δε σημαίνει ότι το σύστημα δίνει και αυξήσεις; Να τα πείτε αυτά σε εργαζόμενους οι οποίοι θα πάρουν αυξημένες συντάξεις σε σχέση με τις παλιές, να το δηλώσετε ευθαρσώς ότι είστε εναντίον αυτής της χορήγησης αυξήσεων, να το πείτε όμως, να το πείτε να δούμε μετά που θα κρύβεσθε όσοι έχετε τέτοια αντίληψη και να πείτε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα δικαιοσύνης, όπως αυτό που δίνει ανταποδοτικά εκείνη τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβλήθηκαν, γιατί αυτό συμβαίνει»

Τα σχόλια είναι κλειστά.