Ειδησεογραφικό site

Βουλή: Άγρια κόντρα Πολάκη-Πατούλη για τα «φακελάκια» των γιατρών

70

Πολάκης: Επιμένω ότι το 80% των γιατρών τα «παίρνει»- Πατούλης: Η πολλή μαγκιά έχει τα όριά της – Άλλα έλεγες ως συνδικαλιστής, τώρα είσαι με την πλευρά της βουλευτικής αποζημίωσης των 8.000 ευρώ το μήνα

Την οργή του συνόλου του ιατρικού προσωπικού προκάλεσε ο κ. Παύλος Πολάκης με την τακτική να καταγγέλλει το 80% των νοσοκομειακών ιατρών ως διεφθαρμένους την ώρα που επιχειρεί να περάσει με επείγουσες διαδικασίες από την Βουλή νομοσχέδιο που «νομιμοποιεί» τις 60 ώρες ιατρικής εργασίας την εβδομάδα.

 

Η κυρία Αφδροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών μίλησε για νομοσχέδιο έκτρωμα που η κυβέρνηση το φέρνει ως «κλέφτης στη Βουλή».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει το 48ωρο επινοεί την ρήτρα αυτοεξαίρεσης.  Το νομοσχέδιο αυτό έχει σχέση με την επίθεση που δέχονται οι ιατροί για φακελάκια. Ρωτώ ευθέως, ένας ιατρός βουλευτής υπουργός υγείας πόσα χρήματα παίρνει και πόσα ένας ιατρός του ΕΣΥ;  Αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη εκείνων που μιλούν εξ ιδίων τα αλλότρια για τους νοσοκομειακούς ιατρούς» ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες Πολάκη είπε «Να κατατεθούν τα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό περι χρηματισμού του 80% των νοσοκομειακών ιατρών. Αν δεν τα έχει να ζητήσει συγγνώμη».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Πολάκης επέμεινε στις καταγγελίες ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών προς τους οποίους είπε «εως το 2010 είχατε και εσείς συμμετοχή σε ένα απερίγραπτο γλέντι που στήθηκε στην χώρα με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που εκτίναξε την φαρμακευτική δαπάνη έως και 9 διςε ευρώ».

Η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού στα περι διεφθαρμένων ιατρών προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πατούλη που κάλεσε τον κ. Πολάκη να αφήσει τις «μαγκιές» και να μην «λασπολογεί» τους υπαμειβόμενους ιατρούς την ώρα που ο ίδιος λαμβάνει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση. Οι διάλογοι έχουν ως εξής:

Γ. Πατούλης: παρακαλώ όσους κάνουν μαθήματα ιδεολογίας να έχουν την μνήμη χαλαρή. Είναι ακόμα στα αυτιά μου οι φωνές του κ. Πολάκη ως συνδικαλιστή να υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που σήμερα εισηγείται ως υπουργός. Σήμερα πήγε στην αντίθετη όχθη. Αυτή του βουλευτή των 8.000 ευρώ. Η πολλή μαγκιά έχει και τα όρια της. Όταν λοιπόν η πολλή μαγκιά έχει και τα όριά της…

Κ. Σκούφα (ΣΥΡΙΖΑ): τι είναι αυτά που λέτε στην Βουλή;

Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): ανακαλέστε, δεν ξέρετε τι λέτε

Γ. Πατούλης: Ηρεμήστε Πόσο μισθό παίρνεις κύριε; Πόσα παίρνει ένας γιατρός; Τα συμφέροντά σου έτσι;

Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ – πρόεδρος Επιτροπής): να αποσύρετε τη μαγκιά

Γ. Πατούλης: εμένα παρατηρείτε αντί να με προστατεύσετε;  Ξαφνικά γίνατε ευαίσθητοι σε αυτή την αίθουσα. Άκουσα ότι έπρεπε να βάλουν πλάτη όλοι. Γιατί έβαλε ο βουλευτής ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλάτη; Όχι. Έβαλαν όλοι οι υπόλοιπο μεταξύ των οποίων και οι γιατροί. Οι βουλευτές δεν έβαλαν. Πονάει η αλήθεια αλλά αυτή είναι. Ηρέμησε αλλού να χτυπάς τα χέρια σου και όχι σε εμένα (σ.σ. προς τον κ. Χρ. Μαντά).

Ν. Μανιός:  ήρθατε να προκαλέσετε και να κάνετε σόου στο ακροατήριο της ΝΔ

Γ. Πατούλης: σε παρακαλώ. Εγώ είμαι της αυτοδιοίκησης και των ιατρών. Εγώ πήρα 48%. Εσύ πήρες; Όχι, πήρα όμως εγώ. Η δημοκρατία είναι στα μέτρα σας. Φτωχοποιήσατε τον λαό και μας κάνετε και μαθήματα

Νίκος Μανιός: ευτυχώς που είναι στα δικά μας μέτρα και όχι στα δικά σας. Να χαίρεστε που η Δημοκρατία είναι στα δικά μας μέτρα. Είστε στην Βουλή και δεν το έχετε αντιληφθεί

Γ. Πατούλης: εσείς δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στην κοινωνία.

Π. Πολάκης: το 80% των γιατρών τα «παίρνει»

 

Νωρίτερα, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως το 80% του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων είναι δεφθαρμένο χαρακτήρισε το 80% του ιατρικού προσωπικού ο κ. Παύλος Πολάκης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ενώ επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης ειπε «Λέω την αλήθεια! Γιατί όταν απαντούμε με στοιχεία, είναι ωραίο να πετάξουμε ρετσέτα για να γαργαλίσουμε λίγο, «αχ! προσβάλουμε το ιατρικό σώμα»! Λες και η Novartis τα έκανε μόνη της ή οι εταιρείες των επιθεμάτων με την πλασματική συνταγογράφηση».

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης είπε «Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη από αυτό που θα πω τώρα και που το έχω πει σε πολλές ομιλίες, δηλαδή ότι με τη διάχυση της παραοικονομίας και του εκμαυλισμού, τον οποίο έφερε η περίοδος Σημίτη και μετά, όταν έγινε νόμος κίνησης της ελληνικής κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία, όταν εκτινάχθηκαν, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικά του φθηνού χρήματος με την είσοδο στο ευρώ, οι δαπάνες σε όλο τον δημόσιο τομέα, ναι, όντως, μέχρι το 2010 και μετά, παρά τις οριζόντιες περικοπές, ένα μεγάλο κομμάτι του ιατρικού δυναμικού έβαλε το δάχτυλο στο μέλι και είπα ότι σε επίπεδο ειδικευμένων γιατρών – που, βέβαια, είναι πιο πολύ στις κλινικές ειδικότητες και λιγότερο στις εργαστηριακές και δεν αφορά τους ειδικευόμενους, εννοείται, γιατί δεν έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν – υπάρχει η εξής κατάσταση: ένα 20% των γιατρών δεν τα παίρνει από πουθενά και με κανένα τρόπο και στηρίζουν το σύστημα, ένα άλλο 20% των γιατρών τα παίρνει από παντού και δεν σε ακουμπάει εάν δεν τα πάρει από παντού, είτε από τις εταιρείες, είτε από τους ασθενείς και υπάρχει κι ένα 60% των γιατρών, με διαβαθμίσεις και αναλόγως την ειδικότητα κ.λπ., που θα τα πάρει εάν του τα δώσουν. Που διαφωνείτε κ. Μπαργιώτα, για να καταλάβω κι εγώ; Λέω τίποτα διαστημικό; Λέω τίποτα εξωγήινο;».

 

Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών: κάνετε ότι δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών  η πρόεδρος Αφροδίτη Ρέτζιου είπε για το νομοσχέδιο πως «η κυβέρνηση με φαστ τρακ διαδικασίες θα διαλύσει τις ζωές μας. Κάνατε ότι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το έκτρωμα αυτό ενσωματώνει όλες τις αντεργατικές οδηγίες.

Οι 48 ώρες που επικαλείστε δεν είναι μέγιστος χρόνος αλλά μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε 12 ώρες/5ήμερο. Βάζετε ως χρόνο ανάπαυσης τις εφημερίες ετοιμότητας. Να πάτε στους συναδέλφους περιφέρειας και στις νησιωτικές περιοχές να τους το πείτε. Θέλετε 12 ώρες δουλειάς και 12 ώρες ανάπαυσης.

Κάνετε τη βρώμικη δουλειά μαζί με το έκτρωμα Κατρούγκαλου χτυπάτε τώρα στην καρδιά των εργασιακών σχέσεων. Το φέρνετε σαν τους κλέφτες γιατί γνωρίζετε ότι τέθηκε η καθολική αντίδραση όλων των ενώσεων . Να αποσυρθεί τώρα και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση. Το φέρνετε σαν κλέφτες στην Βουλή. Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν θα περάσει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.