Ειδησεογραφικό site

Βιβλιοκαρφώματα… στο Καρφί

171

 

ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ (ΜΗ) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Πώς να μη διαπραγματεύεσαι όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται, πώς να μη διαπραγματεύεσαι όταν δεν έχεις διαπραγματευθεί ούτε την αγορά μιας γραβάτας, πώς να μη διαπραγματεύεσαι με ανόητη έπαρση, πώς να μη διαπραγματεύεσαι με περιττή επιθετικότητα, πώς να μη διαπραγματεύεσαι απειλώντας να τα τινάξεις όλα στον αέρα, πώς να μη διαπραγματεύεσαι με ροκ εμφάνιση που προκαλεί μειδιάματα, πώς να μη διαπραγματεύεσαι με ηθικά επιχειρήματα, πώς να μη διαπραγματεύεσαι ροκανίζοντας το κλαδί που κάθεσαι… Γενικά, πώς να αποφύγει ένας Πρωθυπουργός την κωμικοτραγική κατάληξη που είχε η διαπραγμάτευση του δίδυμου Τσίπρα – Βαρουφάκη με τους πανίσχυρους δανειστές. Το οποίο δίδυμο της συμφοράς, απειλώντας με έξοδο από το ευρώ, βρέθηκε δέσμιο της απειλής του και μας φόρτωσε το τρίτο μνημόνιο των 86 δις. Τις ενότητες του βιβλίου πρέπει να τις διαβάσουν όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις κρατών ή εταιρειών: «Υπερεντατικό εισαγωγικό μάθημα διαπραγματεύσεων, Κεντρικές μεροληψίες και σφάλματα, Εκκεντρικότητα, συναίσθημα και εμπιστοσύνη, Ηθική και διδάγματα, Εθνικισμός και διαπραγμάτευση, Σύντομος έλεγχος οικονομικού ρεαλισμού, Ο πολιτικός απολογισμός της διαπραγμάτευσης του 2015». Ο συγγραφέας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στις διαπραγματεύσεις.

ΒΙΒΙΛΙΟΚΑΡΦΙ: Πάντως, ας μην ξεχνάει ο κύριος καθηγητής, ότι άλλο να διοικείς μια εταιρεία και άλλο να κυβερνάς ένα κράτος…  

 

 

ΤΖ.Ρ.Ρ.ΤΟΛΚΙΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΕΡΒΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Από το δελτίο τύπου: Ο Κούλερβο, ο γιος του Κάλερβο, είναι ίσως ένας από τους πιο σκοτεινούς και παράλογα ελκυστικούς ήρωες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «δύσμοιρος Κούλερβο», όπως ο Τόλκιν τον αποκαλούσε, ήταν ένα ορφανό αγόρι με υπερφυσικές δυνάμεις και τραγική μοίρα. Αναθρεμμένος στο απαίσιο αρχοντικό του πανίσχυρου και αδίστακτου Ούνταμο, που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, είχε αιχμαλωτίσει τη μητέρα του και είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις φορές και τον ίδιο όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κούλερβο θα πορευόταν μόνος στη ζωή εάν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδερφής του, της Γουάνονα, αλλά και την προστασία που του πρόσφεραν τα μάγια του σκύλου Μούστι. Όταν τελικά πουλήθηκε ως σκλάβος, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ούνταμο. Ωστόσο, πριν πάρει την εκδίκηση που σχεδίαζε, συνειδητοποίησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την αδυσώπητη μοίρα… O Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν γεννήθηκε το 1892 στην πόλη Μπλουμφοντέιν, στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης στη Νότια Αφρική. Καθηγητής της αγγλοσαξονικής στην Οξφόρδη, αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους φιλολόγους του κόσμου. Είχε ήδη αρχίσει τη συγγραφή ενός μεγάλου κύκλου για τους μύθους και θρύλους της Μέσης Γης. Το 1954 εξέδωσε τον πρώτο τόμο της αριστουργηματικής τριλογίας O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, που συνάντησε τεράστια και απροσδόκητη για το συγγραφέα του επιτυχία.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Τι να πούμε εμείς όταν έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο;

 

ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΜΠΡΕΓΚΜΑΝ

ΟΥΤΟΠΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«Το βιβλίο αυτό δεν επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον, επιχειρεί να ξεκλειδώσει το μέλλον ανοίγοντας τα παράθυρα του μυαλού μας» μας λένε οι εκδόσεις. Και μας καλούν να συζητήσουμε τι; «Από ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα έως την εργάσιμη εβδομάδα των δεκαπέντε ωρών, και από έναν κόσμο χωρίς σύνορα έως έναν κόσμο χωρίς φτώχεια – έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο ουτοπική σκέψη, που ωστόσο έχει ρεαλιστική εφαρμογή». Ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν μάς ταξιδεύει στην Ιστορία, πέρα από τον κλασικό διαχωρισμό Αριστεράς και Δεξιάς, εισάγοντας ρηξικέλευθες ιδέες, των οποίων ξεκάθαρα έχει έρθει η ώρα. Είναι από εκείνα τα σπάνια βιβλία που σε αιφνιδιάζουν και προκαλούν αυτά που νομίζεις ότι γνωρίζεις, καταδεικνύοντας ότι το πιο μη ρεαλιστικό οικονομικό μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόζουμε σήμερα. «Το βιβλίο δεν είναι μια στεγνή, στατιστική ανάλυση –αν και ο συγγραφέας παραθέτει κάποια αδιάσειστα στοιχεία–, αλλά ένα βιβλίο γραμμένο με ζωντάνια, χιούμορ και φαντασία. Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικά πειστικό, ακόμα κι αν δεν μπορείς να πιστέψεις αυτά που διαβάζεις…» έγραψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν είναι μέλος μιας νέας γενιάς στοχαστών που προτείνουν συναρπαστικές εναλλακτικές στις παγιωμένες ιδέες των τελευταίων σαράντα ετών. Σε αυτό το αναπάντεχο και συχνά κόντρα στη λογική βιβλίο, ο Μπρέγκμαν διερευνά κάποιες πανέξυπνες αλλά απλές ιδέες για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο» απεφάνθη ο μουσικός Μπράϊαν Ίνο.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Κατάλληλο για μέχρι κυνισμού ρεαλιστές αλλά και… αυστηρώς κατάλληλο για ουτοπιστές που περπατούν κοιτάζοντας τον ουρανό… 

 

ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Στη σελίδα 335 του βιβλίου υπάρχει μια φωτογραφία. Είναι η χορωδία του Ελληνικού Εργατικού Εκπαιδευτικού Συνδέσμου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1930. Ποια ήταν, άραγε, η δύναμη που έκανε μετανάστες και μετανάστριες να τραγουδούν επαναστατικούς ύμνους στις Ηνωμένες Πολιτείες; Αυτό είναι το ερώτημα που διατρέχει την αφήγηση της Κόκκινης Αμερικής. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το βιβλίο αναδεικνύει τα πολλαπλά νήματα που συνέδεαν τις ιδέες της ριζικής κοινωνικής μεταβολής με τους μετασχηματισμούς της καθημερινότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών. Η ιστορία της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η διαδρομή αυτή μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε γύρω από κάτι ευρύτερο: τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις των επαναστατικών βεβαιοτήτων και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική φαντασία των ριζοσπαστών του 20ού αιώνα. «Η Κόκκινη Αμερική- λέει το οπισθόφυλλο- δεν αφηγείται μια ιστορία επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα από τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών που πίστεψαν στην επανάσταση, ανασυγκροτεί τους τρόπους με τους οποίους το ιστορικό απρόβλεπτο συνδιαλέγεται με την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου».

BIBΛΙΟΚΑΡΦΙ: Λίγο κουλτουρέ αυτό το τελευταίο, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βιβλίο που αριστεροφέρνει… Παρ΄ όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να μαθαίνεις το κίνημα της Αριστεράς αλα Γρεκ στη χώρα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Έτσι δεν τον λέγαμε παλιά;

 

 

VALERIE M. HUDSON

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

Από το προλογικό σηµείωµα του καθηγητή ∆ηµήτρη Καϊρίδη: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σηµαντικό εγχειρίδιο για την Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής, έναν σύνθετο και σχετικά άγνωστο ακόµη τοµέα των ∆ιεθνών Σχέσεων. Παρουσιάζει τα κύρια σηµεία της θεωρίας και της έρευνας σε πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης, στα οποία περιλαµβάνονται η προσωπικότητα και η ψυχολογία των υπεύθυνων φορέων της εξωτερικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων, η δυναµική της οµάδας, η οργανωσιακή διαδικασία, η γραφειοκρατική πολιτική, η εσωτερική πολιτική, οι ποικίλες πολιτισµικές και κοινωνικές επιδράσεις στην εξωτερική πολιτική, τα εθνικά χαρακτηριστικά, τα αποτελέσµατα σε επίπεδο συστήµατος και άλλα. Περιγράφονται επίσης οι τοµείς στους οποίους η επόµενη γενιά των αναλυτών εξωτερικής πολιτικής µπορεί να συµβάλει σηµαντικά. H έκδοση του παρόντος βιβλίου της Valerie M. Hudson είναι πολύ σηµαντική. Πρώτον, γιατί καλύπτει ένα µεγάλο κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας. ∆εύτερον, γιατί εισάγει τον καίριο προβληµατισµό της σύνδεσης δρώντος και δοµής µε έναν συγκεκριµένο και χρηστικό για τις ∆ιεθνείς Σχέσεις τρόπο. Τρίτον, γιατί προσφέρει µια σειρά από πρακτικά χρήσιµα θεωρητικά συµπεράσµατα για το πώς παράγεται η εξωτερική πολιτική. Τα συµπεράσµατα αυτά έχουν γενική αξία και εφαρµογή, ακόµα και για εκείνους από εµάς για τους οποίους οι ∆ιεθνείς Σχέσεις αρχίζουν και τελειώνουν µε την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία µε τη σειρά της αρχίζει και τελειώνει στις σχέσεις της Ελλάδας µε την Τουρκία».

 

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Αν οι Έλληνες διεθνολόγοι καθηγητάδες δαπανούσαν λιγότερες ώρες στα κανάλια, θα τους έμενε χρόνος να γράψουν πονήματα όπως καλή ώρα…

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.