Ειδησεογραφικό site

Βιβλιοκαρφώματα, όλες οι νέες κυκλοφορίες

139

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΧΟΥΤΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ

Ο Μιχάλης Μενιδιάτης μοιράστηκε τέσσερα χρόνια αφηγήσεων με τον συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη για να ξετυλίξει τη ζωή του, απ’ το ξεκίνημά του με το επώνυμο « Καλογράνης» στο Μενίδι , μέχρι να φτάσει «Πετραδάκι πετραδάκι έως την κορυφή» του λαϊκού μας τραγουδιού.

Η έκδοση συνοδεύεται σπάνιες φωτογραφίες, όπου μαζί με τον Μενιδιάτη φιγουράρουν κορυφαίες μορφές του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Προλογίζουν οι: Μίμης Πλέσσας: «O Μιχάλης, ο ακέραιος, ο αγέρωχος, ο ψηλός, ο αληθινός φίλος!» Χρήστος Νικολόπουλος: «Ο Μιχάλης Μενιδιάτης διέθετε αυθεντική λαϊκή φωνή. Ήταν ατμοσφαιρικός ερμηνευτής, καλός συνεργάτης, ωραίος άνθρωπος και παλικάρι». Διονύσης Σαββόπουλος: «Αδρός, λαϊκός, απέριττος, πολύ εκφραστικός».

Και η τελευταία μαρτυρία του Μιχάλη Μενιδιάτη στο συγγραφέα, λίγο πριν πεθάνει τον Αύγουστο του 2012: «Πετραδάκι-πετραδάκι έφτασα ως εδώ, ικανοποιημένος για όσα μου χάρισε απλόχερα η ζωή, σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Στέκομαι απέναντί σας και σας μιλώ για το λαϊκό τραγούδι, για τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν, αλλά και πικρές, όπως και ευχάριστες μικρές στιγμές μιας Ελλάδας που αγάπησα και μέσα από τις κόψεις της ανδρώθηκα και πορεύτηκα στο διάβα των καιρών».

 

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Μια ακόμη βιο-εργο-γραφία ενός κορυφαίου, από τον ακούραστο να λατρεύει, προφορικά και γραπτά, το μεγάλο λαϊκό τραγούδι, Κώστα Μπαλαχούτη.

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Ο καθηγητής εστιάζει στους δύο εμφυλίους αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, στην εποχή του εθνικού διχασμού (1915-1920) και σε πτυχές της πολιτικής των δύο αντιπάλων, του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ και του Ελευθέριου Βενιζέλου και στη Μεταπολίτευση με σύγκριση των βασικών ηγετών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Αντιδογματική οπτική, σφαιρική ανάλυση, τολμηρή κριτική προσέγγιση σε μια ελληνική ιστοριογραφία στην οποία περισσεύει ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Αλλά: Στο κεφάλαιο Καραμανλής- Παπανδρέου περισσεύει η αγιογραφική στάση έναντι του Καραμανλή, συγχωρώντας του εθνικά λάθη που ακόμη πληρώνουμε, όπως: Η λαϊκιστική έξοδος από το ΝΑΤΟ τον Αύγουστο του 1974, το γκριζάρισμα του Αιγαίου με το πάγωμα των ερευνών για πετρέλαιο μετά τον αναποτελεσματικό χειρισμό της ελληνοτουρκικής κρίσης του «Χόρα» το 1976, η επάνοδος στο ΝΑΤΟ το 1980 χωρίς επαναφορά των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η χρεοκοπία 120 εταιρειών λόγω παράνομου υπερδανεισμού με 200 δις δρχ., οι αναξιοκρατικές προσλήψεις 170.000 δημοσίων υπαλλήλων από το 1974- 1981, ο κυβερνητικός έλεγχος της ΕΡΤ και όχι μόνο. Από κει και πέρα, όλα τα κακά του κόσμου τα χρεώνει στον Ανδρέα. Σε πολλά αντιανδρεϊκά έχει δίκιο. Όμως, στο κεφάλαιο αυτό, είναι προκλητική η μονομέρεια. Γεγονός που μειώνει την πανεπιστημιακή αρχή της αμεροληψίας…

ΖΗΝΟΒΙΑ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Ο ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΙΝΗ

Τι είναι ο αντιαμερικανισμός; Πρόκειται για μια «δικαιολογημένη αντίδραση», για μια «ανορθολογική προκατάληψη» εναντίον των ΗΠΑ ή για μια «αντιληπτική διαστρέβλωσή» τους; Πρόκειται για την εναντίωση σε συγκεκριμένες πολιτικές των ΗΠΑ, και άρα μια εναντίωση με συγκυριακό χαρακτήρα; Ή μήπως πρόκειται για μια συνολική εναντίωση σε αυτά που εκπροσωπεί το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο;

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η πανεπιστημιακή διατριβή. Μελέτη σε βάθος και σε πλάτος από το 1974 έως το 1989 . Υπερπλούτος στοιχείων, ενδελεχής αρχειακή έρευνα δημοσιευμάτων, διεξοδική παραπομπή σε πηγές. Χρήσιμο βιβλίο, ειδικά σήμερα, σε μια Ελλάδα που έχει απαλλαγεί από τον ιδεολογικό αντιαμερικανισμό, χάρις και στην… αμερικανική αριστερά του κ. Τσίπρα. Όμως, λείπει η σύνδεση της αμερικανικής βοήθειας του Δόγματος Τρούμαν και της εγκατάστασης βάσεων με την πολιτική ελέγχου των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. (Ανάλυση του κορυφαίου Αμερικανού δημοσιογράφου Σουλτσμπέργκερ στους «Τάϊμς της Νέας Υόρκης» στις 10-1-1947. Βλέπε Κώστα Μαρδά, «Η Ελλάδα στα δίχτυα των Βάσεων», εκδόσεις Καστανιώτη και του ιδίου «Βάσεις, Αίμα και Πετρέλαιο», εκδόσεις Λιβάνη). Όταν κάνεις διατριβή οφείλεις να τα ψάξεις όλα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

 

Οπισθόφυλλο: «Η ελληνική κρίση χρέους σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Μιας εποχής που χαρακτηρίσθηκε από την επικράτηση ενός στρεβλού (κρατικιστικού) αναπτυξιακού προτύπου, μιας επίπλαστης οικονομικής και καταναλωτικής ευημερίας που βασίσθηκε σε δάνεια από το εξωτερικό. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας, ωστόσο, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τα προμηνύματά της είχαν εκδηλωθεί εδώ και χρόνια σε πολλά και διαφορετικά πεδία, ενώ οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους πολλαπλασιάσθηκαν υπό την πίεση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-09. Το παρόν πόνημα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατανόηση του τι ακριβώς συνέβη και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα μιας νέας άτακτης χρεοκοπίας το 2009-10, με αυτά που καθόρισαν τις ελληνικές εξελίξεις και εν πολλοίς επηρέασαν τη στρεβλή δυναμική του συστήματος, και επιχειρεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν η γενεσιουργός αιτία των δεινών της σύγχρονης Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά στο ξένο παράγοντα ή έχει ενδογενή χαρακτηριστικά».

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Διαβάστε το βιβλίο-μελέτη αυτογνωσίας. Και θα καταλάβετε ότι δεν φταίνε για όλα μας τα λάθη οι ξένοι! Αλλά οι ηγέτες που ψηφίζουμε για να… μας καταστρέψουν!..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ

ΙΝΔΙΚΟΠΛΕΥΣΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

«Γινόμαστε ένα με τα τοπία των ταξιδιών μας σε μια ειδική μεμβράνη του νου. Εκεί που ταξινομούνται όσα μας θέλγουν, όσα μας ευχαριστούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Γινόμαστε ένα με το χώμα, με τις πόλεις, με τα νερά άλλων τόπων. Η μοναξιά ίσως έτσι εξοντώνεται. Μήπως είναι οι στιγμές μιας αποκάλυψης; Μήπως το Βιετνάμ, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι χώρες οι οποίες δείχνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου κάποιες ιδιαίτερες πτυχές τους, εισέρχονται στα όνειρά μας, για να μείνουν για πάντα εκεί; Τότε ακριβώς μαθαίνουμε ότι το ταξίδι είναι όντως ο ευρύτερος, ο διευρυμένος εαυτός μας. Μαρτυρίες λοιπόν: διότι τίποτε δεν χρειάστηκε να επινοηθεί εδώ. Οι τόποι αφηγούνται με τη γλώσσα των κατοίκων τους το έπος της δικής τους ζωής, ατομικά, συλλογικά, διαχρονικά. Παρεκβάσεις, επίσης: από το ένα σημείο του πλανήτη προωθείται στο άλλο η κατάθεση αυτή με τη διάθεση και τη δύναμη των ανέμων».

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Ταξιδιωτικά κείμενα με τη λυρική γραφή του

διπλωμάτη, αλλά πρώτα ποιητή, συγγραφέα. Τόποι, σχέσεις, στοχασμοί.

 

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΩΤΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.