Ειδησεογραφικό site

Τζανακόπουλος για Τουρκία: Μπορεί να παραλογίζεται – Υπάρχουν τετελεσμένα στο Αιγαίο

75

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) αυτό σημαίνει ότι ίδρωσε το αυτί τους»

Με τη φράση «η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θελει, τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποστήριξε για πρώτη φορά γραπτώς ότι τα Ίμια είναι «υπό απόλυτη τουρκική κυριαρχία». «Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν, τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς συνθήκες» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για το περιστατικό με το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα για την οποία έκανε ο λόγος ο Τούρκος πρωθυπουργός ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν επιβεβαιώνεται εφόσον δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ το οποίο πιστέψτε με έχει τα μέσα για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις».

Κληθείς να σχολίασει την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν σημαία στα πέντε νησιά γύρω από το σύμπλεγμα των Φούρνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι η εξωτερική πολτιική δεν ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες αλλά
ασκείται με τον τρόπο που καθορίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο». «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι απλώς σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο για 30-40 χρόνια, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση έντασης» συμπλήρωσε για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά

χάνει διαρκώς έδαφος στις διεθνείς σχέσεις».

Μιλώντας για όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι θέμα της Ένωσης».

Κατά την εκτίμησή του, δε, «το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) αυτό σημαίνει ότι ίδρωσε το αυτί τους».

Κληθείς να απαντήσει για όσα συνέβησαν με το ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί της Ρω είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης μόνο ζήτησαν το σχέδιο πτήσης. Είναι πρόκληση ότι ζητούν από το ελικόπτερο σχέδιο πτήσης» ενώ για τη στάση του ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν είναι το φόρουμ επίλυσης διμερών διαφορών, ορθώς εξέφρασε αυτή την άποψη ο κ. Στόλντεμπεργκ».

Ωστόσο είπε ότι αν και ρητορική όξυνσης «δεν είμαστε σε φάση όξυνσης ώστε να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία».

Όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το σενάριο ανταλλαγής με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αμοιβαιότητα γιατί δεν είναι όμοιες καταστάσεις».

«Για τους οχτώ Τούρκους πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης, αυτό πρέπει η Τουρκία να το αποδεχθεί» συμπλήρωσε.

Διευκρινίζοντας τα όσα λέει η τουρκική πλευρά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί την επιστροφή των οχτώ Τούρκων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα».

Επανερχόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης, στην οποία έχουν μάλλον υπερβεί τα όρια της».

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευθετηθεί το θεμα όσο το δυνατόν συντομότερα» κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.