Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Η Ελλάδα υπεραποδίδει – Είναι αξιόπιστη

368

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και αναμένει έγκριση του υπουργικού συμβουλίου – Αποκάλυψε ότι οι στόχοι για πλεονάσματα και ρυθμό ανάπτυξης της επόμενης 4ετίας έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές

«Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή η δουλειά που έχει γίνει έμελλε να αποτυπωθεί σε ένα σχέδιο, ένα σχέδιο που βεβαίως θα κοινοποιηθεί και σε όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. Το κείμενο αποτελεί την αποτύπωση μιας ολιστικής προσέγγισης για το μέλλον της χώρας. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει τους σκοπούς και τις επιμέρους ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών… Μιλάμε λοιπόν για μια συνολική στρατηγική με σκοπό την έξοδο από την οικονομική καχεξία» είπε αναφερόμενος στο ολιστικό πλάνο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που επικρίθηκε από τους δανειστές όταν αποκαλύφθηκε ότι προέβλεπε την προσέλκυση δισεκατομμυρίων από επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια.

«Η Ελλάδα ως μία κανονική χώρα πλέον, ως μία χώρα στον πυρήνα της ΕΕ οφείλει να έχει στρατηγική» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία της εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής έχει ακολουθηθεί και από άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και στην πραγματικότητα συνιστά μια πράξη ευθύνης».

«Η Ελλάδα από το 2015 υπεραποδίδει έναντι των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός αυτό την καθιστά αξιόπιστη» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι «το σχέδιο της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει τους συμφωνημένους στόχους» ουσιαστικά δηλαδή αποδέχθηκε την υλοποίηση της προ-συμφωνημένης και ήδη νομοθετημένης μείωσης των συντάξεων από 1/12019 και μείωσης του αορολόγητου ορίου από 1/1/2020.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων από όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη και διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019.

Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, όπως είχαν προσδιοριστεί τον περασμένο Μάϊο. «Παράλληλα, πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών».

Μίλησε για διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο, με παράλληλη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα.  Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές του 2017 και τέλος σημείωσε ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση στη μεταποίηση, ενώ θα υπάρξει  ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας με την επιδότηση μέρους του ενοικίου αλλά και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προϋπολογισμού 617 εκατ. ευρώ, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Η δουλειά που έχει γίνει αποτυπώθηκε σε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει αυτό το σχέδιο. Θα παρουσιαστεί και στη Βουλή. Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ένα συνολικό πλάνο που περιλαμβανει τους σκοπούς και τις ενέργειες για την επίτευξή τους. Μιλάμε για μια συνεκτική στρατηγική. Η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την αναπτυξιακή καχεξία. Το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα που πορεύτηκε με μια κοντόφθαλμη και καταστροφική στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα ως κανονική χώρα, στον πυρήνα της ΕΕ, οφείλει να έχει πλάνο για το που θέλει να πάει και πως θα το πετύχει. Το κείμενο περιλαμβάνει και δεσμεύσεις».

«Υπάρχει ευθύνη απέναντι σε κάθε πολίτη που πρέπει να είναι συμμέτοχος στην αναγέννηση της χώρας».

«Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί και από άλλες χώρες που έχουν βγει από μνημόνια, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία», τόνισε.

«Η βάση του σχεδίου είναι η δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε κατακτήσει. Η Ελλάδα από το 2015 υπεραποδίδει στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό την καθιστά αξιόπιστη. Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου προβλέπει τους ήδη συμφωνημένους στόχους για την επόμενη τετραετία για πλεονάσματα και ανάπτυξη. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους για την αναπτυξιακή δυναμική, η οποία ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται».

«Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι του σχεδίου: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγικά & ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς με αναπτυξιακή προοπτική: μεταποίηση, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό, φάρμακο, logistics, υποδομές, κα. Έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους μια αποτύπωση των ισχυρών «χαρτιών» του κράτους αλλά και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν.

Λέξη κλειδί, «τα μέσα» που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

«Για 3 συναπτά έτη η χώρα μας παραμένει πρώτη στην απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως: «η Ελλάδα έχει στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων αλλά και το πακέτο Juncker ύψους 8 δισ. ευρώ. Έχουμε την Τράπεζα επενδύσεων, με επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ».

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν, όπως είπε, με την ίδρυση των κατάλληλων ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομίας. «Στόχος, η ενίσχυση της καινοτομίας μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας».

Το σχέδιο περνά σε κάτι εξόχως κρίσιμο, που είναι η κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος μας να περάσουμε από την ευημερία των δεικτών στην ευημερία των ανθρώπων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς είναι τα θέματα εργασίας. Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αποκατάσταση της νομμότητας στην αγορά εργασίας αλλά και η αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στόχος, σε ορίζοντα 3ετίας (το 2021), να περιοροστεί στο 5% η αδήλωτη εργασία».

«Η αύξηση του μισθού είναι βασικό στοιχείο για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και αυτούς που θα τα υλοποιήσουν. Στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Αυτοί που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά και όχι οι κρατικοδίαιτες ελίτ».

«Πρέπει πρώτα από όλα να σταματήσουν να φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και όσοι έφυγαν να υπάρξουν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν».

«Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.