Ειδησεογραφικό site

Τσαβούσογλου: Η υπόθεση Γκιουλέν επισκιάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

31

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα και ζήτησε -μετά και τον υπουργό Δικαιοσύνης- την προσωρινή φυλάκισή του

Σαφείς αιχμές για τη στάση που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στο αίτημα της Άγκυρας περί έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ότι οργάνωσε το εναντίον της πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και το γεγονός ότι αποφεύγουν να ικανοποιήσουν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, επισκιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπέβαλε νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής του Γκιουλέν στο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και ζήτησε εκ νέου την έκδοσή του στην Τουρκία, ώστε να περάσει από δίκη και να τιμωρηθεί. Επίσης, ζήτησε, όπως είχε πράξει νωρίτερα μέσω τηλεφώνου και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, την προσωρινή κράτηση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τσαβούσογλου, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, θα έχει συνάντηση με Τούρκους μετανάστες, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πλάνο του δημοψηφίσματος και την αλλαγή του συντάγματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.