Ειδησεογραφικό site

Tραμπ: Ο Μακρόν και η Μέρκελ είναι φίλοι μου – Ας συνεχίσουν να βγάζουν λεφτά από το Ιράν

67

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι δεν έχει αντίρρηση η Γαλλία και η Γερμανία να συνεχίσουν τις εμπορικές ανταλλαγές τους με το Ιράν.

Ωστόσο ο Τραμπ αρνήθηκε να επαληθεύσει την τήρηση από πλευράς της Τεχεράνης της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Τους είπα «συνεχίστε να βγάζετε χρήματα. Μην ανησυχείτε. Εσείς συνεχίστε να βγάζετε χρήματα»», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που είχε μαγνητοσκοπηθεί την Παρασκευή και μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Είναι φίλοι. Αληθινοί φίλοι. Συνεννοούμαι με όλους, είτε πρόκειται για τον Εμανουέλ είτε για την Άγγελα», συνέχισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Όταν το Ιράν αγοράζει πράγματα που κάνουν δισεκατομμύρια δολάρια, στη Γερμανία, στη Γαλλία, ακόμη κι από μας—πρόκειται να αγοράσουν (εμπορικά αεροσκάφη) Boeing (…). Δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτή τη συμφωνία—όταν αγοράζουν πράγματα, αυτό μπλέκει λίγο το πράγμα», συνέχισε. «Τους είπα » απλά συνεχίστε να βγάζετε χρήματα. Μην ανησυχείτε, δεν σας χρειαζόμαστε σ’ αυτό»», επανέλαβε ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε τη 13η Οκτωβρίου να «επαληθεύσει» τη συμφωνία, κάλεσε ενώπιον του Κογκρέσου να γίνει πολύ πιο αυστηρή κι απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ απ’αυτήν εάν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν.

Μέχρι στιγμής όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, καθώς πολλές πρωτεύουσες θεωρούν την υπεράσπισή της ουσιώδη προκειμένου η Βόρεια Κορέα να πειστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει το δικό της πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην ΕΕ και το Ιράν.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) κατέστησε πολύ σαφές το ότι δεν είναι η πρόθεσή του να αναμιχθεί στα συμβόλαια που μπορεί να συνάπτουν οι Ευρωπαίοι με το Ιράν», είπε ο Τίλερσον σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Όμως ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος στα τέλη της εβδομάδας περιόδευσε στην αραβική χερσόνησο, προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε συναλλαγής με τους Φρουρούς της Επανάστασης, που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

«Αυτοί που συναλλάσσονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή οντότητες που συνδέονται με αυτούς», είτε πρόκειται «για ευρωπαϊκές εταιρείες, ή άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο» το κάνουν «με μεγάλο κίνδυνο», διεμήνυσε ο Τίλερσον.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.