Ειδησεογραφικό site

Τους επόμενους μήνες η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

198

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία αγοράς και δεύτερου γεωτρύπανου

Την άκρως προκλητική της στάση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές που εντάσσονται κατά κύριο λόγο στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος πολιτικός τόνισε ότι «η Τουρκία και η λεγόμενη ‘Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν έχουν εγκίνει και δεν επιτρέψουμε να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν θα έχουν μερίδιο οι τουρκοκύπριοι. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι το τελός».

Και συνέχισε: «Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους».

Ο Φατίχ Ντονμέζ πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί η πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο και τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, η Τουρκία δαπάνησε τους τελευταίους 16 μήνες 10 δις δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτό το πλήρωσε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anne-Charlotte Bournoville, που ήρθε στην Κύπρο για την τελετή υπογραφής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου, τόνισε ότι «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή για τον σκοπό αυτό παρέχοντας πολιτική στήριξη, διπλωματία, τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση προς αμοιβαίο όφελος του λαού και των οικονομιών μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.