Ειδησεογραφικό site

Του Τάσου Ευαγγελίου: Οι επικίνδυνες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

2.013

 

Ο Νίκος Κοτζιάς μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθούσε σχεδόν τυφλά τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Χθες ο Πρωθυπουργός κατάλαβε, με τον δύσκολο τρόπο, πως και αυτή η επιλογή του έφερε τη χώρα σε οριακά σημεία, και χρειάστηκε να λάβει, έστω και αργά, την απόφαση να τον αδειάσει και να «σκίσει» τα έτοιμα, προς υπογραφή, Προεδρικά Διατάγματα για αιγιαλίτιδα ζώνη και την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων.

Το άδειασμα που επιφύλαξε στον πρώην στενό του συνεργάτη αναγκαστικό, κατανοώντας μετά την αντίδραση και της Τουρκικής πλευρά, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό, πως η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με λεκτικούς «τσαμπουκάδες» καθώς και ότι δεν υπάρχει «διπλωματία της κότας», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Νίκος Κοτζιάς τους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια ακόμη αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα ήρθε να καταρριφθεί κατά την πρώτη παρουσία του στο ΥΠΕΞ ως υπουργός, αφού μετά την τουρκική αντίδραση και την ενημέρωση που είχε αποφάσισε να δώσει εντολή να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και να σταματήσει η διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων. Νομοσχέδιο που θα προωθηθεί  μετά από διάλογο με όλα τα κόμματα και  συζήτηση και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα ως προς την ύπαρξη σχεδίου χάραξης εθνικής πολιτικής  διαλύθηκε από την πραγματικότητα. Και ένα ακόμη asset (μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισ. ευρώ για ένα εξάμηνο) πετάχθηκε στο περιθώριο από όπου τώρα αρχίζει τις αποκαλύψεις.

Ήδη έχει πει αρκετά αλλά έπονται και περισσότερα δεδομένων των όσων φέρεται να περιλαμβάνει και η επιστολή παραίτησής του που ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει μιλήσει για εκβιασμούς, για απειλές, για βρώμικα χέρια που πετούν λάσπη, για συνεννοήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και άλλα πολλά.

Χθες άφησε ένα ακόμη υπονοούμενο μιλώντας για τη συμφωνία Τσίπρα Καμμένου σύμφωνα με την οποία η συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει στη Βουλή τον Μάρτιο. Δήλωσε πως έγινε πίσω από την πλάτη του και άφησε να εννοηθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσχωρήσει στην άποψη του Πάνου Καμμένου.

Το δεύτερο asset του Πρωθυπουργού ακολουθεί την τακτική του πρώτου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης στοίχισε ήδη πολλά στη χώρα. Ενδεχομένως ο Νίκος Κοτζιάς να κοστίσει επίσης πολλά.

Τόσο ο Βαρουφάκης όσο και ο Κοτζιάς δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα με την άνοδό του και την κατάληψη της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμφάνισαν εαυτόν ώς ειδικούς ο καθένας στον τομέα του εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του Αλεξη Τσίπρα επί των οικονομικών και των εθνικών θεμάτων.

Τον έπεισαν ως εκ τούτου ότι μπορούν να χαράξουν πολιτική κάτι που ο ίδιος αποδέχθηκε ασμένως. Μετά την εκλογική νίκη του 2015 τους αναγόρευσε σε κορυφαίους υπουργούς πιστεύοντας πως διαθέτουν σχέδιο την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε και δεν διαθέτει και σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τουλάχιστον ο Αλεξης Τσίπρας ξύπνησε από τη νέα αυταπάτη και μάζεψε το θέμα με τα 12 ναυτικά μίλια πριν πάρει διαστάσεις.

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.