Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Το δούλεμα και το ντιλάρισμα με τις συντάξεις

2.065

 

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έδειξε ότι μας δουλεύουν. Και η κυβέρνηση και οι… Θεσμοί.

Βεβαίως στο επίκεντρο είναι το θέμα των συντάξεων και το αν τελικά θα περικοπούν. Έτσι όπως εξελίσσεται και κλιμακώνεται η υπόθεση, μοιάζει με μία κακοστημένη φάρσα. Και οι δύο πλευρές παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται σκληρά, η μεν κυβέρνηση για να μεγιστοποιήσει επικοινωνιακά και πολιτικά- εκλογικά, όπως ελπίζει τα οφέλη από τη μη περικοπή και οι Βρυξέλλες για να μην κατηγορηθούν ότι δεν τηρούν τα προσχήματα της μεταμνημονιακής επιτήρησης και έχουν συνάψει μία άτυπη συμφωνία με την ελληνική πλευρά μέχρι τουλάχιστον τις Ευρωεκλογές.

Ποια συμφωνία; Χωρίς πρόθεση για εμπλοκή σε θεωρίες συνωμοσίας νομίζω ότι είναι σχετικά εμφανής ως προς τις βασικές και φωτεινές τουλάχιστον παραμέτρους της. Σε γενικές γραμμές λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ σε Βρυξέλλες – Γερμανία και ΝΑΤΟ στο Σκοπιανό και το Προσφυγικό και έχει λάβει στήριξη πολιτική. Με κορυφαία την έξοδο από το Μνημόνιο. Η οποία παράλληλα προσφέρει και στις Βρυξέλλες το success story που επιθυμεί η απερχόμενη ηγεσία της Κομισιόν που κουβαλά το στίγμα του Brexit.

Μία συμφωνία βέβαια που δεν έχουν «αγοράσει» οι αγορές. Τόσο για τα τρικ που έχουν διαμορφώσει τους αριθμούς, όσο και για την επιλογή ενός μίγματος πολιτικής κυρίως φορομπηχτικό και εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πλούτου και υπονομεύει τις προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης και ουσιαστικής ανάκαμψης της χώρας. Με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, αλλά και τον αποκλεισμό των τραπεζών της από τις χρηματοδοτικές οδούς. Πρόσφατο είναι το αδιέξοδο που υπήρξε στη διατραπεζική αγορά με προσφερόμενα επιτόκια δανεισμού διψήφια…

Νομίζω λοιπόν ότι όσοι αναμένουν ότι θα περικοπούν οι συντάξεις θα διαψευστούν. Το θέμα εκτός συνταρακτικού απροόπτου δείχνει να είναι ντιλαρισμένο. Και θα σκάσει την κατάλληλη στιγμή. Τα υπόλοιπα είναι τερτίπια των εμπλεκόμενων πλευρών για να μην προκληθούν αντιδράσεις. Και για να στρέφεται εσκεμμένα προς τα εκεί η πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί το συγκεκριμένο πεδίο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι τους ευνοεί.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες διαπιστώσεις από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνουν την αντίληψη των κυβερνώντων. Η φορομπηχτική πολιτική παραμένει ισχυρή. Προς κάθε κατεύθυνση. Και στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία. Και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη. Στον πυρήνα του «μίγματος». Στα συστατικά της οικονομικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.