Ειδησεογραφικό site

Του Δ. Παπακωνσταντίνου: Απογοήτευσε τους επενδυτές ο Ευκλείδης

2.180

Οι συντάξεις και τα επιχειρήματα για τη μη μείωσή τους ήταν το πιο κομβικό σημείο στην ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών από το βήμα του Roadshow του Λονδίνου. Απευθυνόμενος σε επενδυτές που περίμεναν να ακούσουν το στοιχισμένο σχέδιο της επόμενης ημέρας, που περίμεναν να λάβουν διασφαλίσεις για έναν «καθαρό δρόμο» ώστε να αποφασίσουν και πάλι να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος κόπιασε για να δώσει διαβεβαιώσεις για «αποδεκτή λύση» στις συντάξεις.

Και έχασε τον στόχο. Αλλά και στα αναπτυξιακά πεδία στα οποία αναφέρθηκε είπε μισές αλήθειες.

Επιχείρησε να κατευνάσει τις –εύλογες– ανησυχίες για τη ρηχή ανάκαμψη, επαναλαμβάνοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι επενδύσεις θα φαίνονται αυξημένες φέτος, αν δεν είχαν αυξηθεί πολύ… πέρυσι. Ξεχνώντας όμως να αναφερθεί για τα 900 εκατ. ευρώ της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 8μηνο.

Μίλησε για συνεχή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αγνόησε όμως την οριακή υποχώρηση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ τον 1ο μεταμνημονιακό μήνα, δηλαδή τον προηγούμενο Αύγουστο.

Επιχείρησε να καθησυχάσει για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, απαντώντας στα παράπονα που εκφράστηκαν από επενδυτές για τα προβλήματα με την επένδυση της Eldorado στη Χαλκιδική και για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το Ελληνικό, μιλώντας αορίστως για νομικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Για την «ταμπακιέρα» τίποτα. «Λησμόνησε», βεβαίως, να εξηγήσει γιατί δεν έχουν προχωρήσει, εδώ και χρόνια, ζητήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες αλλά και τη χωροταξία.

Άλλωστε, όλες αυτές τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που ακόμη δεν έχουν γίνει πράξη, όπως και άλλες –όπως είναι η απλούστερη αδειοδότηση– τις «κατέταξε» στο μεταμνημονιακό σχέδιο της χώρας. «Βάφτισε», δηλαδή, τις «ουρές» του Μνημονίου ως νέα αναπτυξιακά ορόσημα.

Λογικό, αφού το «made In Greece» αναπτυξιακό σχέδιο ξαναφτιάχνεται μετά την «κουρελού» που κατατέθηκε στο Eurogroup του Απριλίου και παρακάμφθηκε από τους δανειστές.

Οι επενδυτές άλλα ήθελαν να «ακούσουν» από τον ΥΠΟΙΚ. Γιατί, με μισές αλήθειες και με θολές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις που… θα γίνουν, δεν πείθονται τα ξένα κεφάλαια που έχει ανάγκη η χώρα.

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.