Ειδησεογραφικό site

Το τρένο Καμμένου σέρνει τον Τσίπρα

294

Η σχέση του πρώην ΥΠΕΞ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν ποτέ «θερμή». Ο Κοτζιάς διατυμπάνιζε την «ανεξαρτησία» του κι έβλεπε «αφ’ υψηλού» τον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του τον… ανεχόταν και χρησιμοποιούσε τις γνώσεις, τις ικανότητες αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις του με την αμερικανική και ισραηλινή διπλωματία. Μέχρι εκεί.
Του Βασίλη Φιλιππάτου

Αντίθετα, η σχέση του Τσίπρα με τον Καμμένο είναι σχέση «βαθιά». Σχέση ύπαρξης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας. Σχέση επιβίωσης που καλλιεργήθηκε από το 2013. Σχέση που χαρακτηρίζεται από omerta!
Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι κατά το καλοκαίρι του 2015 οι δυο τους σχεδίαζαν παραθεσμικές και εξωσυνταγματικές εκτροπές. Ο Καμμένος δήλωνε ότι την εσωτερική τάξη της χώρας θα τη διαφυλάξει ο στρατός (γιατί προφανώς περίμεναν λαϊκή έκρηξη, με όσα τραγικά θα γίνονταν από τον «ξαφνικό θάνατο» του ευρώ που προγραμμάτιζαν), η βουλευτής τότε των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου αποκάλυπτε ότι στρατιωτική φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες, αν παραστεί ανάγκη, ενώ ο Τσίπρας επισκεπτόταν «εκτάκτως» το Πεντάγωνο. Κι όλα αυτά χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Τέτοια σύμπνοια και μυστικότητα στα όρια του… μυστικισμού που θα τη ζήλευε και το ΚΚΕ.
Γι’ αυτό και η στάση «σιωπής» στην ουσία που κράτησε ο πρωθυπουργός στα όσα απίστευτα και «χοντρά» είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο υπ. Άμυνας εναντίον του Κοτζιά, δεν ήταν ούτε συγκυριακή ούτε από αμηχανία. Ήταν από επιλογή.
Αυτή τη «βαθιά σχέση» δεν είχε αντιληφθεί ο «νάρκισσος» Κοτζιάς και περίμενε μέχρι την Τετάρτη το πρωί να ακούσει έστω και μια διαρροή από το Μαξίμου που θα έδειχνε πως τον στηρίζει. Αντιθέτως, άκουσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να τον αδειάζει περαιτέρω δείχνοντάς του τον δρόμο της εξόδου. Η αποπομπή του είχε δρομολογηθεί.
Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩ
Τα «γαλλικά» που ακούστηκαν μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» της σχέσης των δυο ανδρών που η αλληλοϋπονόμευσή τους (οι «κωλυσιεργίες» Κοτζιά στο θέμα των βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία και η «απόσταση» που πήρε από τον υπ. Άμυνας) θυμίζει το επιτραπέζιο παιχνίδι «Στρατέγκο».
Οι «κομιλφό» διάλογοι που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος» απέχουν πολύ από τη… σκληρή γλωσσικά πραγματικότητα:
Κοτζιάς: Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.

Κοτζιάς: Πια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο Υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη, πες του σε παρακαλώ!

Τσακαλώτος: (…)

Παππάς: (…)

Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το Υπουργικό Συμβούλιο…

Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε…
Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με… διαρροές (στο zougla.gr), αντιδρώντας στην «επίπληξη» του Κοτζιά για τα όσα είπε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ σε σχέση με το Σκοπιανό και το περιβόητο «plan b» στην περίπτωση που δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι τον «υποκαθιστά» στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να εξυπηρετήσει δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις, τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι πήρε 50 εκατομμύρια από τον Τζορτζ Σόρος για να προχωρήσει και να επιταχύνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι εμπλέκεται σε εταιρεία διαχείρισης της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων πάσης φύσεως (για έκδοση βίζας), με δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών και αδιαφάνεια διακίνησης χρημάτων, η οποία ανήκει σε δύο πρώην πρέσβεις και έναν πρώην στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ότι κακοδιαχειρίζεται με τον σύντροφο της κόρης του Γιώργο Μητράκο τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον νόμο κάθε δαπάνη άνω των 25.000 ευρώ από το ταμείο των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να εγκριθεί από τριμελή επιτροπή του υπουργείου με ειδικό έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια καταστρέφεται και σύμφωνα με πληροφορίες μέλος της τριμελούς επιτροπής είναι ο κ. Μητράκος.
«ΦΕΥΓΩ, ΤΩΡΑ ΦΕΥΓΩ»
Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε έξαλλος. Όχι τόσο γι’ αυτά που κατάμουτρα τον κατηγορούσε ο Καμμένος αλλά για τη στάση του Τσίπρα και των υπολοίπων. Εξερχόμενος άρον άρον από την αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, και καθώς οι δημοσιογράφοι έπεσαν επάνω του ρωτώντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκείνος δεν κοντοστάθηκε καν και διέφυγε του «κλοιού» λέγοντας λακωνικά «δεν ξέρω».
Το ίδιο βράδυ πέρναγε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν -λένε από το νεοκλασικό μέγαρο στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα- προγραμματισμένη και είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Παυλόπουλου για όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για γεώτρηση στο Αιγαίο στις 29 Οκτωβρίου (κρατήστε την ημερομηνία). Όμως ο Κοτζιάς κατέθεσε στον Παυλόπουλο την οργή του για το «κρέμασμα» από τον Τσίπρα, καθώς είχε καταλάβει ότι μετά το μυστικό έκτακτο δείπνο του με τον Καμμένο το βράδυ της Δευτέρας στη Λέσχη Αξιωματικών (ο πρωθυπουργός πήγε με… σπορ αμάνικο μπουφάν) το κυρίως μενού ήταν η «κεφαλή» του. Από τον Πρόεδρο εισέπραξε το «κάνε υπομονή».
Τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης πήραν φωτιά, οι διαρροές από το ΥΠΕΞ ήταν απειλητικές περί «παραίτησης» του υπουργού και ο Καμμένος «ανταπαντούσε» από το olympia.gr: «Τις εφημερίδες του Μαρινάκη και του Αλαφούζου επέλεξε ο Κοτζιάς, αμέσως μετά την “Εφημερίδα των Συντακτών”, για να εκφράσει την πικρία του απέναντι στον πρωθυπουργό και να απειλήσει με παραίτηση! Αυτό από μόνο του δείχνει πραγματικά την ηθική κατάπτωση στην οποία έχει περιέλθει. Κρίμα, κύριε Κοτζιά. “Που ήσουν νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος”…».
Τις επόμενες ημέρες οι «αποκαλύψεις» κι από τους δυο θα πέφτουν σαν «φέιγ βολάν»….
ΤΟΥ ΤΑ ΄ΧΑΝ ΜΑΖΕΜΕΝΑ
Το «Κ» είχε γράψει ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι πολιτικά «αναλώσιμος». Δεν ήταν μόνο τα όσα είπε ο Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογό του Μάτις στις ΗΠΑ για «plan b» (το οποίο γνώριζε ο Κοτζιάς αλλά δεν περίμενε ότι θα το «αποκάλυπτε» μ’ αυτόν τον τρόπο), με το «μικρό ΝΑΤΟ» των Βαλκανίων με Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Σερβία στην περίπτωση αποτυχίας του «σεναρίου» των Πρεσπών. Ήταν και το tweet του Καμμένου την περασμένη Δευτέρα με το οποίο ανακοίνωσε το «επίσημο» ταξίδι του στη Μόσχα στις 29 Οκτωβρίου. Επίσκεψη για την οποία δεν ήταν ενήμερη ούτε η πρεσβεία μας εκεί. Αυτό τον «έβγαλε από τα ρούχα» του…
Καμμένος και Τσίπρας «έπαιζαν παιχνίδια» πίσω από την πλάτη του.

Δεν φανταζόταν όμως ότι οι δυο τους τον «περίμεναν στη γωνία». Κι αυτό είχε συμβεί μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών λέγοντας με περισσή αλαζονεία ότι «η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική…», κάνοντας έξαλλη όχι μόνο τη ρωσική πρεσβεία και το Κρεμλίνο αλλά και τον ίδιο τον Τσίπρα.
Τότε ο Καμμένος, που «είχε ιδρώσει» για να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους Ρώσους και στήριζε επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα (από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ήταν η πρόσφατη εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη αξίας 400 εκατ. ευρώ), ζήτησε τον «αποκεφαλισμό» του Κοτζιά. «Περίμενε», του είχε πει ο Τσίπρας. Κι όταν τα «μηνύματα» και οι πληροφορίες από τα Σκόπια και πρεσβείες μιλούσαν για αποτυχία του Ζάεφ να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή του και ότι θα οδηγηθεί στις κάλπες, τότε έφεραν στο τραπέζι των Αμερικανών το «plan b» δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένοι και ικανοί να φέρνουν εις πέρας τις «αναθέσεις» που έχουν αναλάβει.
Είχαν ήδη μαζευτεί πολλά. Η «σιγουριά» του Κοτζιά για την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η αποδοχή της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν» που έκανε με τον Ντιμιτρόφ στο Σούνιο και παρέσυρε τον Τσίπρα, η εμμονική και εκδικητική συμπεριφορά του στις απελάσεις των Ρώσων προς ευχαρίστηση του… Πάιατ και όχι του «μπλοκ Τραμπ», η αποπομπή του Γιώργου Τσίπρα από τη θέση του γραμματέα του ΥΠΕΞ λόγω ενός ταξιδιού στη Λιβύη, η διαφοροποίησή του για τη Θράκη και ο δικός του «μηχανισμός» που είχε στήσει και «υπονόμευε» εκείνον της ΕΥΠ, ο «αυταρχικός» τρόπος που διοικούσε το Υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη και η «κακή χημεία» με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, παρ’ ότι τον «έσωσε» στο Κραν Μοντανά.
Μετά ανέλαβε ο… Τζανακόπουλος με το «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο…» κι έτσι το «κάδρο» του έμπαινε δίπλα σε εκείνα του Φίλη και του Μουζάλα που «έφαγε» ο Καμμένος (και του Κουβέλη από τον οποίο «απαλλάχτηκε»).
ΜΕ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ;
Κάποιοι «διακινούν» το ερώτημα τι θα κάνουν οι άλλοι δυο της κίνησης «Πράττω» του Κοτζιά, Τόσκας και Γεννιά, κι αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση είναι τίποτα απολύτως.
Αντίθετα, η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» είναι με ποια «ατζέντα» πάει ο Καμμένος στη Μόσχα, την ίδια μέρα που οι Τούρκοι θα βγουν για γεώτρηση στο Αιγαίο, ποιο «μήνυμα» μεταφέρει από την Ουάνσιγκτον αλλά κι από το Μαξίμου λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν. Τι θα πει για την «επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια» που ο ίδιος είχε εξαγγείλει και θα αποκόψουν τον ρωσικό στόλο από το πέρασμά του στο Αιγαίο, τι θα γίνει με το «αγκυροβόλιο» στη Σύρο και με τη ρήξη Μόσχας – Φαναρίου, πώς θα λυθούν οι ενεργειακές «εκκρεμότητες» μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας – Μόσχας αλλά και για το «μέλλον» των ρωσικών και «φίλων ημεδαπών» επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα.
Εξάλλου, μεσοβδόμαδα ο Καμμένος έφερε στη Βουλή τροπολογία για την παραχώρηση της έκτασης 21 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για 100 χρόνια στον ΠΑΟΚ για την κατασκευή του γηπέδου του…

Τα σχόλια είναι κλειστά.