Ειδησεογραφικό site

Το επιδόρπιο που δεν μπόρεσε να… καταπιεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο Ισραήλ

116

Θα δυσκολευόταν οποιοσδήποτε Ιάπωνας – Ατόπημα του διάσημου σεφ

Όταν ο Σίνζο Άμπε και η σύζυγός του κάθισαν στο τραπέζι του επίσημου δείπνου που τους παρέθεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ισράηλ, σίγουρα δεν περίμεναν ότι το επιδόρπιο θα αποτελούσε μια προσβολή στην κουλτούρα τους.

Κι όμως, στο τέλος του ομολογουμένου πλούσιου γεύματός τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό ακριβώς: ένα γλυκό που «έθιγε» μια ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού πολιτισμού και που σίγουρα οι αξιωματούχοι της χώρας θα ήταν δύσκολο να… καταπιούν.

Ο Ισραηλινός celebrity chef Μόσε Σέγκεβ, προσωπικός σεφ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπέπεσε σε ένα σημαντικό ατόπημα ως προς την επιλογή του επιδόρπιου, με το οποίο θα έκλεινε το σημαντικό γεύμα. Αποφάσισε να σερβίρει στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του μια επιλογή από σοκολατάκια, τα οποία σερβιρίστηκαν μέσα σε ένα… παπούτσι!

Φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός στον ιαπωνικό πολιτισμό για να καταλάβει γιατί αυτό ήταν προσβλητικό, αφού η αποστροφή του συγκεκριμένου λαού για τα παπούτσια είναι γνωστή τοις πάσι.

«Ήταν μια ανόητη και αναίσθητη επιλογή», δήλωσε στην εφημερίδα Yediot Aharonot ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως επισήμανε «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην ιαπωνική κουλτούρα από τα παπούτσια. Όχι μόνο τα βγάζουν όταν μπαίνουν στο σπίτι τους, αλλά φροντίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτά και στα γραφεία τους. Ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του δεν φοράνε παπούτσια στη δουλειά. Είναι το ίδιο με το να σερβίρεις σε έναν Ισραηλινό επισκέπτη σοκολατάκια μέσα σε ένα πιάτο σε σχήμα χοίρου!».

Εξίσου έκπληκτοι, αν και πολύ πιο οργισμένοι, ήταν οι Ιάπωνες διπλωμάτες που μίλησαν στην εφημερίδα. «Κανένας πολιτισμός δεν βάζει παπούτσια πάνω στο τραπέζι. Τι είχε στο μυαλό του αυτός ο διάσημος σεφ; Αν υποτίθεται ότι ήταν χιούμορ, δεν το βρήκαμε καθόλου αστείο. Ομολογώ ότι αισθανόμαστε βαθιά προσβεβλημένοι για τον πρωθυπουργό μας», είπε υψηλόβαθμος Ιάπωνας διπλωμάτης που υπηρετεί στο Ισραήλ.

Πάντως ο chef όχι μόνο δεν φάνηκε να μετανιώνει για την επιλογή του, αλλά πόσταρε με περηφάνια φωτογραφίες με τα πιάτα του (συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου επιδορπίου) στον λογαριασμό του στο Instagram. Η ανάρτηση συγκέντρωσε πολλά αρνητικά σχόλια, και από Ιάπωνες χρήστες που έκαναν λόγο για φιάσκο και του έγραψαν πως θα έπρεπε να ντρέπεται!

Τα σχόλια είναι κλειστά.