Ειδησεογραφικό site

Το έλα να δεις στη γαλάζια πολυκατοικία…

97

 

Το αδιαχώρητο επικρατεί στο ασανσέρ της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας με τους ιδιοκτήτες, τους ενοίκους και τους επισκέπτες να συνωθούνται στον κλωβό προσπαθώντας να ανεβοκατέβουν πρώτοι τους ορόφους. 

Του  Δ. Γιαννακόπουλου

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης ετοιμάζεται για το  11ο Συνέδριο του Δεκεμβρίου προσδοκώντας αλλαγές επί των «θέσεων και αρχών» της παράταξης, ο Κώστας Καραμανλής συναντάται με διεθνείς παράγοντες και  κομματικούς στους οποίους δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να επανέλθει αλλά το κάνει τόσο φωναχτά που ο καθένας νομίζει ότι απευθύνει προσκλητήριο συσπείρωσης γύρω από τον Καραμανλισμό, ο Αντώνης Σαμαράς αρθρογραφεί υπέρ των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί η ΝΔ να επανέλθει στην εξουσία, ενώ ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης ζητεί εθνική συνεννόηση υπό τη σκέπη της «Χριστιανοδημοκρατικής Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς».

 

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

 

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής ήταν την παραμονή της ανόδου του πρώτου στη ΔΕΘ όπου ο δεύτερος παρέστη και τον χειροκρότησε αλλά μετά το τέλος της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε την… παλιοπαρέα των σκληρών κομματικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μεϊμαράκης  επέλεξε από τη Θεσσαλονίκη, παρουσία των εκφραστών της λαϊκής Δεξιάς να καταθέσει το πολιτικό του μανιφέστο, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την ήττα του στις εσωκομματικές κάλπες του  2016. «Η Νέα Δημοκρατία» αναφέρει «αναγνωρίζει τη διαχρονική προφορά όλων, όσοι προσέφεραν στην παράταξη και την πατρίδα, καθώς συνεκτικό στοιχείο της είναι ο σεβασμός στην ιστορία της, τους αγώνες και την προσφορά των αγνών ανώνυμων αγωνιστών. Η παράταξη διαχρονικά διαπνέεται από το στοιχείο της ενότητας, την ταύτιση και τη συνεννόηση στις ιδεολογικές αρχές και αξίες της και συστρατευόμαστε όλοι στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου».

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, οι βολές κατά της σημερινής ηγεσίας είναι προφανείς, καθώς στον κ. Μητσοτάκη αποδίδεται μομφή α) για αποκλεισμό της φουρνιάς των ιστορικών στελεχών και β) για χάραξη προγράμματος πέρα και πάνω από τις καταστατικές γραμμές της ΝΔ. Πλέον των άλλων, για τους εμβαθύνοντες στο Νεοδημοκρατικό παρασκήνιο, ο κ. Μεϊμαράκης από τη συμπρωτεύουσα περιχαράκωσε τον «νέο πατριωτισμό» που θέλει να διαπλατύνει κατά την τελευταία προσυνεδριακή συγκέντρωση τον επόμενο μήνα ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

 

Κι όταν ο κ. Μεϊμαράκης «κατέβηκε από πάνω» (Θεσσαλονίκη), αφού πρώτα πέρασε από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη,  πήγε να δει επισήμως τον κ. Καραμανλή στο γραφείο του στην Π. Κυριακού, ο οποίος το τελευταίο 6μηνο συναντήθηκε (σ.σ. σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες) 3 φορές με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάγιατ, τον πλέον πανθομολογούμενα ικανό διπλωμάτη που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Δέον να τονιστεί ότι το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται μεσοτοιχία με την οικία του κ. πρέσβη, επομένως οι μεταξύ τους επαφές θα μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς να δημοσιοποιηθούν.

Η δε σχέση των κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη (σ.σ. των μακροβιότερων κοινοβουλευτικών της ΝΔ, καθώς εκλέγονται ανελλιπώς από το 1989) στα 45 περίπου έτη της γνωριμίας τους έχουν περάσει από πολλές κρίσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του 1997 όταν ο κ. Μεϊμαράκης είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σουφλιά στην κούρσα διαδοχής του Μ. Έβερτ. Αλλά επειδή στην Ελλάδα η πολιτική είναι η τέχνη του -ακατανόητα έως καιροσκοπικά- εφικτού, η κυρίαρχη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις εφάπτεται στην κεφαλονίτικη θυμοσοφία: «Είπα-ξείπα, χέζω και την παρόλα μου». Ο πρώην πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι πλησιάζει ο χρόνος του αδιεξόδου σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο ενώ παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Τουρκία όπου ο Τ. Ερντογάν έχει μπροστά του, το 2018, προεδρικές εκλογές.

 

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

 

Πιο αυτόνομα κινείται ο Αντ. Σαμαράς που αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Πριν από λίγες μέρες παρενέβη λέγοντας -χωρίς μνεία στο όνομα του κ. Μητσοτάκη- πως «… η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί κατά κράτος και να φύγει το συντομότερο. Και ο μόνος που μπορεί να το καταφέρει αυτό σήμερα είναι η ΝΔ συσπειρώνοντας όσους κατάλαβαν το λάθος που έγινε το 2015. Και που θέλουν να το διορθώσουν οριστικά. Κι είναι πολλοί. Και το πλήρωσαν ακριβά». Περαιτέρω: «Ό,τι επιτύχαμε πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, μπορούμε να το επιτύχουμε ξανά! Και η ΝΔ θα το επιτύχει…».

 

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Οι πιο υποψιασμένοι βλέπουν πως η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με διάθεση να αφήσει πίσω την… προηγούμενη ως κεφάλαιο για τους «κλειδοκράτορές» της. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τους συνεργάτες του, δεν θα διστάσει να σπάσει αυγά αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

Όμως και η άλλη πλευρά δεν πρόκειται να μείνει απαθής, πόσω μάλλον τώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρίζει συθέμελα φοβούμενη επικείμενες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες στελεχών της, όπως του Π. Καμμένου. Γιατί ας μην παρακάμπτεται ότι και ο υπουργός Άμυνας χρησιμοποιεί τον «γαλάζιο» ανελκυστήρα διατηρώντας τις πρότερες επαφές του και εξελίσσοντας τες σε διαχρονικές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.