Ειδησεογραφικό site

Τι εννοούσε με τη «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές» ο Νίκος Ανδρουλάκης

197

Μια φράση του Νίκου Ανδρουλάκη στην (πρώτη μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ) τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha προκάλεσε εύλογα ερωτήματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι «από τις επόμενες εκλογές να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στη χώρα, για τους νέους, με διαφάνεια, αξιοκρατία και βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς θα προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, όσο ανεβασμένο και αν εμφανίζουν το Κίνημα Αλλαγής;

Μικρομεγαλισμός; Ακραίος βολονταρισμός; Ή στρατηγική κίνηση;

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, μιλώντας στο iefimerida.gr, εξηγούν ότι αυτό που έκανε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι να θέσει, ως οφείλει, το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, την ατζέντα βάσει της οποίας θα κινηθεί, ήτοι τη σοσιαλδημοκρατική.

Ο ίδιος, άλλωστε, καθ’ όλη την προεκλογική εσωκομματική περίοδο δήλωνε «υπερήφανος σοσιαλδημοκράτης».

Ο Ανδρουλάκης, η αυτοδυναμία και τα εκλογικά σενάρια
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, από τις προηγούμενες ακόμη εκλογές, επί Φώφης Γεννηματά, είχε βρεθεί στα καυδιανά δίκρανα: Όλοι ρωτούσαν με ποιον θα πορευτεί μετεκλογικά ή και προεκλογικά. «Με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν το ερώτημα με το οποίο έρχονταν αντιμέτωπα τα στελέχη του. Η απάντηση ήταν μονότονη: Με κανέναν, προκρίνουμε την αυτοδύναμη πορεία.

Στη Χ. Τρικούπη ξέρουν ότι το ερώτημα θα επανέλθει δριμύτερο ενόψει των επόμενων εκλογών, που θα διεξαχθούν μάλιστα με απλή αναλογική. Μόνο που τα δεδομένα, αυτή τη φορά, έχουν αλλάξει για το ΚΙΝΑΛ -τουλάχιστον δημοσκοπικά. Η εκτίναξη των ποσοστών του από το 6%-7% ακόμη και στο 15% μετά τη συναισθηματική φόρτιση από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών όπως του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου στην κούρσα διαδοχής και την καθαρή επικράτηση Ανδρουλάκη, που γέννησε ελπίδες, είναι μια κληρονομιά που αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Εάν σε αυτό συμπληρώσει κανείς και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει την όποια κυβερνητική φθορά της ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων.

Ο Ν. Ανδρουλάκης λοιπόν επιχείρησε να προλάβει το ερώτημα, να το αντιστρέψει και να θέσει εγκαίρως το πλαίσιο, λένε οι συνεργάτες του, και εξηγούν: «Εδειξε ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής στις  επόμενες εκλογές. Ότι εμείς μπορούμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν έθεσε ένα πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης, ούτε έκλεισε το μάτι προς κάποια πλευρά, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Εβαλε τους όρους και το πρόσημο της ατζέντας, ως ώφειλε ένας πρόεδρος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος», λένε.

«Αν, για παράδειγμα, στις επόμενες εκλογές το ΚΙΝΑΛ πάρει ένα ποσοστό 15%-18% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% ή ακόμη και να γίνει η έκπληξη και να είναι το ΚΙΝΑΛ δεύτερο κόμμα με τη ΝΔ πεσμένη κάτω από 30%, τότε τα δεδομένα αλλάζουν», τονίζουν ακόμη.

Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι «αν η ΝΔ πέσει στο 28%-29%, τότε δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές, ή ότι, εάν φέρει ένα πολύ κακό ποσοστό, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκυβέρνησης χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό».

Στη Χ. Τρικούπη δεν πιστεύουν, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης στο -απίθανο προσώρας- ενδεχόμενο να μη συγκεντρώσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, θα επιλέξει να πάει και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Τα αριθμητικά δεδομένα και ο εκλογικός νόμος είναι συγκεκριμένα. Συγκυβέρνηση είναι εφικτή μόνο με τη συναίνεση του πρώτου κόμματος. Αλλιώς απαιτείται συνασπισμός όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων -κάτι εντελώς απίθανο να συμβεί- και αυτό υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό το γνωρίζουν στο επιτελείο Ανδρουλάκη, όπως γνωρίζουν ότι στις δεύτερες εκλογές -χωρίς απλή αναλογική, πλέον- το ΚΙΝΑΛ, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, θα πιεστεί αφόρητα, με κίνδυνο να συμπιεστεί εκλογικά.

«Δεν καλλιεργούμε το έδαφος συγκυβέρνησης ούτε με ΝΔ -με την οποία στο κοινωνικό κράτος ή στις δομές υγείας έχουμε εντελώς άλλες αντιλήψεις- ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαϊκισμός του οποίου δεν αφήνει περιθώρια. Εμείς καλούμαστε να βάλουμε την ατζέντα προγραμματικής συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση», επεξηγούν συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη.

Για τον χρόνο των εκλογών, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο πιθανό να τις προκηρύξει το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη. Αν εκτιμήσει ότι περάσει ένα επιτυχημένο καλοκαίρι, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να προκύψει τον χειμώνα μια πιθανή νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ή νέο κύμα ακρίβειας, τότε θα πάει σε κάλπες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Εάν από την άλλη εκτιμήσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στα ευρύτερα στρώματα θα πάει προς την άνοιξη του 2023.

«Έτσι κι αλλιώς, ο Μητσοτάκης θέλει να περάσει ως σταθερός, θεσμικός, ότι ολοκληρώνει τους κύκλους που έχει θέσει ως στόχο, θέλει να θυμίσει Σημίτη», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Χ. Τρικούπη.

Ανακοινώνονται οι ρόλοι-κλειδιά σε κόμμα και επικοινωνία
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και το επιτελείο του ξεκινούν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι ρόλοι που θα ανατεθούν στους βουλευτές ανά τομέα, με τον Ν. Ανδρουλάκη να δηλώνει στον Alpha, ερωτηθείς εάν θα αξιοποιήσει Παπανδρέου-Λοβέρδο, ότι «όλοι οι συνυποψήφιοί του θα έχουν ρόλο», καθώς «πρέπει να λειτουργήσουμε θεσμικά, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους, αλλά συγχρόνως να αξιοποιήσουμε την ανάγκη για ανανέωση».

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν ποιοι θα αναλάβουν κρίσιμες θέσεις-κλειδιά που θα αφορούν την επικοινωνία και τον οργανωτικό σχεδιασμό. Ο εκπρόσωπος Τύπου (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι δύο, άνδρας και γυναίκα), ο υπεύθυνος οργανωτικού, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη κ.α.

Οι αποφάσεις για την κομματική ανασυγκρότηση
Στη Χ. Τρικούπη θα ξεκινήσουν -μόλις υποχωρήσει ή έστω ομαλοποιηθεί η πανδημία- την αυτοοργάνωση του κόμματος. Θα ξεκινήσουν περιοδείες ανά την Ελλάδα, θα θέσουν το πλαίσιο της οργάνωσης στα πρότυπα ενός «νέου κόμματος», όπως το οραματίζονται.

Μάλιστα, σήμερα έγινε στη Χ. Τρικούπη ευρεία σύσκεψη για το οργανωτικό, όπου αποφασίστηκε ο συνολικός σχεδιασμός και οι κινήσεις επανασύνδεσης του κόμματος με τις τοπικές οργανώσεις για να «ζωντανέψουν» ξανά.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί, όπως αποφασίστηκε, στην ψηφιοποίηση του κόμματος με πλατφόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ενώ θα επιχειρηθεί να δραστηριοποιούνται συνεχώς τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές με ενεργοποίηση των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, ιδίως σε μεγάλους νομούς και περιφέρειες. Ολο αυτό θα καταλήξει στο συνέδριο, που, όπως διαβεβαιώνουν στη Χ. Τρικούπη, θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τον Μάιο το αργότερο. Εκεί θα εκλεγούν και τα νέα όργανα του κόμματος (γραμματέας, Κεντρική Επιτροπή).

«Κάνουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια να ανατάξουμε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Είμαι πολύ αισιόδοξος, φάνηκε από τη συμμετοχή που είχαμε στις εκλογικές μας διαδικασίες. Χιλιάδες Έλληνες πολίτες επιδιώκουν ένα κόμμα του προοδευτικού λόγου, του ρεαλιστικού λόγου να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Είμαι έτοιμος και εγώ και τα στελέχη μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά για να απαντήσουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το όνομα του κόμματος
Όσο για το όνομα του κόμματος; «Θα το αντιμετωπίσουμε θεσμικά στο Συνέδριό μας. Σίγουρα στο όνομα θα υπάρχει η λέξη ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό είναι μία προτεραιότητα που βάζουν πολλοί υποστηρικτές». Με άλλα λόγια, στο συνέδριο θα ανακοινωθεί η… σύνθετη ονομασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως το αποκαλούν προσωρινά στη Χ. Τρικούπη

Τα σχόλια είναι κλειστά.