Ειδησεογραφικό site

Θεσμικές αυθαιρεσίες ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν να δεσμεύσουν την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των υπό τροποποίηση διατάξεων

78

«θα παρεμβληθεί ο λαός και η επόμενη Βουλή θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την αναθεώρηση» είπε ο Νίκος Βούτσης παίρνοντας αποστάσεις – Ψηφοφορία διά εγέρσεως – Τι είπαν ο Βενιζέλος και οι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης

Πολιτική νομιμοποίηση στην θεσμική αυθαιρεσία που θέλει την προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει την αναθεωρητική και ως προς το περιεχόμενο των υπό τροποποίηση διατάξεων του Συντάγματος επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να προσδώσει κοινοβουλευτικό μανδύα στην κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την σχετική μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που επιθυμεί η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην αυστηρή γραμμή που θα καθορίσει η παρούσα έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία δια εγέρσεως. Η σχετική πρόταση δε, πέρασε με την σχετική πλειοψηφία καθώς ο κ. Σταύρος Κοντονής διαφωνεί με την δεσμευτικότητα που επιχειρεί να εισάγει το κόμμα του, ωστόσο, από την ψηφοφορία δήλωσαν ότι απέχουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πράξη η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν να αναθεωρηθεί αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίζουν τόσο για το άρθρο όσο και για το περιεχόμενό του.

Αποστάσεις και από Νίκο Βούτση

Πάντως, ο κ. Βούτσης απέφυγε να μιλήσει για αυστηρή δεσμευτικότητα και έκανε λόγο για «σχετική» ενώ μετά το τέλος της ψηφοφορίας είπε «θα παρεμβληθεί ο λαός και η επόμενη Βουλή θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την αναθεώρηση».

voulii3

Βενιζέλος: Ασέβεια, οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδόμησε τις απόψεις τις πλειοψηφίας εξηγώντας: «Ας δεχθούμε ότι η πρώτη βουλή δεσμεύει την δεύτερη ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η δεύτερη Βουλή αναθεωρεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Τι θα γίνει τότε; Θα προσβληθεί η εκλογή του ΠτΔ από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο; Φαντάζεστε εν έχουμε ένα σύνταγμα και έναν ΠτΔ αμφισβητούμενης συνταγματικότητας; Οδηγούμε την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων. Όλα κρίνονται από την δημοκρατική αρχή. Κρίνει ο λαός και η επόμενη Βουλή αποφασίζει. Αν ήταν διαφορετικά τότε θα είχαμε τον παραλογισμό: η πρώτη βουλή με 151 ψήφους δεσμεύει την επόμενη που μπορεί να αποφασίσει με 180 και ενώ έχει αποφασίσει ο λαός. Είναι δυνατόν τέτοια ασέβεια; Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «Η συζήτηση που κάνουμε τώρα αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας. Το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. Πρέπει να τεθεί σύμφωνα με το 110 του Συντάγματος η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιορισμένων άρθρων του συντάγματος χωρίς προσδιορισμό σε κατεύθυνση. Αν η πλειοψηφία της Ολομέλειας θελήσει να βάλει άλλη διαδικασία εμείς δεν θα μετέχουμε σε προκαταρκτική διαδικασία που παραβιάζει το 110 του Συντάγματος και 119 του ΚτΒ. Δεν μετέχουμε σε ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση. Θα μετέχουμε στην τελική ψηφοφορία αλλά δηλώνουμε ότι δεν ψηφίζουμε κατευθύνσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας μίλησε για «ψευδοπροβλήματα» που θέτει η πλειοψηφία και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεως της αναθεωρητικής βουλής από την προτείνουσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει δεσμεύσεις λόγω της πολιτικής οτυ ανασφάλειας προκειμένου να ναρκοθετήσει την επόμενη Βουλή στην οποία γνωρίζει ότι θα είναι νοκ άουτ. Αντί να παραδεχθούν ότι η επόμενη βουλή θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των διατάξεων εφεύραν  τα περι δεσμευτικότητας».

voulii4

Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να υποστηρίξει τις απόψεις της πλειοψηφίας με ακραίο παράδειγμα: «ας υποθέσουμε ότι η βουλή αυτή αποφασίζει με 180 να αναθεωρήσει το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών στην κατεύθυνση της ποινικής λογοδοσίας. Μπορεί να έρθει και να αναθεωρήσει το 86 η επόμενη Βουλή σε χειρότερη κατεύθυνση; Είναι παράλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι το τελικό ψηφοδέλτιο θα είναι ένα έντυπο 10 σελίδων με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και εξήγησε ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία το αν τα κόμματα θα μπορούν αν αναγράφουν στα ψηφοδέλτιά τους και την κατεύθυνση της αναθεώρησης ή ακόμα και το νέο περιεχόμενο». Εξήγησε ωστόσο ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμα και τα δύο ψηφοδέλτια.

voulii2

Επανερχόμενος ο κ. Βενιζέλος επισήμανε «επι του τεχνικού μέρους της διαδικασίας όπως το εισηγείστε δεν μπορεί η παρούσα Βουλή να δεσμεύσει την επόμενη. Που το λεει το Σύνταγμα; Η μέθοδος της κατεύθυνσης είναι εσφαλμένη Αρα είναι απαράδεκτες κατά το 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού προτάσεις κομμάτων που εισάγονται με κατεύθυνση. Εγώ προτίθεμαι να ψηφίζω πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος αναφερόμενος μόνο το άρθρο χωρίς να λαμβάνω υπόψη την κατεύθυνση που είναι απαράδεκτη».

«Όπως κατά κόρον αναφέρθηκε και σωστά επειδή παρεμβάλλεται ο λαός όλο το κόρπους της συζήτησης θα ληφθεί υπόψη όχι μόνο τυπικά αλλά και κατά την αιτιολόγηση και δέσμευση που πήρε κάθε πολιτική δύναμη. Έκφραση βούλησης θα κάνει η Ολομέλεια» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.