Ειδησεογραφικό site

Θεωρία συνωμοσίας: Αυτή η γυναίκα «κατηγορείται» πως ξεκίνησε την πανδημία του κορωνοϊού

195

Η Μαάτχι Μπενάσι, στρατιωτικός στο επάγγελμα και μητέρα δύο παιδιών, έχει γίνει στόχος των θεωριών συνωμοσίας που την τοποθετούν ψευδώς στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι αυτή έφερε την ασθένεια στην Κίνα
Οι ψευδείς ισχυρισμοί διαδίδονται καθημερινά στο YouTube, έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και έχουν μάλιστα «αγκαλιαστεί» από τα μέσα ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό ούτε έχει εμφανίσει συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που είναι γνωστοί οδηγοί συντονισμένων δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας από τους οπαδούς τους.

«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο και να εξελίσσεται σε ένα καθημερινό εφιάλτη»

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ανατρέψει την ζωή τους. Το ζευγάρι λέει ότι η διεύθυνση κατοικίας τους έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και πως, προτού κλείσουν τους λογαριασμούς τους, τα εισερχόμενα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν γεμίσει από πιστούς των θεωριών συνωμοσίας.

«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο και να εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη μέρα με την μέρα» δήλωσε η Μαάτχι στο CNN, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, την πρώτη φορά που μίλησε δημόσια από τότε που το όνομά της έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

Τεράστια η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό
Καθώς ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, το ίδιο έχει κάνει και η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια. Οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν κάνει τα βήματα που τους αναλογούν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης του κορωνοϊού, αλλά αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν να βοηθήσουν τους Μπενάσι. Μάλιστα, η περίπτωσή τους αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση πως η διαδικτυακή παραπληροφόρηση, όσο άγρια ή προφανώς αναληθής φαίνεται, μπορεί να έχει πραγματικές και διαρκείς συνέπειες εκτός του δικτύου.

Η Μαάτχι και ο σύζυγός της Ματ, εξακολουθούν να εργάζονται στις κυβερνητικές δουλειές τους . Η Μαάτχι είναι πολιτικός υπάλληλος στο Fort Bevoir του Στρατού των ΗΠΑ στην Βιρτζίνια όπου εργάζεται ως αξιωματικός ασφαλείας. Ο Ματ, συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι πολιτικός υπάλληλος με την Πολεμική Αεροπορία στο Πεντάγωνο. Παρά το γεγονός ότι εργάζεται για την αμερικανική κυβέρνηση, το ζευγάρι βιώνει τα ίδια αισθήματα αδυναμίας που είναι γνωστά σε όλους έχουν γίνει στόχο παρενόχλησης και παραπληροφόρησης. «Θέλω όλοι να σταματήσουν να με παρενοχλούν, γιατί αυτό μου προκαλεί εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση» είπε η Μαάτζι, προσπαθώντας να κρύψει τα δάκρυά της.

Ο Ματ προσπάθησε να κατεβάσει τα βίντεο από το YouTube και να αποτρέψει την διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Το ζευγάρι είπε ότι επικοινώνησε με έναν δικηγόρο, ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά, όπως και η τοπική αστυνομία.

Πολλές οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό
Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν διαφέρουν από τους ιούς, καθώς εξελίσσονται και μεταλλάσσονται ενώ εξαπλώνονται και επιβιώνουν. Προτού η Μαάτχι Μπενάσι γίνει ο κύριος πρωταγωνιστής αυτής της συνωμοσίας, πολλές παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μήνες.

Τις πρώτες εβδομάδες του κορωνοϊού, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας άρχισαν να ισχυρίζονται, χωρίς αποδείξεις, πως ήταν ένα βιολογικό όπλο των ΗΠΑ. Αργότερα,ένα έλος της κινεζικής κυβέρνησης προώθησε δημόσια την ιδέα πως ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον ιό στην Κίνα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ είπε πως ήταν «εντελώς γελοίο και ανεύθυνο» για κάποιον που μιλά εξ ονόματος της κινεζικής κυβέρνησης να προωθεί έναν τέτοιο ισχυρισμό

Τα σχόλια είναι κλειστά.