Ειδησεογραφικό site

«Τεστ κοπώσεως» από τον Νίκο Φίλη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

34

Ερώτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά – Επίδειξη εσωκομματικής δύναμης, αντιπερισπασμός ή προετοιμασία της επόμενης μέρας; – «Μπορεί και τα τρία» σχολιάζουν βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης

Πόσο μπορεί ένα αριστερό κόμμα να συμμαχεί με ένα δεξιό; Υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτιστούν; Να μην βλέπουν πλέον οι πολίτες τις πολιτικές τους διαφορές; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται βρίσκονται πίσω από τη δραστηριοποίηση το τελευταίο διάστημα του Νίκου Φίλη και της ομάδας των «53».

Ερωτήματα που με τη σειρά τους προκαλούν κινδύνους για τη συνοχή της κυβέρνησης, αν και ο πρωθυπουργός έδειξε να μην ανησυχεί. Γνωρίζοντας ως «νοικοκύρης» τι συμβαίνει στο «σπίτι» του, προκάλεσε προ ημερών στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής για να δει και ο ίδιος τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών.

Μπορεί η κίνηση του πρωθυπουργού να αφορούσε σε διαφωνίες για την αξιολόγηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καλύπτει και το ενδεχόμενο να υπήρχε ρήγμα στην κυβερνητική συμμαχία. «Δεν υπάρχει» λένε κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό.

Οι ερμηνείες που δίνονται στους διαδρομους της Βουλής για τις κινήσεις του Νίκου Φίλη είναι πολλές. Δεδομένης της συγκυρίας, όμως, άλλοι εκτιμούν πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης από τον πρώην υπουργό Παιδείας, άλλοι για αντιπερισπασμό στην αξιολόγηση και άλλοι για προετοιμασία της επόμενης μέρας με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Το ένα δεν αποκλείει το άλλο» επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Φίλης επιδιώκει να τραβά επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Πότε με τα ανοίγματα στη Χαριλάου Τρικούπη και πότε λαμβάνοντας αποστάσεις από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Χθες, 14 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (13 από τους «53» και ο Νίκος Φίλης) διέρρευσαν στη Βουλή ερώτηση με τις υπογραφές τους για τα εξοπλιστικά, αλλά χωρίς να την καταθέσουν.

Με αφορμή δημοσιεύμαυα του Τύπου, για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, την αγορά αεροσκαφών stealth τύπου F-35 και την αναβάθμιση των S-300, θέτουν θέμα χρημάτων. Η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στην ομιλία του πρώην υπουργού στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έθεσε ανοιχτά θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στη θέση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Η ομιλία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η ερώτηση των 14 βουλευτών όπως διέρρευσε χθες έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία και ταυτόχρονα προωθείται η αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 καθώς και η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35).

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 7 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,7 και 2 δισ. Ευρώ, ενώ το κόστος ενός εκάστου F-35 υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Επειδή, μετά από μια περίοδο εξοπλιστικής φρενίτιδας με τις γνωστές σκανδαλώδεις παρενέργειες, οι ελληνικές κυβερνήσεις, την τελευταία δεκαετία, υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις εξοπλιστικές δαπάνες οι οποίες όμως εξακολουθούν να είναι στο 2,38% του ΑΕΠ, όταν το προτεινόμενο ποσοστό από το ΝΑΤΟ είναι οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν το 2% του ΑΕΠκαι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ

Επειδή, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επέβαλε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και συνολικά στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI)

Επειδή, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη

Επειδή, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε να καταβάλει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και έχει προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;

Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;

Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο;
Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Νίκος Φίλης

2. Χρήστος Καραγιαννίδης

3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

4. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

5. Χριστόφορος Παπαδόπουλος

6. Γεράσιμος Μπαλαούρας

7. Γιώργος Πάλλης

8. Μαρία Θελερίτη

9. Γιάννης Γκιόλας

10. Αφροδίτη Σταμπουλή

11. Κατερίνα Ιγγλέζη

12. Αννέτα Καββαδία

13. Βάλια Βαγιωνάκη

14. Γιώργος Ντζιμάνης

Τα σχόλια είναι κλειστά.